Bu yıl grip salgını daha az olacak

Sonbaharda meydana gelen ısı değişimi, yeni mevsime uyum sağlayabilmeleri için tüm canlılarda bazı değişikliklere yol açıyor. Ağaçların yaprak dökmesi gibi insan vücudunda da mevsimsel dönüşüme hazırlık sırasında bağışıklık sisteminde zayıflamalar olabiliyor.

Haberler 06.11.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayn zamanda havann serinlemesi ile nezleye ve gribe yol açan virüslerin saysnn arttna da dikkat çeken ç Hastalklar Uzman Dr. Yaser Süleymanolu, Özellikle çocuklar, yallar ve kronik hastalklar olanlar baklk sistemlerindeki zayflk nedeniyle grip salgnndan daha çok etkileniyor. Bu nedenle özellikle bu grubun a olmasn öneriyoruz diyor. Dr. Yaser Süleymanolu, gripten korunmann 10 etkili yolunu anlatrken Covid-19 tehdidi ve grip arasndaki iliki hakknda da Covid-19 hastal geçirmekte olan kiinin grip olup olmayacan ya da tam grip geçiren kiinin Covid-19a yakalanp yakalanmayacan henüz bilmiyoruz açklamasnda bulunuyor.

BAIIKLIK SSTEM ZAYIF OLAN GRBE YATKIN

Sonbahar ve k mevsiminde ortaya çkan rinovirüs, koronavirüs, adenovirüs ve repsiratuvar sinsiyatal virüs aileleri neredeyse hepimizin yaknd nezle ve souk algnl ikayetlerine neden oluyor. Bu rahatszlklar daha kolay atlatlsa da yüksek atee neden olan grip daha tehlikeli bir hal alabiliyor. Gribe yol açan influenza virüsünün her yl deikenlik göstererek yeni bir türüyle ortaya çktn kaydeden ç Hastalklar Uzman Dr. Yaser Süleymanolu, Baklk sistemimiz bu virüslerin önceki türünü tand için tekrar nezle ya da gribe yakalanma riski artlar. Hele çocuklar, yallar ya da diyabet, kalp, yüksek tansiyon, KOAH ve astm gibi hastalklar olanlar, baklk sistemlerinin zayf olmas nedeniyle gribe daha yatkn oluyor diye bilgi veriyor.

COVD-19 VE GRP LKS HENÜZ NET DEL

Bu yl akla taklan en büyük soru, halen devam eden pandemi sürecinde Covid-19 ve influenza virüslerinin birbirine olan etkisi ya da risk artrc yönleri olup olmad. Grip olmak Covid-19a yakalanma riskini artryor mu? Hastaln daha ciddi seyretmesine yol açabiliyor mu? sorularnn cevabnn henüz bilinmediini ifade eden Dr. Yaser Süleymanolu, unlar söylüyor:

Bu yl nezle ve grip salgnnn daha az olacan düünüyoruz. çünkü Covid-19 salgnndan korunmak için hijyen kurallarna çok dikkat ediliyor. Gribal virüsler damlack yoluyla yaylyor. Artk el skma, öpüme gibi sosyal ilikilerimiz olmad için sosyal mesafeye dikkat edildii için gribin yaylma seviyesi daha düük olabilir.

BELRTLER DKKATE ALIN, HEKME BAVURUN

Grip ve Covid- 19un ortak belirtileri olduunu, her iki hastalkta da krgnlk ve yüksek ate görüldüünü hatrlatan Dr. Yaser Süleymanolu, Covid-19da tat ve koku almada sorunlar, nefes darl ve kuru öksürük yaanyor. Gripte de burun tkankl ve boaz ars daha sk görülüyor. 39 derecenin üstünde ate, nefes darl, iddetli ba ars, ar öksürük ve ya genel durum bozukluu halinde hemen hekime bavurmak gerekir diye uyaryor. Grip ve nezleyi önlemek için antibiyotik kullanmann son derece zararl olduunu, antibiyotikler nedeniyle var olan savunma sisteminin çöktüünü ve bu durumun da virüslerin çoalmasna zemin hazrladn vurgulayan Dr. Yaser Süleymanolu, etkin korunma yollarn öyle sralyor:

MASKE TAKMAK, SOSYAL MESAFE VE HJYEN KURALLARINA UYMAK,

Bol yeillik, narenciye, meyve, havuz, soan, sarmsak, çörek otu ve zerdeçal tüketmek, ksaca protein ve vitaminden zengin beslenmek,

Bol sv tüketmek,

Yaam alanlarn temiz tutmak ve sk sk havalandrmak,

Kalabalklardan uzak durmak,

Beslenme ile karlanamyorsa takviye olarak C ve D vitaminlerini almak,

Aktif, tempolu yürüyüler yapmak,

Ev ortamn ideal s düzeyi olan 21-22 derecede tutmak,

Düzenli bir ekilde günde ortalama 7-8 saat kesintisiz uyumak,

65 yan üzerindekileri, çocuklar, hamileleri ve diyabet, astm, KOAH, kalp, börek, kan hastal ve hipertansiyon gibi kronik hastalklar olanlar grip ve zatürreye kar alamak.

Ana Sayfaya Git