Bu ilacı kullanan erkeklerin çocuğu olmayabilir

Gripten romatizmaya, fibromiyaljiden spor yaralanmalarına kadar çok geniş bir alanda kullanılan ağrı kesici ‘ibuprofen’in, dikkatsiz ve bilinçsiz kullanımının, sperm üretimini bozarak üreme kapasitesini olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

Haberler 16.01.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, erkekleri yakndan ilgilendiren bu konuda u bilgileri verdi:

GÜNDE K KEZ 600 MG BUPROFEN ALIYORSANIZ...

Son yaplan aratrmalara göre, ibuprofen üreme hormonlarnn üretimini etkiliyor. Özellikle fazla miktarda kullanldnda kas kaybna, libido azalmasna ve depresyona yol açabiliyor.

Tabii alnan doz da önemli. Özellikle üreme hormonlarndaki etkilenme için günde 6 tablet yeterli oluyor. Eer bu doz uzun süre alnrsa sadece hormon üretimi etkilenmekle kalmyor, kas kayb, depresyon ve ereksiyon problemleri bile görülebiliyor.

Danimarkal bilim adamlar 18-35 ya aralndaki erkeklerde izlenen bu durumu kompanse hipogonadism olarak adlandryor.

Normalde erkeklerde bu fonksiyonlar düzenleyen balca hormon testosterondur. Bu hormonun ilerleyen yala beraber azalmas, üreme ile ilgili fonksiyonlarn bozulmasna yol açar.

Ancak ayn etkiler dört hafta boyunca günde iki kez (600 mg) ibuprofen kullanan erkeklerde de ortaya çkabiliyor.

çünkü bu ilac kullanan erkeklerde, testosteron üretimini uyaran LH (luteinizan hormon) seviyesi artarken, testosteron seviyesi düer.

UZUN SÜRE KULLANANLAR RSK ALTINDA

Danimarka Üniversitesinden aratrmaclar, 31 gönüllü ile çaltlar. Daha sonra ilaç kullanm durduruldu. Ayn zamanda testiküler hücreler de laboratuvarda çalld.

Bu çalma, ibuprofenin testis salna hasar verebileceini gösteren ilk çalmadr.

Aratrmaclar, bu ilac çok da gerekli olmayan nedenlerden ötürü bilinçsizce kullanan erkekleri uyardlar. Ancak esas risk altnda olan grup, özellikle kronik ar sebebiyle uzun süre bu ilac kullananlar.

Uzmanlar, dikkatsiz ve bilinçsiz kullanmnn, sperm üretimini bozacak yolu balatabilecei konusunda uyaryor.

Bu durum, bat ülkelerinde son 40 ylda sperm saysnda görülen azalma dikkate alnrsa çok daha önem kazanyor.

ARTRT, FBROMYALJ, ROMATZMA...

Özellikle artrit, fibromiyalji, romatizma gibi hastalklarda bu tip ilaçlar uzun süre kullanlyor. Oluan hormonal etkilerin yannda vücut kllar, kas kitlesi ve göüs geliimi konusunda da etkilere rastlanabilir.

Spor yapan erkekler arasnda da egzersize bal ar ve zedelenmeler için kullanlan ilaç dozu gün geçtikçe artyor.

Tabii ki ilaç endüstrisi, asla endie etmeyin ve güvenle kullann mesajlar veriyor.

çalma, 31 kii gibi küçük bir grupta yaplm olmakla beraber, 600mg/gün ve 6 haftalk kullanmda ortaya çkan olumsuz yan etkiler bakmndan önem tayor.

Pek çok ülkede kullanlan ibuprofen ksa dönem için etkili ve kuvvetli bir ar kesici. Ancak günlük doz ve uzun vadede kullanm açsndan dikkatli olmak art.

Ana Sayfaya Git