Çalışan Kalbe De Bypass Ameliyatı Yapılabiliyor

Kalp damar hastalıkları tedavisinde son zamanlarda uygulanan çalışan kalpte by pass ameliyatları hasta konforu açısından çok önemli avantajlar sağlıyor. Normalde bypass ameliyatları sırasında kalp durduruluyor, akciğerler söndürülüyor, bu sırada da kalp akciğer pompası denen sisteme bağlanarak operasyon gerçekleştiriliyor.

Haberler 05.11.2016 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp durdurulmad için çalan kalpte bypassta emboli riskinin daha düük olduunu ve akcier, böbrek gibi hayati organlarn operasyondan daha az etkilendiini söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Ahmet Özkara çalan kalpte bypassla ilgili merak edilenleri anlatt.

çALIAN KALPTE BYPASS NEDR?

Normalde bypass ameliyatlar kalp durdurularak ve akcierler söndürülerek yaplr. Bu esnada vücut kalp akcier pompas denen bir sisteme balanr ve operasyon gerçekletirilir. Kalp ameliyatlar 30 senenin üzerinde bu ekilde güvenle yaplyor. Ancak bu yöntemle baz komplikasyonlarn oluma riskleri artyor. çalan kalpte bypass yöntemi ise, kalp akcier pompas kullanlmadan bypass ameliyatlarnn gerçekletirildii bir yöntemidir. Durdurulmu kalpte bypass yapmak teknik olarak daha kolay bir yöntemdir. çalan bir kalpte bypass gerçekletirmek özel stabilizatörlerin yardmyla gerçekletirilir. Damarn olduu bölge sabitlenir ve bypass ameliyat yaplr. Ancak atan kalpte bypass tecrübeli bir ekip tarafndan klasik bir bypassta olduu gibi yüksek baar oranlarnda yaplabilir. Kalbi durdurmadan bypass yöntemi, özellikle kalp gücü zayflam yüksek riskli hasta grubu için tercih edilen bir yöntem olarak gündeme girmitir. Ancak kalp ameliyatnn yüksek riskli olduu bu hastalarda baarl sonuçlar alnnca, standart bypass ameliyatlarnda da baarl bir ekilde uygulanabilecei düünülmütür. Günümüzde özellikle tecrübeli ekipler tarafndan sklkla tercih ediliyor.

HER HASTAYA UYGULANABLR M?

Bypass ameliyat olacak her hastaya teorik olarak uygulanabilir. Ancak baz durumlarda ameliyat srasnda kalp akcier pompas kullanma zorunluluu doabilir. Bypass ameliyat ile birlikte hastann aort kapa, mitral kapa ya da aort damarna müdahale edilecekse kalp akcier pompasnn kullanm gereklidir. Atan kalpte bypass ameliyatlar gerek anestezi gerekse cerrahlar için özel kurallar gerektiren bir ameliyattr ve bu konuda tecrübeli ekipler tarafndan uygulandnda baar oranlar oldukça yüksektir.

çALIAN KALPTE BYPASSIN AVANTAJLARI NELERDR?

Kalp durdurulmad ve aort damar manipule edilmedii için bu ameliyatlarda emboli riski daha düüktür.

Beyin, akcier ve böbrek gibi hayati organlar operasyondan daha az etkilenir.

Kanama sorunlar bu hastalarda daha az görülür.

Hastalar daha hzl bir ekilde toparlayabilir ve hastanede daha az kalabilir.

Ana Sayfaya Git