Burun estetiği operasyonlarına ilişkin uyarı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Divil, "Burnun kemerli, uzun, asimetrik olması, burun ucu düşüklüğü ve burun deliklerinin farklı boyutlarda olması gibi pek çok farklı nedenden dolayı yapılabilen rinoplasti, travmalara bağlı olarak oluşan şekil bozukluklarının estetik ve işlevsel açıdan tedavi edilmesi için de uygulanabilir." ifadelerini kullandı.

Haberler 03.07.2020 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Op. Dr. Ali Divil, rinoplasti ve revizyon rinoplasti hakknda deerlendirmede bulundu.

Halk arasnda burun estetii ameliyat olarak bilinen rinoplastinin, burunda var olan yapsal bozukluklarn giderilmesi amacyla yaplan operasyon olarak tanmlanabileceini belirten Divil, unlar kaydetti:

Burnun kemerli, uzun, asimetrik olmas, burun ucu düüklüü ve burun deliklerinin farkl boyutlarda olmas gibi pek çok farkl nedenden dolay yaplabilen rinoplasti, travmalara bal olarak oluan ekil bozukluklarnn estetik ve ilevsel açdan tedavi edilmesi için de uygulanabilir. Böylece kii, estetik açdan daha güzel görünen burna sahip olurken nefes alp vermesi de daha rahat ve salkl bir hle gelir.

Burun estetii ameliyat, salkl solunum için gereklidir. Revizyon rinoplasti uygulamas, bir ya da daha fazla burun operasyonu geçiren kiilerin burun eklinin istendii gibi olmad durumlarda ya da dardan gelen darbelere bal olarak burun eklinin bozulmas neticesinde ihtiyaç duyulan ek operasyon türüdür. Revizyon rinoplasti ilemi sayesinde burunda bulunan kemik ve yumuak dokular tekrar ekillendirilerek kiinin rahatszl giderilir.

Revizyon rinoplastinin operasyonu sonrasnda olumas beklenen arnn rahatsz edici düzeyde olmadn ve operasyon sonras oluan morluk ve iliklerin bir hafta içinde kaybolduunu aktaran Divil, operasyonu takip eden 48 saat boyunca sümkürmek ve ar yük kaldrmak gibi ilemlerden kaçnlmas gerektiini bildirdi.

- Uyku kalitesini düüren problemlerde de uygulanabilir

Divil, rinoplasti ya da halk arasnda yaygn olarak bilinen adyla burun estetiinin, sklkla kiinin uyku kalitesinin dümesine, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtilere ek olarak kiinin solunumunun güçlemesine neden olan yapsal bozukluklarn varlnda da uygulanabileceini aktard.

Bu tür salk problemlerinin yan sra burun boyutunun kiinin yüz hatlarna uymayan büyüklükte, çöküntülü ya da eri bir yapda olmas durumda da rinoplasti uygulamasyla kiinin burnu estetik açdan güzel bir görünüme kavuturulabileceini bildiren Divil, u ifadeleri kulland:

Farkl bir deyile rinoplasti, burnuyla ilgili hem estetik hem de salk problemlerinin giderilmesine ihtiyaç duyan herkese yaplabilir. Rinoplasti ileminden önce teknik olarak snrlama olmasa da kiinin yüz geliiminin tamamlanmasnn beklenmesi son derece önemlidir. Dier bir deyile burun estetii yaplmadan 17-18 yann doldurulmu olmas önerilir. Rinoplasti uygulamalarnda üst ya snr ise bulunmamaktadr.

- Hekim ile hasta arasndaki iletiimin güçlü olmas gerek

Divil, rinoplasti yaptrmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri de aktard.

Burun estetii yaptrmadan önce kiinin nasl bir burun yapsna sahip olmak istediinin belirlenmesi ve bu burun türünün hekime mümkün olan en iyi ekilde anlatlmas gerektiini kaydeden Dr. Ali Divil, u deerlendirmelerde bulundu:

Hekim ile hasta arasndaki iletiimin güçlü olmas, istenen sonuçlarn elde edilmesinde rol oynayan etkenlerin banda yer alr. Operasyon öncesinde kiinin salna dikkat etmesi de rinoplasti ileminin ertelenmemesi için önemlidir. Farkl bir deyile üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatszlklar, burun estetiinin ileri bir zamana ertelenmesine yol açabilir.

Operasyon öncesinde yaplan görümeler srasnda kullanlan ilaçlar hakknda hekim bilgilendirilmeli ve kan sulandrc ilaç kullanm hekim kontrolünde braklmaldr. Rinoplasti ilemi öncesinde, kan sulandrc etkiye sahip olabilen balk ya ve bitki çay gibi ürünlerin tüketilmemesi önerilir.

Divil, salkl ve estetik bir burun yaps için altn orann göz önünde bulundurulduunu ve operasyon öncesinde kiiye uygulanacak olan estetik ilemin tüm varyasyonlarnn hasta ile birlikte deerlendirildiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git