Çabuk yorulma!

Doğuştan ya da ilerleyen yaşla ortaya çıkabilen kalp kapak hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebiliyor. Bu nedenle tanı konulduğu andan itibaren hastalığın kontrol altına alınması, uygun hastalarda ameliyat ile kapağın tamiri veya değişmesi gerekiyor.

Haberler 26.09.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, 29 Eylül Dünya Kalp Günü öncesi, kalp hastalklar arasnda önemli oranda görülebilen kapak sorunlar ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

KAPAK SORUNLARININ LERLEMES ÖNLENEBLR

Kalpte en sk mitral ve aort kapak sorunlar görülmektedir. Özellikle ülkemizde mitral kapak hastal oldukça yaygndr. Bunun en önemli nedeni, küçük yalarda geçirilen akut romatizmal atetir. Akut romatizmal atee yakalanan hastalarda erken tan ve tedavi, uygun sürede ve dozda yaplacak olan koruyucu uygulamalarla, kapan zarar görmesini engellenebilmekte ya da kapak hasarna bal müdahale gereksinimini azaltabilmektedir.

BELRTLER ÖNEMSENMEL

Kalp kapak hastalklar bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sk, özellikle hareket halindeyken nefes darl ve çabuk yorulma ikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpnts da elik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanna bavurulmaldr. Hastalk ihmal edildii takdirde günlük yaam kstlayc derecede nefes darl ve çarpnt gibi ikayetler geliebilir. Bazen de yaam tehdit edebilen akcierlerde su toplanmas, akcier ve kalp fonksiyonlarnn ileri derecede bozulmas gibi sonuçlara yol açabilir.

DÜZENL ARALIKLARLA TAKP EDLMEL

Yaplacak ekokardiyografide kalp kapaklarnda bir sorun olup olmad belirlenebilir. Hastaln seyrine göre de tedavi seçenekleri deerlendirilir. lerlememi kalp kapak hastalklar genellikle 6 ayda veya ylda bir kez yaplacak ekokardiyografi ile takip altna alnr.

TEDAV KAPAK TAMR YA DA DEM

lerlemi kalp kapak hastalklarnda sadece hareket halinde deil, otururken ve uyurken de nefes darl geliebilir. Ayrca bacaklarda ve karn bölgesinde oluan ilik, ileri kalp kapak hastalklarnn belirtileri arasndadr. Bu durumda doktor, hastaya cerrahi önerebilir. Hastann durumuna göre kalp kapann yapay kapakla deiimi ya da kapan tamiri yaplacak seçenekler arasndadr. çok ilerlemi ve ameliyatn uzun süre ertelendii hastalarda ise kalp nakli dnda baka bir seçenek kalmayabilir.

KAPAK TAMR ÖNCELKL LEM OLMALI

Gelimi ülkelerde kapak hastalklarnda öncelikli cerrahi yöntemi kapak tamirleridir. Eer bu mümkün deilse kapak deiimi yaplabilir. Ülkemizde, geçmite öncelikle kapak deiim ameliyatlar yaplrken günümüzde artk tamir seçenei öncelikli olarak deerlendirilmektedir. çünkü hasta için kendi kapann tamir edilmesi önemli bir avantajdr. Deiim ile eskisi yerine mekanik bir kapak taklmad için de hasta kan sulandrc ilaç kullanmak zorunda kalmaz. Ayrca mekanik kapak kullanmnn yol açt enfeksiyon, phtlama, kanszlk, kanama gibi pek çok sorun büyük oranda ortadan kalkar. Tamir uygulanan hastalarda kalp kas daha iyi korunduu için ameliyat srasnda oluabilecek riskler de en aza indirilir.

Ana Sayfaya Git