Burun estetiği sonrası 7 kural

İnsan yüzünde ilk göze çarpan organ olan burundaki şekil ve işlev bozuklukları estetik, fizyolojik ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor.

Haberler 19.02.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En çok talep edilen estetik ameliyatlar arasnda yer alan burun estetii (rinoplasti), görselliin yan sra salk bakmndan da kiiye büyük fayda salyor. Ameliyat sonras burnun son eklini almasnn yaklak bir yl sürebildiini ve deerlendirmenin buna göre yaplmas gerektiini belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümünden Doç. Dr. Alper Ural, burun estetii ameliyat ve sonrasnda dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Burun estetii ameliyatlar hem rahat nefes almay salamak hem de kiinin yüzü ile en uyumlu olacak burun eklinin oluturulmas için yaplmaktadr. Görselliin yan sra salk açsndan da en çok bavurulan cerrahiler arasnda yer alan burun estetii, yalnzca estetik görünüm isteyenlere de uygulanabilmektedir.

BURUNDAK SORUNLAR FARKLI NEDENLERDEN KAYNAKLANABLR

Burunda var olan problemler genellikle ergenlikte kemik ve kkrdak yaplardaki ar gelimeler, travmalar ve geliimsel sorunlardan kaynaklanmaktadr. Rinoplasti ameliyatlar arlkl olarak; burnunda ekil bozukluu bulunan, burun ucu görünümünden memnun olmayan, burun kemiinde sorun ve erilik olan, burnunu küçültmek isteyen, burnu krlan, burun kanatlarn daraltmak isteyen, solunum sorunu ile birlikte ekil problemi yaayan, burun delikleri ciddi derecede asimetrik ya da büyük olan kiilere uygulanabilir.

ESTETK LE LGL BEKLENTLER GERçEKç OLMALI

Burun ameliyat, bu ilemi talep eden her kiiye yaplmamal, görümelerde hastalarn sosyal ve psikolojik durumlar da deerlendirilmelidir. Estetik burun ameliyat, ilem sonrasnda ar mükemmeliyet isteyen, hayatnn deieceini bekleyen, çok güzelleeceini düünen ve her açdan burnunun fotorafn çekip mükemmel simetri arayan kiiler için uygun deildir. Bununla birlikte beklentileri gerçekle badamayan, öz alg bozukluu (somatiform bozukluk) gibi psikolojik skntlar olan kiilere de cerrahi uygulanmamaldr.. Rinoplasti için en uygun adaylar ar mükemmeliyetçi olmayan, d görünümünde bir gelime ve güzelleme bekleyenler oluturur.

FONKSYON VE ESTETK BR ARADA ELE ALINMALIDIR

Burun estetii için bavuran hastalarn bir ksm ayn zamanda nefes ile ilgili skntlar da yaamaktadr. Ameliyat öncesinde hastann ikayeti olsun ya da olmasn burun içi muayene mutlaka gerçekletirilmelidir. Fonksiyonel düzeltme de yaplabilen burun estetiinde genellikle septum denilen ve burnu ortadan ikiye ayran yap, bir tarafa eilerek hava yolunu daraltmsa bunlar giderilir. Konka denilen etlerde bir büyüme varsa bunlar küçültülür, burun eti ve septum erilii gibi sorunlar ortadan kaldrlr.

KYE EN UYGUN AMELYAT TEKN BELRLENYOR

Estetik burun ameliyat kapal ve açk olarak adlandrlan iki temel yöntem kullanlarak yaplr. Birbirlerine üstünlüü bulunmayan bu iki yöntem edeer olarak kabul edilir ve hasta için uygun olan yöntem tercih edilir. Deformitesi çok olan olgularda ya da ba doku yapsnda zayflk, eksiklik sebebiyle desteklenmesi gereken burunlarda açk yapsal (structural) rinoplasti yaplabilir. Son zamanlarda popülerlik kazanm preservation rinoplasti (koruyucu burun estetii), letdown, pushdown, karma rinoplasti gibi isimlerle anlan çeitli teknikler de mevcut olup, bu teknikler hem açk hem de kapal yöntemle uygulanabilmektedir. Bu tekniklerde nihai amaç, gerekli yaplar maksimum derecede koruyarak hedeflenen ekle ulaabilmektir. Hastalar bu konuda sadece bilgilendirilmeli ve hangi tekniin uygulanacana cerrahlar karar vermelidir. Hastann burun ve yüz yaps en doru ekilde deerlendirildikten sonra hangi tekniin uygulanmas gerekiyorsa o tercih edilir.

HEDEF DOAL VE GÜZEL BR BURUNA ULAMAKTIR

Burun estetiinde hastalarn istekleri de baz alnarak altn orann korunmasna özen gösterilmeye çallmakla birlikte mevcut varyasyonlar da göz önünde bulundurulur. Hastaya bunu daha iyi anlatabilmek için estetik cerrahi uzmanlar planladklar burnu, çeitli 2 boyutlu veya 3 boyutlu uygulamalarla gösterebilir. Her ne kadar hastann istekleri öncelikli olsa da yüzün oranlar dikkate alnarak hareket etmek gerekir. Rinoplasti ameliyatlarnda temel hedef doal ve yüz ile uyumlu bir buruna ulamak olmaldr.

DEERLENDRME çN SON EKLN ALMASI BEKLENMEL

Rinoplasti srasnda yaplan deiiklikler çok küçük olsa da bunlar, yüzün görünümünde ve ifadesinde büyük algsal farklar yaratabilir. Unutulmamas gereken konulardan biri de, burnun canl bir organ olduu ve her biri fakl iyileme özellikleri gösterebilen kemik, kkrdak, mukoza ve deriden oluan özel bir bölge olduudur. Ameliyatta verilen eklin iyileme süreci tamamlandktan ve ödemler indikten sonra birebir ayns olmayabilecei olasln bilmek önemlidir. Bu sebeple ikinci bir operasyonun gerekli olduu durumlarda bile en az bir sene beklemek tavsiye edilmektedir. Örnein burun derisinin kaln olduu durumlarda, burun ucunun biçim almas daha uzun bir süreci gerektirir.

AMELYAT SONRASINDA NELERE DKKAT EDLMELDR?

Sigara, iyileme sürecini olumsuz yönde etkileyebilecei için sigara kullanlyorsa ameliyat sonras braklmal,

Ameliyat sonras burun, travmalardan korunmal ve ilikleri azaltmak için ba mümkün olduunca yüksek tutulmal,

Kan sulandrc özellik gösteren ilaç, yiyecek ve içeceklerden uzak durulmal,

Burun estetii ameliyat sonrasnda bir süre spor yaplmamal, 7-10 gün kadar aktivitelerden ve 1-2 ay kadar ar sporlardan uzak durulmal,

Ameliyat sonras burnu koruyan alç ya da atellerin slanmamasna özen gösterilmeli,

Doktorun tavsiye edecei süre kadar gözlük kullanlmamal, tavsiye edilen merhem ve spreyler kullanlmal,

yileme sürecini hzlandrmak için düzenli uyku ve beslenmeye özen gösterilmelidir.

Ana Sayfaya Git