Çağımızın önemli sağlık sorunlarından 'çocuklarda obezite'

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Küçük, çocuklarda obezite hakkında bilgiler paylaştı. "Obezite, ihtiyacımız olandan fazla enerjinin, gıdalarla alındıktan sonra yağ dokusuna dönüştürülerek vücutta birikmesiyle oluşuyor. Ancak yağ dokusu sadece enerji deposu değil, aynı zamanda hormon salgılayan, metabolizmada oldukça etkin bir organ. Obezite basit bir kilo fazlalığı değil, hayatı derinden etkileyen kronik bir sağlık sorundur" dedi.

Haberler 04.03.2018 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. H. brahim Küçük, çocuklarda obezite sorunlar hakknda bilgiler paylat.

Dünya Salk Örgütünün sal bedenen ruhen ve psikolojik yönden tam bir iyilik hali olarak tanmladn hatrlatan Yrd. Doç. Dr. H. brahim Küçük, Buradan hareketle obezitenin; bata fiziksel görüntüyü etkileyerek, kiinin aile ve sosyal hayatnda açt olumsuz etkileri, neden olduu tansiyon kalp ve damar hastalklar ve uzun dönem salk sorunlar yüzünden psikolojik etkileri de düünülünce, basit bir kilo fazlalndan çok, hayat derinden etkileyen bir kronik salk sorunu olduu söylenebilir dedi.

çocukluk çanda görülen obezite ileriki yalarda da görülmektedir

Anne karnndan itibaren oluabildii bilinen obezite gerçekte kronik bir hastalktr diyen Yrd. Doç. Dr. Küçük, Ya depolayan hücreler belli bir yaa dek sayca çoalrken, sonraki yllarda says artmaz. Ancak hacim itibariyle büyümeye balar. Öyleyse sayca artt dönemde önlem alnrsa bireyin ileriki hayatnda kontrol edilemez kilolar almasnn önüne geçilebilir. çocukluk ça obezitelerinin hemen hemen yüzde 90 erikin hayata tanmaktadr eklinde konutu.

Obezite çocukluk çandan itibaren tedavi edilmelidir

Obezitenin çocukluk çandan itibaren tedavi edilmesi gerektiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Küçük, Kötü beslenme, aktivite yetersizlii (hareketsizlik), oyun kültürünün deimesi, anne sütünün çalma hayat ve doum eklinin deimesi gibi nedenlerle beslenmede daha az kullanlmas, formül mama tercih ediliyor olmas gibi sebepler ile çocukluk çanda obezite görülme skl artm ve çamzn en önemli halk sal sorunu haline gelmesine neden olmutur.çocuklarmzn daha aktif geleneksel oyunlara park ve bahçelere yönlendirilmesi, fabrika ürünü hazr gdalardan çok ev yapm ve organik ekerlerle lifli besinlerle beslenmesi, toplu ulam araçlar servis asansör yerine mahallemizde yürüyerek gidebilecekleri okullarda örenim görmeleri, her gün düzenli terleyebilecekleri sporlar yaparak obeziteden kurtulmalar mümkündür. Onlarn bu yönde hayat tarzn benimsemeleri için özendirilmesi en önemli salk politikas olmaldr. Önlenemeyen obezitenin tedavisi için harcanacak enerji ve para hiç de azmsanmayacak düzeylerdedir. Ancak daha önemlisi çocuklarmzn sosyal olarak toplumda kendilerine yer bulmalar arkada çevresi edinmeleri, salkl bir bedene sahip olmalar her eyden daha önemlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git