Burun tıkanıklığı kalp sorunu mu?

Uzun süren burun tıkanıklığı zamanında tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıklara hatta kalpte önemli sorunlara yol açabiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şahin Ulu, 2016 yılında kendisinin de araştırmacısı olduğu 60 kişiyle yapılan bir çalışmada burun içi eğriliği veya diğer nedenlerle burun tıkanıklığı olan hastalarda ortalama pulmoner arter (akciğerleri besleyen ana arter) basıncının arttığını ve kalpte sağ odacığın (sağ ventrikül) fonksiyonunun kötüleştiğini gözlemlediklerini söyledi.

Haberler 27.10.2021 - 13:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

yilemeyen burun tkankl nedeniyle burun ameliyat (septoplasti) yaplan hastalarda ortalama pulmoner arter basncnn azald ve sa yentrikül fonksiyonunun, ameliyat sonrasnda iyileme eilimine girdiini kaydeden Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. ahin Ulu, Yani ameliyat sonras hastalarmzn hem kalp sal hem de akcierleri gözle görülür ekilde düzeldi. Burun içlerinde de gözle görülür genilemeler ve düzelmeler tespit edildi dedi.

SNRLLK, UNUTKANLIK VE CNSEL STEKTE AZALMA YAPIYOR

Burun tkankl olan, sürekli burnundan yeterli hava alamayan kiilerin öncelikle uykularnn bozulduunu ifade eden Prof. Dr. ahin Ulu, zamanla ortaya çkan dier önemli salk problemlerini ise öyle anlatt:

Burun tkankl uzun süren kiilerde rahat ve derin uyku uyuyamama, uykuda horlama, nefesin durmas, ar terleme, boazda kuruma buna bal farenjit ve sk uyanma gibi sorunlar görülmeye balyor. Uykunun yeterli ve kaliteli olmamas nedeniyle gün içinde kii oturduu yerde, kitap okurken veya araba kullanrken uyuyor, bu da çok ciddi hayati tehlikelere neden olabilir. Özellikle yüksek efor sarf edilen ilerde, örnein spor yaparken ve merdiven çkarken çabuk yoruluyor ve nefes darl sorunu çekiyorlar. Kimisi için sorun olmayan bu durum çou zaman hayatmz kbusa dönütürebiliyor. Bamz aryor, sinirlilik, unutkanlk, cinsel istekte azalma, uyku kalitesi bozuluyor. Tat ve koku duyumuz köreliyor, azdan nefes almaya bal olarak sk üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmemize sebep olabiliyor.

HPERTANSYON VE TAT-KOKU BOZUKLUKLARINA NEDEN OLUYOR

Uyku bozukluu ve horlama, iddetli ba ars, kalp rahatszl, hipertansiyon ve tat-koku bozukluklarnn burun tkanklnn sebep olduu rahatszlklardan sadece bazlar olduunu iaret eden Prof. Dr. ahin Ulu, burun tkanklnn baka birçok tehlikeli hastaln da tetikleyicisi olduunun göz ard edilmemesi gerektiini belirtti.

Burun tkanklklarnn bazen basit kemik, kkrdak erilii, burun eti imesi sonucunda oluabileceini belirten Prof. Dr. ahin Ulu, bazen de sorunun arkasnda çok ciddi nedenlerin (burun içi kitleler) yatabileceini dikkat çekerek Burun içinde olmamas gereken kitlesel oluumlar, bazen farknda olmadmz kötü huylu bir kanser ya da (polip) dediimiz burun etlerine neden olabilir. Tabii alerji de burun etlerini büyütebilir dedi.

BURUN ESTET ÖNCESNDE KBB MUAYENES YAPTIRIN

Estetik burun ameliyat yaptracak kiilerin burun içinin mutlaka bir Kulak Burun Boaz (KBB) hekimi tarafndan endoskopik olarak muayene edilmesinin art olduunu dile getiren Prof. Dr. Ulu, çünkü arka bölgelerde yani aln yla görülemeyen bölgelerde sürpriz patolojiler elik edebilir. Hatta birçok hastada tomografi ile ayrntl olarak sinüslerinin de deerlendirmesi yaplabilir diye konutu.

HEM BURUN ç HEM DE DII BRLKTE DÜZELTLMEL

Burun tkankln açmak için farkl tedavi yöntemleri olduunu vurgulayan Prof. Dr. Ulu, unlar söyledi:

Baz hastalarmzda hem burun içi hem de burun d erilikleri olabilir. Biz hastalarmza nefes probleminin giderilmesi için hem burun içi hem de dnn birlikte düzeltilmesini öneriyoruz. Bu sadece estetik amaçlar için yaplmaz, burun bütünlüü ve uyumu için arttr. Burun etlerinin küçültülmesi de yaplabilir. Burun etleri kemik ve yumuak dokulardan oluur, cerrahi olarak hem kemik hem de yumuak dokulara ilem yaplabilir veya radyofrekans teknolojisi ile küçültülebilir. Tecrübeli bir Kulak Burun Boaz doktoru endoskopik olarak tüm problemleri (polip, burun eti, iyi veya kötü huylu kitleler vs.) ayrntl olarak deerlendirip gözle görülmeyen skntlar giderebilir.

BURNUNUZU NEML TUTUN

Burun tkanklna kar burnumuzu nemli tutmann fayda salayacan vurgulayan Prof. Dr. Ulu, Alerjik hastalarda burun etlerini küçültmek, birçok ikyeti burun tkankl ile birlikte giderebilir. Ancak sadece bu ekilde hastalarn nefesleri açlmaz, ayn zamanda alerji testi yaptrp temel alerjenlerden de uzak kalmallardr diyerek uyarlarn noktalad.

Ana Sayfaya Git