Burun tıkanıklığı kalp hastalıklarına neden olabilir

Burun tıkanıklığı, basit bir rahatsızlık gibi görünse de hem kişinin yaşam kalitesini etkiliyor hem de birçok hastalığa neden olabiliyor.

Haberler 30.11.2016 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, özellikle sk sk boaz enfeksiyonu geçiren kiilerin mutlaka detayl bir burun muayenesi yaptrmas gerektiinin altn çiziyor.

K mevsimiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlar da daha sk görülüyor. Boaz enfeksiyonu, nezle, grip ikayetleriyle doktora bavuran hastalarda, kulak-burun-boaz muayenesi srasnda burun tkanklna neden olan kkrdak erilii veya burun etlerinde büyüme gibi durumlara rastlanyor. K aylarnda sklkla görülen burun tkankl, özellikle gece uyurken yaanlan nefes almadaki güçlük nedeniyle yaam kalitesini düürüyor. Ayrca burun tkankl koku almada bozukluk, nefes alamama ve buna bal ortaya çkan uykusuzluk, az kuruluu, yorgunluk, halsizlik ve ba ars gibi ikayetlerle de kendini gösteriyor. çou hastann burun tkanklndan doktor muayenesi sonucunda haberdar olduuna dikkat çeken Kulak Burun Boaz Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, burun tkanklnn yol açt problemleri ve tedavisini öyle anlatyor:

ESAS PROBLEM UYKUDA BALIYOR

nsanolu normal artlarda burundan nefes almaya programlanmtr. Gündüzleri burundan nefes almaya çalrz, azmz açsak bile bu durumun farkna varmayabiliriz. Ancak burunla ilgili esas problem uyku srasnda ortaya çkar. Burun tkankl olan hastalarda uykunun ilerleyen safhalarnda kas tonusunun da (dinlenme esnasnda kastaki gerilim) dümesiyle nefesi istenen younlukta alabilmek ve vakum etkisini yaratabilmek için az açlr. Bunun sonucu olarak önce sesli nefes alma, daha sonra yava yava horlama ve ilerleyen zamanlarda ise kilo alm ve yaa da bal olarak uykuda nefes durmas denilen durum meydana gelir.

KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLABLR

Burun tkankl basit bir rahatszlk olarak alglanmamas gerekir çünkü birçok hastala yol açabilir. Burun tkankl yaayan hastalarda oksijenlenmenin bozulmas nedeniyle kalbe de yük biner. Bu süreç uzun sürerse ilerleyen dönemlerde kalple ilgili (kalpte büyüme, hipertansiyon) hastalklar ortaya çkabilir. Ayrca burun tkankl olan hastalarda kulakta sv toplanmas, orta kulak enfeksiyonlar gibi problemler daha sk gözlemlenir. Grip çok kolay bulaabilen bir enfeksiyondur. Mevcut burun tkanklnn üzerine grip eklenirse, burun tkankl çok daha skntl bir hale gelir. Bu hastalarda gribal enfeksiyonlar iyileme süresi uzar, üzerine çok kolay bir ekilde sinüzit problemi de eklenebilir. Hastann öksürük gibi yaknmalar normalden daha uzun sürer, uyku kalitesi bozulur. Özellikle anatomik burun tkankl olan hastalarn gribal enfeksiyonlar daha rahat atlamalar için anatomik sorunun çözülmesinde fayda vardr.

BURUN MUAYENES YAPTIRMAK ART

Burun tkanklnn yaratt en büyük problemlerden biri de hastalara yaatt konfor bozukluudur. Bu durumun bir sonucu olarak hasta az açk uyuduu için az kurumas ve sabahlarn kalkldnda boaz ars yaayabilir, boaznda kötü bir tat oluabilir. Yine az mukozasnn kurumasna bal olarak az döeyen epitel bozulduu ve koruma özellii azald için bakteriyel ve viral enfeksiyonlar boaza daha kolay yerleir. Bu sebeple sk sk boaz enfeksiyonu geçiren, boaz arsyla doktora girmekten yorulan kiilerin mutlaka detayl bir burun muayenesi yaptrmalar gerekir. Bu kiilerde fark etmedikleri bir kkrdak erilii olabilir. Burunda kemik erilii ve burun etindeki büyümeler ortalama 40-50 dakika süren operasyonlarla düzeltilebilir. Bunun sonucunda uyku kalitesi ve boaz enfeksiyonlarnda azalma da gözlenmektedir.

Ana Sayfaya Git