Cep telefonu kullanırken 12 önemli öneri!

Her gün birçoğumuz günün ortalama 2-4 saatini başımız öne eğik şekilde mail, mesaj ya da sosyal medya trafiğinde geçiriyoruz. Yani boyun omurlarımıza yılda 700 ila 1400 saat ek stres yüklüyoruz. Lise öğrencilerinde ise bu süre yaklaşık 5000 saati buluyor.

Haberler 17.03.2018 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nural Aydn, bata cep telefonu olmak üzere mobil cihazlarn kullanm ve düük ergonomiye bal olarak bel, boyun ftklar, boyun kökenli ba arlar, tendon hasarlanmalar ve sinir skmalarnn görülme sklnn arttna dikkat çekiyor.

, elence ya da sosyalleme adna elimizden düürmediimiz cep telefonu bata olmak üzere mobil cihazlarnn kullanm süresi arttkça salmz üzerinde yaratt etkiler de ortaya çkyor. Özellikle de kas iskelet sistemimiz üzerindeki bask süresinin artmas sorunun daha hzl gün yüzüne çkmasna neden oluyor. Bu sorunlarn banda da boyun ve bel ftklar ve bunlara bal arlar, sinir skmalar, duru bozukluklar geliyor. Omurgamzn uzun süre ayn pozisyonda durmak için tasarlanmadn hatrlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nural Aydn, deal duru omurga salnn yan sra genel vücut sal ve ruh halimizi de olumlu yönde etkiliyor. çünkü aratrmalar düzgün duruun serotonin düzeylerini de olumlu yönde etkilediini gösteriyor diyor.

En çok boyun bölgesi etkileniyor

Bamz nötral pozisyon denilen salkl ideal açda tuttuumuzda, boyun omurlarmza binen yükün yaklak 4.5 - 5 kg civarnda olduu biliniyor. Ba statik veya öne eik haldeyken boyun kaslar, çevre tendon ve balar ba destekliyor. Yaplan çalmalar;boynun 15 derece eimi ile boyuna binen yükün 12.25 kg, 30 derece eimi ile 18 kg, 45 derece eimi ile 22 kga kadar çktn ortaya koyuyor. Bu nitelikteki stresin zaman içerisindeki tekrar eden artyla da boyun bölgesinde erken dejenerasyona ve beraberinde çeitli boyun rahatszlklarna neden olabiliyor. Dr. Nural Aydn bu nedenle ar cep telefonu kullanm ve düük ergonomi sonucunda sklkla karlalan hastalklar arasnda; bel boyun ftklar, boyun kökenli ba arlar, tendon hasarlanmalar ve sinir skmalarnn yer aldn söylüyor. Genel ar kullanm ve duru bozukluuna bal oluan sakatlanmalara ek olarak, sürü veya yürüyü (özellikle düzgün olmayan yüzeylerde) gibi tam dikkat gerektiren durumlarda cep telefonu kullanm da akut yaralanma riskini beraberinde getiriyor. Bu nedenle mevcut risklerin farknda olmak ve potansiyel yaralanmalar önlemek için salkl admlar atmak ve güvenlik tedbirleri almak son derece önem tayor.

Cep telefonunu daha ergonomik kullanmak için...

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nural Aydn, mobil telefonlar ergonomik kullanmaya yardm edecek önerilerini sralyor...

-Cep telefonunuzu kullanrken banz emek yerine telefonunuzu kaldrn.

-Ekran okurken telefonunuzu çene hizas veya biraz altna gelecek ekilde konumlandrn. -Telefonunuzu kucanzda veya göüs yüksekliinin altnda tutmaktan kaçnn.

-Mesaj, mail yazarken baparmaa alternatif dier parmaklarnz da kullanmaya çaln. -Telefonu tek elle kullanmak yerine mümkün olduunca düz bir yüzeye koyun ya da bir elle telefonu tutarken dier elle yazmaya çaln.

-Baparmanzla yazarken parmanz bükmek yerine parmak ayasyla yazmaya gayret edin.

-Bileklerinizi mümkün olduunca rahat ve düz tutun.

-Cihazlarnz kullanrken bilekleriniz ve parmaklarnzdaki gerginliini en aza indirin. Mümkün olduunca dik bir postürde durun.

-Boyunda düzleme ve omuz banda içe dönüklüe sebep olmasndan dolay aaya uzun süreli bakmaktan saknn.

-Akll cihaznz boynunuzun rotasyon da denilen dönmesine sebep olacak bir yere koymayn.

-Mesajlarnz mümkün olduunca ksa tutun ya da ses tanma yazlmlarn kullann. Fazla tu vuruu daha fazla bilek-parmak yorgunluuna neden olacaktr.

-Dokunmatik ekranl telefonlarda mesajlarken, telefonunuzu dikey bir konumda kullann. Bu, yazarken tua basmak için baparmanzn ulamas gereken alan miktarn azaltacaktr.

-Uzun süreli çalmalar için cep telefonu veya tablet kullanmayn.

-Yazma sürenizi 10-15 dakikaya snrlayn. Her 15 dakikada en az 2-3 dakika küçük molalar verin. Telefonunuzu sessize alarak bu küçük molalarn kesintiye uramasn engelleyin.

Ana Sayfaya Git