Canan Karatay: Çaya tereyağı koyun

Prof. Dr. Canan Karatay, "Bana 'Çayı şeker koymadan nasıl içelim?' diye soruyorlar. Ben de 'Tereyağı koyun' diyorum. Tereyağı, İngiltere gibi batı ülkelerinde krema olarak çayın içine koyulur" dedi.

Haberler 29.04.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik döneminde yaplan eker yüklemesinin zararlarn anlatan Prof. Dr. Canan Karatay, Gebelik ekeri tehlikeli. Onun için gebe kalmadan önce tedbir alnmas lazm. Ben onu anlatyorum. Gebe kaldktan sonra 6 ay bekleyip, ondan sonra eker yüklemek tehlikeli. Bunu bir gebeye yapmaya hakknz yok. Gebelik bir annenin, bir babann en mutlu zaman, en mutlu süresidir. Bu srada anneye eziyet çektirmeye hiçbir zaman hakkmz yok. Bir kutu msr urubu, yani kola, içildii zaman eker hastal riskini yüzde 22 orannda arttrd, kalp hastal riskini yüzde 30 arttrd, 2012de ve 2014te en önemli mecmualarda gösterildi. Bana gelen gencecik çocuklar var. Sadece günde 1 litre, 2 litre kola tüketiyorlar. Lolipop dediimiz çocuklara verdiimiz bir ekere börtü böcek dokunmuyor. Karncalar, sinekler hakiki ekere üümezler mi? çocuklara sussun diye verdiimiz, çocuklar uyuturan ekeri böcekler bile es geçmiler. O halde bu çocuklara bunlar vermeyeceiz dedi.

Karatay tavsiyelerine öyle devam etti:

Tost yemeyecekler, cips yemeyecekler, kuru ve ya pasta yemeyecekler, niasta bazl eker yemeyecekler. Yazk bu çocuklarmza. Bunlar ayn zamanda kanser sebebidir. Meyve suyu da ayn ekilde karacieri yalandrr. çocuklarmzn alkolüdür. Son çalmalar da gösterdi ki, ürik asit yükseklii dediimiz, gut hastal dediimiz hastaln sebebi. imdiye kadar bilinen, kabul edilmi olan protein deil, eker metabolizmas bozukluudur. Gut hastalnz varsa, gut hastalnz yokken ürik asit seviyeniz yüksekse bilin ki vücudunuzda eker zehirlenmesi belirtisidir. Bilin ki vücudunuzda früktoz zehirlenmesi balamtr. çocuklarmza meyve suyu vermeyeceiz. Meyve suyunda bir fayda yok. Zarar var.

MEYVE SUYU UYARISI

çocuklarn içtii meyve sularnn eker hastalna zemin hazrladn söyleyen Prof. Dr. Karatay, C vitamini kayna olan o kadar faydal eyler var ki. 1 tutam maydanozda 1 bardak portakal suyundan çok daha fazla C vitamini var. Ayn zamanda yannda eker de yok. Bir hücrenin içerisine C vitamini giriyor. C vitamini hakikaten koruyor. Bir antioksidan olarak yüzde 50 giriyor. Fakat eker ile ayn ortamda bir C vitamini olduu zaman, yani meyve suyu gibi, früktoz ve C vitamini var. Früktoz, C vitamininin hücrelere girmesini önlüyor. Onun için C vitamini alyoruz diye meyve suyu yüklemeyin çocuklara diye konutu.

TEREYAININ VERD ENERJ UZUN SÜRER

çay içerken eker yerine tereya atlmasnn daha salkl olduunu ifade eden Karatay, öyle konutu:

çay, yemekte yediimiz demirin emilimini engeller. Ben senelerden beri bunu söylüyorum, çay eker koymadan nasl içelim? diye soruyorlar. Ben de Tereya koyun diyorum. Tereya, ngiltere gibi bat ülkelerinde krema olarak çayn içine koyulur. Bizde de eker fabrikalar yaplmadan önce tereya eker olarak kullanlrd. Bunu halen uygulayanlar var. Bu adettir, yeni bir ey deil. Tabii ben bunu söylediimde yeni yetmeler, yeni bir ey gibi gördükleri için kyamet koptu. Tibette, Evereste trmanan daclara yol gösteren Tibetli klavuzlar, enerjilerini tereyal çaydan alyor. Hem scak, hem de tereyann verdii enerji uzun sürer, süreklidir, sizi dinç tutar, genç tutar. Bol bol tereya yiyebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git