Çarpıntının nedenleri?

Kardiyoloji Uzm. Dr. Öz: “Çarpıntı birçok önemli hastalığın erken bulgusu olabiliyor”

Haberler 25.03.2019 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Özgür Öz, çarpnt rahatszlyla ilgili bilgi vererek; çarpntnn, kiilerin alglad kalp atmnn rahatsz edici bir durum olduunu kaydetti. Bu rahatszln çou zaman çok kaile alnmayan basit bir olguymu gibi hastalar tarafndan alglandn dile getiren Uzm. Dr. Öz, çarpntnn çok önemsenmeyen bir rahatszlk olmakla birlikte altta yatan çok önemli hastalklarn belirtisi, bulgusu olabileceini de vurgulad.

çarptnn yaratt rahatszlk

çarpnt rahatszlyla gelen hastalarda esasen 3 durumla kar karya kaldklarn dile getiren Uzm. Dr. Öz, Bir tanesi kalp ritminin normal olduu durumlarda kii çarpnt hissedebilir. Bu genellikle psikojenik sebeplerden dolay kaynaklanabilir. Panik, anksiyete, depresyon gibi durumlarda olabilir. Bir dieri kalp hznn yükseldii fakat ritmin bozulmad durumlarda görülebiliyor. Bunlar önemli bir takm hastalklarn belirtisi olarak karmza çkabiliyor. Kalp d sebeplere de iaret edebiliyor. Tiroit hastalklar kanszlk gibi ya da bir takm akcier hastalklarnn bir bulgusu olabiliyor. Kalp hz yükseklii akcier hastalklarnn, sigara içiminin bir bulgusu olarak karmza çkabiliyor. Üçüncü sebepse kalp ritm bozukluklar. Bunlar çeit çeittir. Kimisi sürekli ritm bozukluu kimisi de dönem dönem olup geçen ritm bozukluklar eklinde olabilir. Önemli yapsal kalp hastalklarnn bir bulgusu olarak karmza çkabilir. Ciddi kapak hastalklar, hayati risk oluturacak kalp damar hastalklarnn bir belirtisi olabilir. çarpntnn kendisi de bazen önemli ritm bozukluklaryla birlikte hayati risk oluturan durumlar gösteriyor olabilir dedi.

Yapsal kalp rahatszlndan m?

Bu rahatszl çarpnt diyerek çok basite alnmamas gerektiini aktaran Uzm. Dr. Öz, Baka bir hastalktan kaynaklanan kalp hz yükseklii mi, yoksa yapsal kalp hastaln gösteren bir sonuç mu, ya da kendi bana hayati risk oluturan bir ritm bozukluu olup olmadnn mutlaka deerlendirilmesi gerekiyor. çou zaman basit sebeplerden de olsa çok önemli hastalklarn bir bulgusu olarak karmza çkabiliyor eklinde konutu.

Hastalklarn erken bulgusu olabiliyor

Hastalarda özellikle çarpntya sebep olabilecek bir huzursuzluun, stresin kaygs varsa öncelikle onlar gidermesi gerekebileceini kaydeden ve hastalarn yaam tarznn önemli olduunu söyleyen Uzm. Dr. Öz, Ar yemek yemek çarpnt oluturabiliyor. Hareketsiz yaam tarz çarpnt oluumuna sebep olabiliyor. Tüm bunlara ramen kiinin rahatszlklar devam ediyorsa, altta yatan daha ciddi eyler olabilir. Hayati öneme sahip olan ritm bozukluklar kiinin kalp krizine sebep olabilir. Ritm bozukluundan yaamn yitirmesine sebep olabilir. Basit kalp hz yükseklii dahi örnein kanszla bal, tiroit hastalna bal, sigara içimine bal kalp hz yükseklii dahi zamanla kalbin erken yorulmasna ve kalp yetmezliine, ömür boyu hayat kalitesinin bozulmasna neden olabilmektedir. çarpnt deyip hafife almayalm. Mutlaka sebebini aratrp bulmalyz. Basit bir eyse en azndan bunu bilmek bizi rahatlatacaktr. Altta yatan önemli ciddi bir hastalk varsa da onu tehis etmek kalple ilgili olmasa bile metabolik bir hastalk varsa ya da kalp hastal varsa tehisini koyup tedavi etmek gerekebiliyor. çarpnt birçok önemli hastaln erken bulgusu olabiliyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git