Burnumuz neden kurur?

Aşırı kuru burun sizi çok rahatsız edebilir, canınızı yakabilir hatta sizi utandırabilir. Burnunuz kuruduktan sonra burun pasajlarınızın içinde nem kalmaz. Bunun nedeni çevresel koşullar, bazı ilaçlar veya tıbbi bir durum olabilir. Kuru burnunuzu evde hazırladığınız ilaçlarla nemlendirebilirsiniz ancak kuruluk devam ederse veya acı çekerseniz doktorunuza danışmalısınız.

Haberler 19.01.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Opr. Dr. M. Melih çiçek, ar kuru burun rahatszlnn belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakknda u bilgileri verdi:

BELRTLER

Ar kuru bir buruna iaret edebilen çeitli belirtiler vardr. Havay vücuda girmeden önce koklamak ve temizlemek gibi burun ilevleri bozulabilir. Burun geçidindeki cilt, aryan çatlaklardan dolay çatlayabilir. Burun içinde ve dnda deride ve mukusta kabarma meydana gelebilir. Bu kabuklanma belirtilerinizi daha da kötületirebilen bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir.

OLASI NEDENLER

Ar derecede kuru bir buruna, bazen antihistaminik gibi bir ilacn yan etkisi neden olabilir. Akan burun için etkili olsa da antihistaminik spreyler ve ilaçlar sklkla atropin içerirler ve atropin burun kanaln kurutabilir. Scaklk ve nem eksiklii gibi çevresel faktörler burun kuruluuna katkda bulunabilir.

DAHA FAZLA SIVI TÜKETN

Ar kuru burun kanallarn tedavi etmek için, normalden daha fazla sv tüketmelisiniz. Burunu iyi nemlendirmek önemlidir. Buruna bir eyler uygulamak yerine burun dokularn daha fazla sv almak suretiyle yeniden sulandrmak daha önemli. Burun spreyleri ve bir nemlendirici veya buhar makinesi çaltrmak burun kanallarn nemlendirmeye yardmc olabilir Düzenli olarak bir antihistaminik kullanyorsanz, doktorunuza bu ilac brakp brakmayacanz konusunda dann.

PSKYATRK LAçLAR DA KURULUA NEDEN OLUR

Anti-anksiyete ve depresyon ilaçlar bazen burun ve boazda kurulua neden olabilir. Kuruluk sizi rahatsz ediyorsa kullandnz ilaçlar deitirmek için doktorunuza dann. Kuru bir burun, mikroplara kar özellikle hassas olduu için, dikkat edilmesi gereken bir husustur. Mikroplar, çatlaklardan içeri kolayca girebilir. Bu yüzden burun nemlendirilmelidir.

BURNUNUZA KREM SÜRMEYN

Burnunuzu nemlendirmek için burun deliklerinize herhangi bir krem sürmeyin. Bu tür maddeler cierleri etkileyebilir. Bu durum zamanla lipoid zatürree ad verilen tehlikeli bir duruma neden olabilir. Burnunuzu nemlendirmek istiyorsanz bir tülü slatn ve burnunuzun iç ksmna bir süre bastrn.

Ana Sayfaya Git