Burun hastalıkları hayat kalitesini olumsuz etkiliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şenel Alkır, temel olarak nefes almaya, koku almaya ve sesin karakterini oluşturmaya yarayan burunda oluşan hastalıkların hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirterek, "Burnumuz, her gün yaklaşık 10 bin litre havayı önce vücut ısımıza göre ayarlıyor, nemlendiriyor, tozları filtre ediyor ve bu kaliteli havayı akciğerlere gönderiyor. Ancak enfeksiyonlar, alerjiler, şekil bozuklukları, kanamalar bu hayati fonksiyonları engelleyebiliyor ve yaşam kalitesini zorlaştırabiliyor." ifadelerini kullandı.

Haberler 24.08.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alkr, burunda uzun süre devam eden tkanklk, kzarklk, kant ve akntlarn baz hastalklarn tetikleyicisi olabileceini aktararak, stres, fazla, kilo, düzensiz beslenme ve sigara kullanmnn burnun çalma fonksiyonunu bozduunu kaydetti. Alkr, burun salnn korunmas önemli olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Aksi takdirde kii en temel yaam fonksiyonlarndan biri olan nefes alma ihtiyacn tam olarak karlayamamakla birlikte azdan nefes aldnda, hiçbir filtrasyondan geçmemi havadaki mikroplar nedeniyle enfeksiyon riskleri meydana gelmektedir. Burnumuz, her gün yaklak 10 bin litre havay önce vücut smza göre ayarlyor, nemlendiriyor, tozlar filtre ediyor ve bu kaliteli havay akcierlere gönderiyor. Ancak enfeksiyonlar, alerjiler, ekil bozukluklar, kanamalar bu hayati fonksiyonlar engelleyebiliyor ve yaam kalitesini zorlatrabiliyor. Burun tkanklklarnn en sk görülen nedeni nezle ve grip gibi enfeksiyonlar oluyor. Burun etlerinin imesi sonucu oluan bu tür burun tkanklklar geçici ve birkaç hafta içinde kayboluyor. Bu süreçte burnu açk tutmak gerekiyor. Aksi takdirde sinüs kanallar da tkanyor ve sonrasnda sinüzit geliiyor, antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyuyoruz. Burnu açk tutmak için azdan alnan ilaçlarn yan sra burun spreylerinden faydalanabiliyoruz. Burada en önemli nokta, burun açc spreylerin uzun süre ve doktor tavsiyesi dnda kullanlmas gerekiyor. Tuzlu sudan oluan burun spreylerinde ise böyle bir süre kstlamas bulunmuyor.

BURUN ET BÜYÜMES

Op. Dr. enel Alkr, tek bana burun eti büyümesinin de burun tkanklklarnn bir nedeni olabildiini belirterek, Bazen alerjiye bazen çevresel dier faktörlere bal olarak oluan bu irileme günübirlik cerrahi operasyonlarla tedavi edilebiliyor. Burunda normalde var olmayan, üzüm tanesi eklindeki polipler alerji nedeniyle ya da sinüzit sonras, bazen de bilinmeyen nedenlerle oluabiliyor. Kimi durumlarda fazla büyüyen bu yaplar burun tkanklna sebep oluyor. Bu rahatszlklarda kortizon tedavisi, bazen de cerrahi tedavi uygulanyor. ifadelerini kulland.

Burun deliklerini ayran kemik kkrdak dokuda doutan ya da sonradan alnan bir darbe ile erilik oluabildiini ve bu durumun nefes almakta güçlük yarattn belirten Alkr, Türk toplumunun yüzde 30unda da genetik bir özellik olarak burun içi erilii (deviasyon) görülüyor. Erilik hava geçiine müsaade ettii sürece sknt olmuyor ancak hava geçmedii zaman mutlaka cerrahi müdahale gerekiyor. Burun içi eriliklerinde cerrahi tedavi için burnun iyice oturduu 18 ya sonrasnn beklenmesi gerektiini belirtmemiz lazm. deerlendirmesinde bulundu.

BURUNDA AKINTI VE KANAMALAR

Medicana çamlca Hastanesi Kulak Burun Boaz Uzman Alkr, burun akntlarnn en sk bahar aylarnda polene, yl boyunca ise ev tozu, kedi tüyü, mantar gibi çeitli faktörlere bal olarak ortaya çktn aktararak, unlar kaydetti:

Alerjen madde burnun içine yerletiinde burun etinin imesine, salg artna ve haprmaya neden oluyor. Bu tür akntlarda ilaç tedavileri uygulanyor ancak kiilerin alerjenden uzak durmak için koruyucu yöntemler de uygulamas gerekiyor. Alerjik burun aknts olan kiilere alerjen maddelerin uzaklatrlmas için burun içi ykama, antialerjik ilaçlar ile kortizon içeren ve lokal etkili burun spreyleri reçete edebiliyoruz. Ancak koyu sar-yeil renkli olan ve tedaviye ramen düzelmeyen akntlar sinüzit habercisi olabiliyor. Sinüzitte lokal temizlik çok önemli. Bu nedenle antibiyotik tedavisinin yan sra tuzlu su içeren burun spreyleriyle sk sk ykama yaplmasn öneriyoruz.

Kanamalar hakknda da bilgi veren Alkr, Her ya grubunda görülmekle birlikte çocuklarda daha sk rastlanyor. Yap olarak burnun ön tarafndaki kkrdak bölgesinde damar yaplar youndur. Bu damarlar baz insanlarda daha yüzeyden geçiyor ve d etkenlerden daha çabuk etkileniyor. Özellikle yazn scak havada ya da kaloriferlerin fazla çalmasndan dolay kuruyan odalarda bu klcal damarlar çatlayabiliyor ve ara ara masum burun kanamalar olabiliyor. Burna bask uygulandnda kanama kesiliyor. Sk tekrarlayan kanamalarda ve daha inatç vakalarda ise cerrahi operasyon da dahil farkl tedavi seçenekleri uygulayabiliyoruz. Kan basncnn yükselmesine bal olan burun kanamalar daha zorlayc olabiliyor. Bu durumda ilk önceliimiz tansiyonun düürülmesi oluyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git