Çarpıntının nedeni kalp olmayabilir

Kalpte çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı kalbimizin bize yolladığı sinyallerin başında geliyor. Bu sinyallerden çarpıntı, kalbin hızlı çalışması anlamına geldiği için bu sorunu yaşayanlar çoğunlukla kalp hastalıklarına yönelik muayene oluyor, şikayetleri çözümsüz kalabiliyor. Bunun nedeni ise toplumdaki yaygın inanışın aksine, kalpte çarpıntının sadece kalp hastalıklarının belirtisi olmaması.

Haberler 13.07.2018 - 12:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR- Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut; ilk planda kalp hastal habercisi olarak düünülse de, çarpntnn aslnda tüm vücuttaki sorunlar için bir belirti olabileceine iaret ederek Sanlann aksine her çarpntnn nedeni kalpteki bir sorundan kaynaklanmyor. Kalbimiz hzl çarparak aslnda vücudumuz için bize sinyal göndermeye çalyor. Bu nedenle çarpntya yönelik aratrma yaplrken kalp dndaki faktörlerin de dikkate alnmas çok önemli. diyor. Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut çarpnt geliimine yol açan ve dorudan kalbi ilgilendirmeyen nedenleri anlatt, önemli bilgiler verdi.

Kanszlk

Genç yal her ya grubunun ortak sorunlarndan biri olan kanszlk genellikle tedavisi ihmal edilen bir hastalk. Kanszlkta kalp vücudun oksijen ihtiyacn karlamak için daha çok çalyor ve bu tablo da kendini çarpntyla belli ediyor.

Guatr

Boyunda bulunan tiroit bezinin anormal derecede hzl çalmas vücudun metabolizmasn hzlandryor. Bu tablo sklkla kendini çarpntyla gösteriyor. Sebebi bulunamayan çarpnt ikayetlerinde mutlaka tiroit hormonlarna baklmas gerekiyor.

Hipoglisemi

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut kan ekerinin dümesi anlamna gelen hipogliseminin genç yal herkesi tehdit ettiini vurguluyor. çarpnt, yemek yedikten hemen sonra ar insülin salnmasna bal olarak da geliebiliyor. Hipoglisemi kendini sklkla halsizlik ve çarpntyla gösteriyor.

Uyku bozukluklar

Uyku bozukluklar çarpntnn sk görülen sebeplerinden biri. Vücut uyku srasnda metabolizmasn yavalatyor ve dinleniyor. Düzenli ve kaliteli uyku uyumayan kiilerde kandaki stres hormonlarnn seviyesindeki arta paralel olarak gün içerisinde kalp hz daha yüksek seyrediyor ve çarpnt daha sk gözleniyor.

Sigara ve alkol tüketimi

Tütün ürünleri ve ar alkol tüketimi vücudun metabolizmasn etkiliyor ve stres hormon seviyelerinde art yapyor. Bu durum da sklkla çarpnt ataklarna yol açyor.

Hipotansiyon

Tansiyon düüklüü anlamna gelen hipotansiyon daha çok uzun boylu ve zayf gençler ile yallarda görülüyor. Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut ar yorgunluk, ayakta durma ve az su içilmesiyle balantl olan tansiyon düüklüünün genelde halsizlik, ba dönmesi ve çarpntyla ortaya çktn söylüyor.

Mineral ve su dengesizlii

Vücuttaki su ve tuz miktarnn az olmas çarpnty tetikleyebiliyor. Bu duruma sklkla halsizlik ve tansiyon düüklüü de etki ediyor.

Stres ve kayg bozukluu

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut vücutta oluan her türlü fiziksel ve duygusal stresin çarpnty tetiklediini hatrlatyor. Bunun yannda kayg bozukluu, evham ve depresyon da çarpntnn temel sebeplerini oluturuyor.

Hormonal deiimler

Kadnlarda oluan hormonal deiimler kendini çarpnt olarak gösterebiliyor. Özellikle menstrual periyotlar öncesinde ve menopoza geçi sürecinde çarpnt ataklar sk gözleniyor. Hamilelik sürecinde de kalp atm hz yükseliyor ve çarpnt ikayetleri sklayor.

Kondisyon düüklüü

çarpntnn en sk sebeplerinden biri de vücudun efor yapmamas sonucu oluan hamlama ve kondisyon düüklüü. Genç yal herkesi etkileyen bu durum yokuta ve merdivenlerde çarpnt ile nefes darlyla kendini gösteriyor.

Kafein ve çay

Prof. Dr. Ahmet Karabulut kafeinli enerji içecekleri ile youn kahvelerin genellikle çarpnty tetiklediklerine iaret ederek, Ar koyu siyah çay da çarpnty tetikleyen içecekler arasnda yer alyor. Yeil çay ise tam tersine kalbi sakinletiren ve çarpnty azaltan bir içecek olarak nitelendiriliyor diyor.

Ateli hastalklar

Ate yükseklii çarpnty tetikleyen temel etkenlerden biri. Sklkla enfeksiyon ya da romatizmal hastalklarn elik ettii ate yükseklii srasnda kalbin üzerindeki yük artyor ve kalp daha çok çalyor. Bunun sonucunda da çarpnt oluuyor.

Gda takviyeleri

Özellikle vücut gelitirme için kullanlan bitkisel gda takviyelerinin çounda vücudu tetikleyecek maddeler bulunuyor ve bu durum çarpntya yol açabiliyor.

Ar spor ve egzersiz

Hazr olamayan bir vücudun youn spor yapmas sklkla çarpntya neden oluyor. Zaman zaman bu durum ciddi ritim bozukluklarn tetikleyebiliyor. Bu nedenle sfrdan spora balayacak kiilerin ilk ay snma eklinde spor yapmalar gerekiyor.

Alerji

Besin alerjileri sk görülen çarpnt sebeplerinden biri. Deniz mahsullerinde daha sk görülen bu durum yemek srasnda sklkla çarpnt ve halsizlikle ortaya çkyor. Ar yemek sonrasnda hazmszla bal çarpnt ataklar da sk görülüyor.

Kronik hastalklar

Yüksek tansiyon, KOAH gibi kronik hastalklar, romatizmal hastalklar ve kanser türleri de vücutta iltihabi reaksiyon oluturarak çarpntya yol açabiliyor.

Olumsuz yaam koullar

çok tozlu, havasz i ve ev koullar da çarpnty tetikleyebilen etkenlerden. Deniz seviyesinden yüksek rakmlara giden kiilerde oksijen açlna bal çarpnt ikayetleri de sk görülüyor.

Ar

Vücutta gelien ba ars, di ars, böbrek arlar, bel arlar ve kireçlenme arlar vücuttaki stres seviyesini yükselterek çarpnty tetikleyebiliyor.

Böbrek üstü bezlerinin hastalklar

Böbrek üstü bezleri vücuttaki stres hormonlarn salglayan temel organlar. Hastalk nedeniyle bu bezden ar salnan hormonlar çarpnt ve tansiyon yüksekliiyle sinyal veriyor.

laçlar

laç kullanm, çarpntya yol açan en önemli d etkenlerden biri. Özellikle grip ve astm ilaçlar, guatr ilaçlar, antibiyotikler ve depresyon ilaçlar ciddi çarpnt ataklar yapabiliyor.

Ana Sayfaya Git