Bunlar çocukta görülüyorsa!

Okul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirtildi. KBB Hastalıkları Burun ve Yüz Estetik Cerrahisi Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu belirtti.

Haberler 06.01.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul çandaki çocuklarda çok sk görülen kulak burun boaz hastalklarna kar tedbirli ve bilinçli olmak gerektiini belirten Op. Dr. Cem Karas, Bunlar arasnda bademcik, geniz eti büyümesi ve kulakta sv birikmesi oldukça önemli. Öyle ki bu hastalklar sk görülmeye balaynca çocuklarn uyku düzeni bozuluyor ve gelime gerilii de ön plana çkyor. Özellikle salkl büyümeleri için anne babalar olarak her türlü tedbiri alr, onlar olas hastalklardan koruruz. Ancak baz durumlarda daha dikkatli ve erken davranmak, çocuklarmzn geliimi açsndan daha da önemlidir. çocukluk döneminde orta kulakta sv toplanmas, yani tptaki ismiyle seröz otit hastal oldukça sk görülen bir durumdur. Hastaln ilk evresinde çocukta hafif bir iitme kayb olabilir. Kulakta ar, ate, aknt gibi yaknmalar yoktur. Orta kulak boluu normalde havayla doludur. Burun arkasndaki geniz ile kulak arasnda havalanma görevini yapan östaki borusu sayesinde orta kulaktaki hava basnc d ortamdaki basnçla eitlenir. çocuklarda kulak ile geniz arasndaki mesafenin ksa oluu ve anatomik olarak geniz eti büyüklüü, sk geçirilen enfeksiyonlar ve alerjik yap, kulak svs oluumunun küçük yalarda daha sk görülmesinin nedenleri arasndadr diyerek okul çandaki çocuklarn yatlarndan geri kalmamas için zaman zaman doktora bavurulmasn tavsiye etti.

BURUN AKINTISI VE GENZ ET

çocuklarda burun aknts ve geniz eti büyümesinin oldukça sk karlalan durumlar olduunu belirten Op. Dr. Karas, Tedavi sürecinde çocuklarn alerji yönünden deerlendirilerek testleri yaplmas gerekir. Orta kulakta sv birikmesi uzun süreli ilaç tedavileriyle ortadan kaldrlabilir. Ancak östaki borusunun tkanmasna neden olan geniz eti ve bademcik büyüklüü durumlarnda ve ilaç tedavisinin etki etmedii durumlarda cerrahi uygulama yaplmas gerekir. Orta kulakta sv toplanmas nedeniyle kulak zarna yerletirilen havalanma tüpü ameliyatlar sk yaptmz ve iitme kaybn düzelten bir operasyondur. Yerletirilen tüp 3-6 ay gibi bir süre sonunda kendiliinden çkmaktadr. leride kalc bir iitme bozukluuna yol açmamak ve özellikle eitim yllarndaki çocuklarmz yatlarndan geri brakmamak için iitme konusunda uyank olmal ve geç kalmadan doktora bavurmalyz dedi.

Geniz eti çocuun yüz eklini bozabilir ve iitme kaybna neden olabilir

YÜZLERNDEK EKL BOZUKLUU

Geniz etinin burun ile boaz arasna yerlemi bir doku olduunu belirten Karas açklamasnda Eer çocuunuzda sürekli ya da sk tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihab varsa, doktorunuz geniz etinin ameliyatla alnmasn önerebilir. çocuklar geniz eti alndktan sonra daha sk hastalanmazlar. Geniz etinin büyümesi halinde; Burundan nefes almakta güçlük, sürekli azdan nefes alma, burun tkal gibi genizden konuma, uyku srasnda horlama, itahszlk ve gelime gerilii gibi belirtiler görülebilir. Bunun yannda sinsi seyreden iitme kayb, horlama ve gece uykuda solunum durmas, idrar kaçrma, uyku srasnda salnan büyüme hormonunun etkilenmesine bal olarak gelien büyüme sorunlar, yüz görünümünde ekil bozukluklar, itahszlk, iyi nefes alamayan ve kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda sk görülen hiperaktivite ve davran bozukluklar, okul baarszl, kronik sinüzit ve geceleri durmayan öksürükler, az solunumuna bal di çürükleri, burun içi fizyolojisinin bozulmasna bal gelien burun kanamalar ortaya çkabilir ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git