Cep telefonu ve beyin tümörü arasında bir bağ var mı?

Yoğun bir şekilde cep telefonu kullanımının beyin tümörü oluşumu üzerindeki etkisi uzun yıllardır tartışılıyor ve bilim adamları tarafından araştırılıyor. Beyin tümörlerinin oluşumunda cep telefonundan çok genetik faktörlerin etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tedavide cerrahi müdahalenin gerekliliğine vurgu yapıyor. Uzmanlara göre beyin tümörü belirtileri, yerine ve büyüme hızına göre farklılık gösteriyor. Baş ağrısı, bulantı, kusma, görme – konuşma - duyu ve yürüme bozuklukları, kuvvetsizlik, epilepsi nöbetleri beyin tümörü açısından uyarıcı olabilir.

Haberler 08.09.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrah Prof. Dr. Mustafa Bozbua, yetikinlerde beyin tümörleri ile ilgili son derece önemli bilgiler paylat.

BELRTLER TÜMÖRÜN YERNE VE BÜYÜME HIZINA GÖRE DEYOR

Beyin fonksiyonlarnn çok çeitli olmas nedeniyle klinik tablonun çok zengin olduunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bozbua, Tümörün nerede yerletiine ve ne hzla büyüdüüne bal olarak belirtiler de çok büyük farkllklar gösterebilir. Ba ars, bulant, kusma, görme konuma - duyu ve yürüme bozukluklar, kuvvetsizlik, epilepsi yani sara nöbetleri beyin tümörü açsndan uyarc olabilir dedi.

BEYN TÜMÖRÜNDE GENETK FAKTÖRLER ETKL

Beyin tümörlerinin sonuçlar bakmndan son derece önemli olduu için uzun yllardr nedenlerinin aratrldn söyleyen Bozbua, Neden olarak da pek çok ey ortaya kondu, iddia edildi, aratrld ama genetik faktörler önemli. Baz genetik sendromik durumlar var. Bu sendromlar kapsamnda görülen beyin tümörleri var. Bunlarn dnda beyin tümörü oluumunu kolaylatran birtakm genetik bozukluklar var. Ancak burada tümörlerin tek bir kromozom bozukluundan deil, multi genetik yani birçok genetik bozukluun bir araya gelmesi ve hatta çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çkmasndan bahsedebiliriz. Dolaysyla vücudun dier organ tümörlerinde olduu gibi çok yüksek penetrasyonda u genetik bozuklukluk olursa, u anormali olursa tümör ortaya çkacaktr diye çok yüksek olaslkta iaret edebildiimiz bir tümör bulunmuyor ifadelerini kulland.

YONZAN RADYASYON BEYN TÜMÖRÜNE YOL AçIYOR

Genetik faktörlerin dnda tükettiimiz içeceklerden yiyeceklere ve hatta soluduumuz havaya kadar pek çok etkenin aratrldn belirten Bozbua, Bir dönem travmalar sorumlu tutulmutu. Yiyeceklerdeki katk maddeleri, birtakm besinler, enfeksiyonlar ve virüslerin beyin tümörüne neden olabilecei düünüldü. Ancak u ana kadar beyin tümörüne yol açt kesin olan sadece iyonizan radyasyon var. Bunun dnda çevresel bir faktörün beyin tümörüne yol açt henüz bilimsel olarak kantlanmad dedi.

Cep telefonu ile beyin tümörü arasnda ba yok

Cep telefonlarnn iyonizan radyasyon grubuna girmediini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Bozbua, Ancak son yllarda gündemde olmas nedeniyle bilimsel olarak aratrlan bir konu olduunu söyleyebiliriz. Literatüre baktmzda farkl görüte yaynlar görebiliyoruz ama beyin tümörüne yol açtn belirten yaynlarda da çok ciddi bir kant bulunmuyor. Sadece ihtimal düzeyindeler. Baz yaynlarda ise cep telefonlar ve dier dijital ekipmanlarla beyin tümörü arasnda bir nedensellik ba kurulmuyor. Dolaysyla tam olarak birbirine bal olduklarn u an için söylemek zor ifadelerini kulland.

Ba ars beyin tümörü olduunu göstermez

Prof. Dr. Mustafa Bozbua, beyin tümörlerinin akla gelebilecek her türlü belirtiyle ortaya çkabileceine iaret etti ve sözlerini öyle sürdürdü:

Bunlardan en önemlisi ba ars diyebiliriz ama ba arsnn bine yakn nedeni var. Dolaysyla ba ars beyin tümörü olan hastalarn çounda görünmekle birlikte ba ars olan bir kiide beyin tümörü çkma olasl çok düüktür. Ancak beyin tümörü olan bir kiide ba ars ile klinik tablo olumas son derece yüksektir. Yani ba ars olan hastalarn çok aznda beyin tümörü çkacaktr, dolaysyla ba ars olan birinin hemen beyin tümöründen endie etmesi gerekli deildir. Tabii ki tetkiki gerektirir, bir hekime gidildiinde görüntüleme yaplacaktr. Sonuç olarak ba arsndan beyin tümörüne varma ihtimali çok düüktür. Ba ars yaayan kiilerin bir önyargya ve korkuya kaplmamalarn öneririm. Ba ars kolda uyuma da pek çok nedenden ortaya çkabilecek bir rahatszlktr. Bu gibi ikayetlerde ilk akla gelen hastaln beyin tümörü olmamas gerekir. Ayn ekilde migren de primer ba arlar sendromu olarak tanmlanan ve emsiye tanlar arasnda yer alan bir hastalktr. Migrenle beyin tümörü arasnda hiçbir iliki yoktur. Birbirlerinden seyir, tedavi ve sonuç olarak tamamen farkl hastalklardr.

Beyin tümörlerinde cerrahi müdahale önemli

Beyin tümörlerini kategorilerine ayran Bozbua, Burada iyi huylu tümörlerden, kötü huylu tümörlerden ve ayrca erikin kiilerde çok yüksek oranda görülen dier organ tümörlerinin beyne sçramasndan bahesedebiliriz. Bu tümörleri 3 grupta ele aldmzda esas olarak hepsinde cerrahi müdahale gerekmektedir. Baz tümörler yine cerrahi müdahale gerektirir ama eer teknik olarak zor ve hasta için fonksiyon kaybna yol açabilecekse lemfoma ve pineal bölgenin baz tümörlerini tamamen çkarma konusunda srar etmeyebiliyoruz. Cerrahi müdahale her eyden önce tümörün ne olduunu anlamamza yardmc olduu için çok önemli. Cerrahi müdahale sayesinde patalojik çalmalar, genetik deerlendirmeler yapabiliyoruz. Tümörü aldmzda kafa içi basncna yol açan ekstra kitle yükü ortadan kalkt için hastann yaam kalitesi ve nörolojik durumu düzelmi oluyor. Kötü huylu tümör olsa dahi daha sonra yaplacak radyo terapi, kemo terapinin daha etkili olmas salanyor. Tümöre bal ödem hemen her hastada görülür. Tümörü çkararak bu ödemi gidermek için önemli bir adm atm oluyoruz diye konutu.

Hastalar hekimleri ile ileimi koparmamal

Prof. Dr. Mustafa Bozbua beyin tümörü ile ilgili açklamalarn Her hastann hastal, ameliyat ve ameliyat sonras tablosu farkl ama her hasta için ortak olan bir tavsiyede bulunmak gerekirse hekimleri ile hastane ile balantlarn koparmamalar gerekir. çünkü bizim tedavi ettiimiz bu hastalklar ciddi, ar ve tekrarlayabilecek hastalklardr. Hastann durumuna göre baz kstlamalar getirip baz uyarlarda bulunabiliyoruz diyerek sonlandrd.

Ana Sayfaya Git