Bu maskeleri kullanmayın!

Bilim Kurulu üyesinden önemli uyarı: Bu maskelerin uçaklarda veya toplu alanlarda kullanılması uygun değil

Haberler 18.01.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, maske kullanm konusunda uyard. Ventilli olsun olmasn N95 ve FFP2 tarz maskelerin halkn kullanmna uyun olmadn vurgulayan Kaypmaz, Üzerinde bir valfi bulunan N95 veya FFP2 tarznda maskelerin, uçaklarda veya toplu alanlarda kullanlmas uygun deil dedi.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, vatandalar ventilli maske kullanm konusunda uyard. Bilim Kurulu Üyesi Kaypmaz, üzerinde valfi bulunan N95 ya da FFP2 tarznda olan ventilli maskelerin havay içeri alrken yüksek oranda filtrelediini, ancak dar verirken ayn oranda filtreleyemediini söyledi. Bu nedenle toplu alanlarda bu maskelerin kullanlmasnn uygun olmadn belirten Kaypmaz, özellikle de uçak gibi toplu tama araçlarnda kullanlmasnn oldukça riskli olabileceini kaydetti.

SALIK çALIANLARININ KULLANIMINA ÖZEL OLARAK TASARLANMI OLAN MASKELER

N95 ve FFP2 tarz maskelerin salk çalanlar için tasarlandn belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, Salk çalanlarnn kullanmna özel olarak tasarlanm olan maskeler var. N95 ve FFP2 tarznda maskeler. Bunlar partiküllerin yüzde 95 orannda filtre edilmesini salayan özel yapm maskeler. Bunlar bizim acil servislerde olduu gibi bir hastay entübe etmeniz gerektiinde ya da hastann hava yolundaki yabanc cisimleri temizlemeniz gerektiinde kullanlan maskeler. Halktan kiilerin bu maskeleri günlük yaamnda kullanmas önerilmiyor. Bunu Amerika Hastalk Kontrol ve Önleme Merkezi (FDA) de önermiyor. Avrupa Hastalk Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de önermiyor eklinde konutu.

BU MASKELERN UçAKLARDA VEYA TOPLU ALANLARDA KULLANILMASI UYGUN DEL

Bu tür maskelerin toplu alanlarda kullanma uygun olmadnn altn çizen Bilim Kurulu Üyesi Kaypmaz, Özellikle ventilli olanlar, bunlar evet daha az nemlenip daha konforlu olarak nefes almanz salyor. Yap ileri için, mesela toz partiküllerinin filtre edilmesi anlamnda bunlar elverili. Ama ventilli olan yani üzerinde bir valfi bulunan N95 veya FFP2 tarznda maskelerin, uçaklarda veya toplu alanlarda kullanlmas uygun deil. çünkü bunlar havay içeriye alrken filtre kabiliyetine sahip. Ama darya verilen havay, ventilli olanlardan bahsediyorum, yüzde yüz filtre etmiyor. Ondan dolay yeni bir tehlikeye yol açmamak adna halktan kullanclarn, ventilli maskeleri kullanmasn önermiyoruz. Zaten Türk Hava Yollar (THY) yöneticileri de özellikle, uçaklarda bu ventilli maskelerin kullanlmamas konusunda uyarda bulundu diye konutu.

Öte yandan THY Genel Müdürü Bilal Eki, sosyal medya hesabndan yapt paylamda, filtreli maskelerin kullanmnn yasaklandn açklayarak, Uçak içinde ventilli maske lütfen takmaynz. Yolcularn sal için uçak içinde ventilli maske kullanm otoritelerce yasaklanmtr. Kabin memurlarmz salk kurallarna uyum için ventilli maskenizi deitirmenizi talep etmektedirler. Lütfen salk için yardmc olalm ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git