Burun sağlığı ihmale gelmez!

Sağlıklı bir dış görüntüye kavuşmak milyonlarca insanın ortak hayali. Ancak bu hayale kavuşmanın ağır bedelleri olabilir.

Haberler 15.02.2017 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda estetik kayglarn modern salk teknolojileriyle desteklenmesiyle, burun estetii operasyonlarnn saysnda adeta bir patlama yaand. Ancak estetikle ilgili beklentileri önceleyip, burnu temel bir duyu organ olarak görmeyi ikinci plana iten yaklam, bu tip operasyonlarn baarsna gölge düürüyor. deal bir operasyon burnun salkl bir görünüme kavuturulmas kadar belki de en temel duyu organmzn asl görevlerini eksiksiz yerine getirmesini de amaçlamal. Bu ayrmn burun estetii operasyonlarnda son derece önemli bir yer tekil ettiini hatrlatan Kulak Burun Boaz Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar burun estetii konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar öyle sralad:

BURUN YÜZ SMETRSNE UYGUN OLMALI

Son yllarda hem salk hem de estetik algsnn deimesi ve hzla gelien teknolojinin de bu deiime ayak uydurmasyla, burun estetii operasyonlarna çok daha fazla sayda insan ilgi gösteriyor. Ancak sanlann aksine burun estetii operasyonlar düzeltme ameliyatlar gibi görülmekten öte, çok boyutlu olarak ele alnmas gereken bir uzmanlk alandr. Burun estetiinde ilk amaç sizin yüzünüze uygun burunu yaratabilmek, yüze bir simetri hissi verebilmektir. Bir insanla ilk karlatnzda öncelikle gözlere odaklanrsnz, ancak burun bölgesindeki bir erilik veya ekil bozukluu öncelikle dikkatinizi buruna yöneltecektir. Ancak yüzün ortasnda simetrik, fark edilmeyen bir burun ise hedeften amamamz salayacaktr.

BURUN HAFIZAYA GDEN EN KESTRME YOL

Peki burnun tek özellii acaba yüzün ortasnda fark edilmeden durmas m? Tabii ki deil, burun boluklarnn beyinden çok ince bir kemikle ayrlmas, koku hissini tayan sinirlerin beyne direkt olarak ulamas, aslnda burnumuzun sandmzdan çok daha hassas bir bölge olduunu anlamamza yeter. Doduumuz andan itibaren be duyumuz da etrafmzdan gelen uyarlar tarafndan inanlmaz bir younlukla çalr. Yeni anlar, deneyimler üretiriz. Ancak bunlarn hiçbiri koku duyusu kadar bilincimizin derinine etki etmez. Anatomik olarak da beyine direkt olarak ulaan koku sinirleri hiçbir filtreden geçmeden hafzamzda yer etmektedir. O yüzdendir ki frndan çkm bir ekmek kokusu ya da bir sevdiinizden aldnz çiçein kokusu sizi çok derinde kalan, belki sizin bile hatrlamadnz anlara götürebilir. Bütün bunlar nefes alma esnasnda koku partiküllerinin burnun içindeki koku alma bölgelerine rahat ulaabilmeleri ile mümkün olmaktadr.

BAHAR AYLARINDA ALERJYE DKKAT

Yaplan pek çok çalma iyi koku almann ruh halinden nörolojik hastalklara, vücudun genel durumunun hem habercisi hem de tedavisi olduunu göstermektedir. Hatta koku alamayan kiilerin yedikleri yemeklerden bile tat alamadklar bilimsel olarak kantlanmtr.

Burun estetii ameliyatlarnn sadece d görünü deil, nefes ve koku alma içinde ne kadar önemli olduunu görmekteyiz. Burnun içindeki kkrdaklarn erilii, burun etlerinin büyüklüü gibi nefes almada problem yaratan oluumlarn da mutlaka çözülmesi gerekmektedir. Hele ki; burun estetiinin en çok talep edildii bahar aylarnda, bir de mevsimsel alerjiyle birliktelik varsa, mutlaka burun etleri de tedavi edilmelidir. Yoksa sadece simetrik görünen bir burun kiinin mutluluunu salamayacak, nefes ve koku alamama problemleri sürekli yeni çözümler aramaya itecektir.

Ana Sayfaya Git