CBÜ'den 'Sinovac' araştırması; antikorda 3 ay sonra düşüş

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının yürüttüğü, 'Sinovac Aşısının Bağışıklık Yanıtı 3'üncü Ay İzlem Sonuçları' açıklandı. Rapora göre, sağlık çalışanlarının yüzde 95,2'sinde, 2'nci aşıdan 3 ay sonra antikor düzeyleri düşüş gösterdi. Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, "Çalışmanın güzel bulgularından biri, izlediğimiz grupta hastalanan kişi sayısının çok az olması" dedi.

Haberler 26.06.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Manisa CBÜ Tp Fakültesi Enfeksiyon Hastalklar, Halk Sal ve Tbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal öretim elemanlar tarafndan yürütülen bilimsel çalma, Sinovac Asnn Baklk Yant 3üncü Ay zlem Sonuçlar açkland. Sonuçlara göre, salk çalanlarnn yüzde 95,2sinde, 2nci adan 3 ay sonra antikor düzeylerinin düü gösterdii belirlendi. Tp Fakültesi Tbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Akçal, Ocak ay itibaryla salk çalanlarnn alanmasna balandktan sonra biz de üniversitemiz hastanesi çalanlarnda antikor takibi çalmas balattk. Bu çalmada hem a olan salk çalanlarnn antikor düzeylerini hem de adan sonra hastalanp hastalanmadklarn izlemeyi amaçlamtk. çalmamzda ocak ayndan itibaren alanan 1053 salk çalann 3üncü ay sonrasnda kanlarn vermek üzere yeniden davet ettik. Bu 1053 salk çalanndan 820si bize geri dönü yaparak kanlarn verdiler. 1053 salk çalann, Covid-19 hastal geçirip geçirmeme durumlar açsndan da takip ettik. Bütün sonuçlar hep beraber analiz ettik. Alnan 820 kanda Covid-19a kar olumu antikorlar saysal deer olarak belirlediimiz kantitatif dediimiz bir testle analiz ettik. Daha sonra da sonuçlarn deerlendirdik diye konutu.

YÜZDE 97DEN YÜZDE 77YE DÜÜ

Prof. Dr. Akçal, salk çalanlarnda antikor düzeylerinin 3üncü ay sonunda dütüünü fark ettiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Salk çalanlarnn yüzde 97si antikor pozitifken 3üncü ay sonuçlarnda bu orann yüzde 77ye dütüünü gördük. Ayrca tüm çalma grubunun genel olarak yüzde 95,2sinde antikor düzeylerinde bir düme olduunu saptadk. Ancak çalmann güzel bulgularndan bir tanesi izlediimiz grupta hastalanan kiilerin saysnn çok az olmasyd. Bu 3 aylk süre içinde alanan 1053 salk çalann yüzde 2,8inin Covid-19a yakalandn tespit ettik. Her ne kadar antikor düzeylerimiz düse de salk çalanlarnn bu alama sonrasnda Covid-19a kar iyi bir ekilde korunmu olduunu gördük. Bu da bizim için sevindirici bir sonuçtu. çalma grubumuzun yüzde 23ünün bu 3 aylk süre içerisinde antikorlarnn negatifletiini ya da Covid-19 hastalna yakalandn söyleyebiliriz. Ama yüzde 77si de antikor pozitif diyebileceimiz antikor düzeyleriyle hayatlarn idame ettiriyorlar.

ANTKORA BAKARAK BAARI DEERLENDRMES DORU DEL

Halk Sal Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Erhan Eser de hastalanan 30 salk çalannn antikorunun yüksek olduunu ancak antikor sonuçlarna bakarak, baar deerlendirmesi yapmann doru olmadn söyledi. Eser, öyle konutu:

A olmu 1053 kiiden 30 kiinin hastalanmas son derece iyi rakam. çok daha iyi rakam var. 151 salk çalannn ayn hane içinde yaayan yakn, ei, çocuu bu dönem içinde hastalanm. Yaknlar hastalanan bu 151 salk çalannn sadece 18i hastala yakalanm. Dolaysyla bu orann da yüzde 12 olduunu düünüyoruz. Demek ki biz çok yakn temasta olsak da riskli temasta bulunsak da a bizi yüzde 88 orannda koruyor. Bu da önemli bir veri. Yani alanalm. Alanrsak çok büyük riskler altnda olsak da bu bizi koruyacak. 30 hastalanan kiinin antikorunda ilginç bir sonuç var. 29unun antikoru yüksek. Yani dolaysyla sadece antikora bakarak, baar deerlendirmesi doru deil. Daha çok erkeklerin, yallarn ve geliri düük olan salk çalanlarnn antikorlarnn dütüünü tespit ettik.

SALIK çALIANLARINA 3ÜNCÜ DOZ TAVSYES

Prof. Dr. Eser, aratrma sonuçlarna göre yoksulluk, beslenme bozukluu ve kötü koullarn hastala yakalanma riskini artrdn belirterek, Bata Covid-19 zengin- fakir ayrt etmiyor denildi ama çok net ayrt ediyor. Zaten iki aratrmamzn ve uluslararas aratrmalarn sonuçlar da bunu söylüyor. Yoksulluk, beslenme bozukluu ve kötü koullar tabi ki hastala yakalanma riskini artryor. Bu hastalk zengin- fakir ayrt ediyor. Antikor oranlar austos ay sonuçlarmzda yüzde 77den yüzde 50lere düerse salk personelinin 3üncü doz a için hazrlanmas gerekir, diye düünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git