Çene darlığı

Üst çene darlığının özellikle çocukluk döneminde tedavi edilmesi gereken bir ağız ve diş sağlığı problemi olduğunu ifade eden Ortodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Birlik, ideal tedavi zamanının 7-8 yaş civarı olduğunu söyledi. Birlik, “Erken tespit edilip tedavisi yapıldığı takdirde burun solunumu ve uyku kalitesi artar, işitme kaybı gibi birçok rahatsızlığa faydası olur” dedi.

Haberler 18.09.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üst çene darlnda iki faktörün rol oynadna deinen Ortodonti Uzman Dr. Ör. Üyesi Muhammet Birlik, Bunlar genetik yap ve az solunumudur. Özellikle burundan deil de azdan nefes alnmasna neden olan büyük bademcikler, eri burun kemii, geniz eti, alerji gibi nedenlerle imi mukoza ve bazen de parmak emme gibi kötü alkanlklar nedeniyle az solunumu yaplmas dar üst çene ve uzun bir yüz olumasna neden olmaktadr diye konutu.

Üst çene darlnn nasl anlalaca hakknda bilgi veren Birlik, öyle konutu: çocuklarn azlarna baktmzda dilerde tek ya da çift tarafl çapraz kapan, derin bir damak, frlak üst kesici diler bize bu konuda fikir verebilir. Ancak bu bulgular çou zaman ebeveynlerin gözünden kaçabilmektedir. Az dnda ise mor göz altlar, uzun bir yüz ve yorgun bir yüz ifadesi dikkat çekmektedir. Her ne kadar belirtileri olsa da ebeveynlerin en kolay tespit edebilecekleri bulgu dilerdeki çapraklktr. çene ne kadar dar olursa çkan daimi dilerde de o oranda çapraklk görülecektir.

DEAL TEDAV ZAMANI 7-8 YA

Üst çene darlnn ideal tedavi zamannn 7-8 ya civar olduuna vurgu yapan Birlik, Erken yalarda tehis edilen çocuklarda hareketli geniletme apareyleri ile tedavi yaplabilirken, 12-13 yalarndan sonra sabit ortodontik apareyler kullanlmaktadr. Eer bu dönem de kaçrlm ise genellikle 16 yandan sonra cerrahi destekli çene geniletmesi tercih edilmektedir ifadelerini kulland.

Üst çene genilemesinin faydalarn anlatan Birlik, Dar bir üst çene alt çenenin de ideal olarak büyümesine engel olduu için alt çenenin geride kalmasna neden olmaktadr. Erken tespit edilip tedavisi yapld takdirde alt çene normal bir ekilde büyümesine devam eder. Damak derinlii ve kesici dilerdeki frlaklk azalr, çaprakln kendiliinden azalmasna neden olur, havayolunun genilemesine neden olduu için burun içi hacim ve dolaysyla burun solunumu artar. Normal ve doal olan burun solunumuna dönülmesi ile kan oksijen düzeyinden tutun da uyku kalitesi artar, iitme kayb gibi birçok rahatszla faydas olmaktadr dedi.

Ana Sayfaya Git