By-pass hakkında merak edilen 5 soru-cevap

Kalp krizi geçiren her üç kişiden biri hayatını kaybeder. Hayatta kalanlarsa kalp adelesinin bozulmasından dolayı kalp yetmezliği hastası olurlar. Kriz sonrası yapılan cerrahiler hem daha risklidir, hem de yetmezliğe bağlı şikayetler çoğu zaman ameliyat sonrası da devam eder. Ameliyatı geciktirdiğiniz her an, zaman sizin aleyhinizde işler

Haberler 25.11.2021 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bar çaynak, by-pass hakknda en sk sorulan sorular yantlad

Anjio ile de damarlarm açlabiliyor, neden bypas ameliyatnn külfetine gireyim?

Anjio yöntemiyle tkal kalp damarn balon ile geniletmek, ardndan stent takarak açklk salamak bu tedavi seçeneine uygun hastalar için baarl bir alternatiftir. Ancak her tkal damara yaplan anjio ilemi ayn sonucu vermez. Kalp damar birden fazla yerinden daralmsa, damarlarn çatallat bölgelerde, uzun bir bölümü daralmsa ve kalbi besleyen damarlarn hepsinde darlklar olumusa by-pass ameliyat kesin ve uzun ömürlü bir çözüm olacaktr.

Kalp damar tkanklklar çaresi olan bir hastalktr. Ancak uzun ömürlü ve tekrar tekrar ilem yapmay gerektirmeden tedavi edilmelidir. Anjio ile tkal damar açlrken, bypas cerrahisinde tkanklklarn ilerisine yeni bir damar dikilir. Böylece bütün tkanklklarn ilerisine kan göndermek mümkün olur ve ileride de oluabilecek darlklara tam çözüm bulunur. Özellikle birden fazla kalp damar tkanksa kesin çözüm ameliyattr. Ameliyat ertelemek için yaplan zorlama stentler ömrünüzden ve kalp salnzdan alr.

ERKEN STENT TIKANMALARIYLA TEKRAR TEKRAR KALP KRZ RSK OLUUR

Damarlarn ince, ameliyattan fayda görmezsin dediler, tkal damarlarla ilaç tedavisi ile devam edebilir miyim?

Özellikle eker hastalarnda oluan kalp damar tkanklklarnda damarlar birden fazla yerinden daralr ve tüm kalp damarlar tutulur. Bu durumda taklacak stent says artar ve uzun stentler kullanlr. Bu durumda erken stent tkanmalaryla tekrar tekrar kalp krizi riski oluur. Bu grup hastalar by-pass cerrahisinden en fayda gören hastalardr. laç tedavisi ile damarlarn açlmas mümkün olmad için her an kalp krizi riski altnda yaarsnz. Kalp krizi geçiren her üç kiiden biri hayatn kaybeder. Hayatta kalanlarsa kalp adelesinin bozulmasndan dolay kalp yetmezlii hastas olurlar. Kriz sonras yaplan cerrahiler hem daha risklidir, hem de yetmezlie bal ikayetler çou zaman ameliyat sonras da devam eder. Ameliyat geciktirdiiniz her an, zaman sizin aleyhinizde iler.

BÜTÜN BY-PASS AMELYATLARI KAPALI YAPILABLR

Ameliyat için göüs kemiimi açtrmak istemiyorum, by-passn baka bir yolu yok mu?

Mini-bypass yöntemiyle yaptmz ameliyatlarda göüs kemii açlmaz. Açk bir ameliyatta yaptmz by-passlarn tamamn sol meme hizasndan yaplan küçük bir kesiyle gerçekletiririz. Ayrca bacak damar da endoskopik yöntemle kapal olarak çkarlr. Bunlardan dolay göüs kemiinde kaynama bozukluu, bacak yarasnda enfeksiyon gibi riskleri yoktur.

çou hasta, Açk ameliyatta yaptnz tüm damarlara kapal da yapabiliyor musunuz? ya da Kalbin arka damarna ve sa damarna da oluyor mu? diye soruyor diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bar çaynak, Mini-bypass açk bir cerrahide hangi damara ve kaç damara müdahale edilecekse aynsn kapal yapmaktr. Bütün by-pass ameliyatlar kapal yaplabilir diyor.

GÖÜS KEMNN AçILMASINA BALI SORUNLAR OLUUR

By-pass ameliyat olmam gerekli ancak Riskli dediler. Ben bu halde kalp krizi geçirmeyi mi bekleyeceim?

Ameyatn riskli olduu kiiler: eker hastas, KOAH (akcier hastas), obez, kadn ve yal hastalardr. Tüm bu hastalarn riskleri bypasn zorluundan ziyade, göüs kemiinin açlmasna bal sorunlardr. eker hastalarnda yara iyilemesi sorunlu olduu için bacak damar uzun bir kesiyle açk çkarlrsa, göüste uzun bir yara olursa enfeksiyon riski yüksektir. KOAH hastalar göüs kemii açlrsa ar ve kemik stabilitesi nedeniyle rahat nefes alamaz ve öksüremezse akcier problemleri yaar. Obezitesi olanlarda kemik üzerine binen yük artt için, kemik çelik tellerle tutturulduktan sonra teller krlabilir ve ya kemii keserek kaynamamaya sebep olur ve tekrar tekrar kemik ameliyat olmalar gerekebilir. Kadn hastalarda Mini-bypass tamamen sol meme altndan yapld için hiçbir görünür iz kalmaz. Ayrca yal ve kadn hastalarda kemik erimesine bal açk ameliyat sonras kemikte kaynamama problemleri skça görülür.

MN BY-PASS SONRASI HAYAT HEMEN NORMALE DÖNÜYOR

By-pass olmam lazm ama ben o iz ve psikolojiyle yaayamam. ve sosyal hayatm tamamen bitecek mi?

Klasik bir by-pass ameliyat sonras birkaç ay istirahat etmeniz gereklidir. En az iki ay araba kullanmanz ve yan yatmanz yasaktr. Eskiden yaptnz çou sportif faaliyetleri brakmanz gerekir. Ayrca özellikle yaz aylarnda hem gösünüzün ortasnda, hem de bacanzda kocaman bir izle görünmek sizi rahatsz edebilir diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bar çaynak, mini-bypassn avantajlarn anlatt:

Mini-bypass sonras 4. günde taburcu olabilir ve arabanz sürerek evinize gidebilirsiniz. Ameliyatn ertesi günü yan yatabilir ve kollarnz istediiniz gibi kullanabilirsiniz. Her türlü sportif faaliyetinize (tenis, dal, arlk egzersizleri) iki hafta içinde balayabilirsiniz. Özellikle kadn hastalarda kesi tamamen meme altnda kald için yazn bikiniyle bile denize girseniz ameliyat olduunuz anlalmaz. ort, etek giydiinizde bacanzda bir iz olmaz. Mini-bypass cerrahisi, by-pass cerrahisinin bütün faydalarn elde etmenizi ancak tüm külfetinden kurtulmanz salar.

Ana Sayfaya Git