Burun ameliyatı cilt problemleri!

Uzmanından burun estetiği ameliyatı sonrası cilt problemleri için öneriler.

Haberler 12.10.2021 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Burun estetii ameliyatnn arttnn ve bu durumun cilt problemlerindeki art da beraberinde getirdiini kaydeden Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Mustafa Demir, özellikle pandemi döneminde bu durumun önüne geçebilmek için önerilerde bulundu. Demir, Ameliyat sonras burun ekli kadar burun derisinin estetik görünümü de çok önemlidir. Burun estetii ameliyat direkt yüz bölgesine yaplan bir müdahaledir. Bu müdahaleden sonra burun bölgesi uzun süre bantl kald için özellikle burun cildinde olmak üzere yüzün genelinde yalanma ve buna bal olarak siyah nokta ve sivilcelenme sorunlar ortaya çkabilir. Burun cildinde ameliyat sonras beklenen yalanma ve akne oluumu maske kullanmnn da zorunlu olmas sebebiyle ciddi bir sorun haline geldi diye konutu.

BURUN DERSNN TEMZL DÜZENL YAPILMALI

Ciltte çok sayda ya ve kl üniteleri olduunu belirten Demir, Burun estetii sonras uygulanan alç ve bantlama, ya üretiminin artmasna ve ölü deri hücrelerinin cilt kanallarn ve gözenekleri tkamasna neden olur. Bu dönemde bakteriler de bu gözeneklerde birikip çoalr. Bu durum ciltte belirgin yalanmayla beraber içi iltihap dolu sivilce dediimiz oluumlara neden olur. Yeteri kadar ve doru ekilde temizlenmeyen burun cildinin gün boyu maske altnda kalmasyla birlikte artan nem ve scakln da etkisiyle bu cilt problemleri iyice can skc hale gelebilmektedir. Ameliyat sonras dönemde maske kullanmnn da etkisi ile Rosase denilen ve burun, çene ve yanak bölgesinde kzarklk veya sivilce benzeri küçük krmz kabarcklar da geliebilir. Bu dönemde iddeti ve skl artan bir dier cilt hastal da burun kenarlarnda ve sakal bölgesinde kzarklk, pullanma ve kepeklenmeye sebep olan seboreik dermatit dediimiz egzamadr. Bu durumun önüne geçebilmek için burun ve beraberindeki burun derisinin temizliini çok iyi bilmek ve cilt bakmn zamannda ve yeterli sklkta yapmak çok önemlidir. Hastann cilt kalnl ve yapsna bal olarak cildin toparlanma süresi deiebilir. Genellikle kaln ve yal ciltlilerde bu süreç ince ve normal ciltlilere göre daha uzundur. Bu yüzden kaln ve yal cilde sahip hastalar sabrl olmal ve cilt bakmn ihmal etmemelidir dedi.

CLT BAKIMI çN EN UYGUN ZAMAN DU SONRASIDIR

Rinoplasti ameliyatndan sonra cilt bakm kiinin cilt yapsna göre deise de bandajlar çktktan hemen sonra cilt salna dikkat edilmeli ve uygun bakm yaplmaldr diyen Demir, sözlerini öyle sürdürdü:

Yüz bölgesi günde en az iki defa cilt tipine uygun su bazl temizleyici jeller ile uygun ekilde ykanmal ve onarc kremler ile bakm yaplmaldr. Özellikle burun cildinin yalanmasna müsaade etmeyecek skta bu ykama periyotlar tekrarlanmaldr. Seramid ve hiyalüronik asit içeren hafif nemlendiriciler ile nemlendirme ve uygun bariyer kremler ile korunma salanmaldr. Ameliyattan sonraki süreçte yalanmay en aza indirmek için youn içerikli nemlendirici kullanmaya ara vermek, ya oran düük nemlendiriciler alternatif olarak su bazl nemlendiricilerin tercih edilmesinde fayda vardr. Daha iyi bir yüz görünümü için bu bakm ihmal edilmemeli ve cilt bakm ürünlerini seçiminde hekimin tavsiyeleri dikkate alnmaldr. Yalanma ve siyah noktalardan kurtulmak için kullanlacak ürünlerin uygulanmas için en uygun zaman, dutan sonrasdr.

MASKE TAKILACAI ZAMAN MAKYAJ YAPILMASI ÖNERLMYOR

Ameliyat sonras birinci aydan itibaren cilt bakm programna peeling ilemini de ekleyerek gözeneklerin tkanmasnn önlenebileceini belirten Demir, Güneten ve terlemeye sebep olacak durumlardan kaçnlmaldr. Sv tüketilmesi mutlaka artrlmal, salkl ve dengeli beslenme alkanl edilmelidir. Maske kullanlaca zamanlarda makyaj yaplmas gözenekleri tkayaca için önerilmez. Ayrca youn makyaj hem egzamay hem akneyi artraca için ameliyattan sonraki ilk aylarda bu uygulamadan kaçnmak daha doru olacaktr. Cilt bakm srasnda cilde yapacak maddeler kullanmaktan kaçnmak ve kanama riskine kar ilk üç ay ar scak su ve buhardan yüzü korumak gerekir. Özellikle yüz bölgesine sürülen kaln kapatclar sivilce oluumunu hzlandrr. Gün içinde sklkla kullanlan kolonya ve dezenfektanlar yüz bölgesinden mümkün olduunca uzak tutulmasnda fayda vardr ifadelerini kulland.

Ameliyat sonras süreçte koruyuculuundan emin olduunuz pamuklu ve iç ksm yumuak maskeleri tercih edebilirsiniz. Pamuklu maskeler kullanlarak cerrahi maskelerin cilt üzerinde yapaca tahrii azaltabilirsiniz önerisinde bulunan Demir, sözlerini öyle sürdürdü:

Ayrca kullanlan maskenin telli olmasna ve tel ksmnn burun bölgesine sk temas etmeyecek ekilde U eklinde katlanmasna dikkat edilmelidir. Gün boyu kullanlan maskenin sk sk deitirilmesi gerekiyor. Eer pamuklu maske kullanlyor ise ve ertesi gün ykanmadan ya da temizi ile deitirmeden kullanlrsa yüz temizlii yaplm olsa bile kirli maskeden ya ve ter maruziyetine bal olarak akne oluumu tetiklenebilir. Pamuklu maskeleri ykarken kullanlan deterjanlara bal hassasiyeti olan kiilerde alerjik egzamalar geliebilir. Böyle durumlarda yumuatc kullanmamak ve deterjan yerine sabun tozlaryla ykamak kontakt dermatit dediimiz alerjik egzamalardan koruyacaktr.

LK ALTI AYA DKKAT

Burun cildi hassas olduundan, ameliyat sonras ilk alt aylk süre içerisinde direkt güne nlarna maruz kalmasn engellemek gerektiine dikkat çeken Demir, Burun cildinin salkl kalmas için yaz aylarnda maske taklsa dahi güne kreminin burun ve çevre dokularna uygulanmas çok önemlidir. Güne kreminin 50 faktör olmasna dikkat etmek gerekir. Uzun süre darda kalnacaksa güne kreminin her dört saatte bir uygulanmasnda fayda vardr. Cilt bakm srasnda cilde yapacak maddeler kullanmaktan kaçnmak ve kanama riskine kar ilk 3 ay ar scak su ve buhardan yüzü korumak gerekir. Unutmamalyz ki burun ve beraberindeki burun derisinin iyileme süreci devam etmektedir. Cilt bakm srasnda burun bölgesine yumuak ve hassas davranmak gerekir. Ameliyattan önce kullanlan cilt bakm ürünlerine ayn ekilde devam edilebilir. Ameliyat sonras dönemde yeni ürünler denendii taktirde birtakm alerjik reaksiyonlar ve irritasyona bal istenmeyen durumlar görülebilir dedi.

STRES VE DYET ALIKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEçRN

Op. Dr. Mustafa Demir, Bütün bahsettiimiz kurallara ve uygulamalara dikkat edilmesine ragmen yalanma, siyah nokta ve sivilce oluumu devam ediyorsa stres ve diyet alkanlklarn gözden geçirmekte fayda vardr. Glisemik indeksi yüksek gdalar ve süt ürünlerinin akne geliimini tetiklemesi sebebiyle fazla tüketilmemesi gerekir sözleriyle uyard.

Ana Sayfaya Git