Çekilse Dert, Çekilmese Dert: Kabusumuz 20 Yaş Dişleri

20 yaş dişleri, ağızda en geç çıkan ve çene kemiklerinde bazen sürecek yer bulamadıklarından dolayı gömülü kalabilen dişlerdir. Tam gömülü veya yarı gömülü kalan dişlerin çoğu zaman hali hazırda iltihabi rahatsızlıklar yarattığından, çekilmeleri gerekebilmektedir. Peki; sürmüş ve herhangi bir rahatsızlık vermeyen 20 yaş dişleri konusunda ne yapmak gerekir? Prof. Dr. Özgür Erdoğan, açıkladı.

Haberler 30.08.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok kii, hayatlarnn belirli döneminde 20 ya dileri ile ilgili skntlar yaamtr. Bu diler farkl sebeplerden dolay çene kemiklerinde sürecek yer bulamadklarndan, tam gömülü veya yar gömülü ekilde çene kemiklerinde yer almaktadrlar. Gömülü dilerinin etrafnda iltihabi durumlar veya ilerleyen dönemlerde, kist veya tümör tipinde patolojilerin gelimesinden dolay çekimleri, gerekebilmektedir. Birçok kiide ise 20 yalar dileri hem üst çenede, hem de alt çenede tamamen sürebilmekte ve azda sorunsuz ekilde durabilmektedir. Son yllardaki bilimsel kantlar, sorunsuz olarak azda duran 20 ya dilerinin de çekilmesinin daha faydal olduunu göstermektedir.

Doktor Kontrolü Önemli!

20 ya dileri, en arkada bulunan diler olduklarndan doru biçimde frçalanmalar zor olmakta ve bu durum dilerin çevresinde kronik dieti iltihaplarna sebep olmaktadr. Kronik

iltihap sadece az içi deil, vücudun dier organlarna da olumsuz etkiler yaratmaktadr. 20 ya dileri etrafndaki kronik iltihaplar, bu diler kaynakl en büyük problemlerden birisidir. Bu dilerin yarataca dier bir problem de, 20 yalar dilerine komu olan 2. büyük az diinde artm çürük riskidir. 2014 ylnda ABDde yaplm büyük bir çalmada, aznda 20 ya dileri bulunan kiilerde, olmayanlara nazaran 2. büyük az dilerinde çürük gelime orannn, anlaml ekilde artt tespit edilmitir. 2. büyük az dileri, azmzdaki en önemli dilerden olup, arkalarnda bulunan 20 ya dileri bu dilerin temizliklerini zor hale getirmektedir.

Yanakta stenmeyen Sorunlara Neden Olabilirler!

Bu sebepler dnda baz 20 ya dileri de sorunsuz ekilde azda olmalarna ramen kartlarna gelen di olmamas sebebi ile yanaa doru uzama yapmakta ve yanakta istenmeyen irritasyonlar yaratmaktadr. Eski yllarda, implant uygulamalarnn yaygn olmamas sebebi ile bu dilerin köprü aya olarak kullanlma ihtimaline karn azda tutulmak isteniyordu. Ancak günümüzde, implant tedavilerinin artm baars ile buna da ihtiyaç kalmamtr.

Ana Sayfaya Git