Cep telefonu ve tablet bel-boyun ağrılarını tetikliyor

Prof. Dr. Ayşe Karaduman, aşırı cep telefonu ve tablet kullanımının bel-boyun fıtıklarında tetikleyici olabildiğini söyledi.

Haberler 30.04.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Karaduman, uzun süre ayn pozisyonda kalarak akll telefon ve tablet gibi aletlerin kullanlmasnn bedensel rahatszlklara sebep olduunu belirtti.

Teknolojinin getirdii bedensel duraanlkla ortaya çkan arlara karn fiziksel aktivitenin arttrlmas gerektiinin altn çizen Karaduman, hareket etmenin eklemleri koruduunu ve ayn zamanda kilo artnn önüne geçtiini ifade etti.

- Eklem ve kas arsna dikkat

Genel vücut arlarnn bel, boyun, eklem veya kas arlar eklinde kendini gösterdiini vurgulayan Karaduman, Toplumumuzda da genel olarak bu durum çok yaygndr. Her yanm aryor diye bir söz vardr. Nemli havalarn da bu arlarn aça çkmasnda etkisi var. Ancak aryla mücadele hareketle çok ilikili. Biz fizyoterapistler olarak aktiviteyi artrmay öneriyoruz. dedi.

Telefon, tablet ve bilgisayar gibi aletlerin kullanmnn yaygnlamasna paralel olarak özellikle bel ve boyun arlarnn arttna dikkati çeken Karaduman öyle devam etti:

Bel boyun arlarnda önemli birkaç nokta var. Uzun süre ayn pozisyonda kalmak, uzun süre bilgisayar, tablet veya telefon kullanmak ve çok uzun süre hareketsiz kalmak, bel ve boyun arlarna sebebiyet veriyor. Teknolojinin yaygnlamasyla telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik aletleri kullanrken boyun ister istemez aaya doru eiliyor. Yine buna bal olarak kötü bir oturma postürü getiriyor beraberinde. Dünyada bunu önlemek için daha çok hareketin içerdii bilgisayar oyunlar gelitirmeye baland. çünkü bu sorun ülkemizde ve dünyada önemli bir salk sorunu haline geldi.

Karaduman, özellikle annelerin çocuklarn oyalamak veya onlara yemek yedirmek için eline tablet veya telefon verdiini dile getirdi.

çocuun o zaman sustuunu ve yemeini yediini aktaran Karaduman, unlar kaydetti:

Tabii burada yemek yediinin de farknda deil. O dünyaya hapsoluyor. Bunun için çocuun bedensel ve zihinsel geliimi için mutlaka çocuk geliimi uzmanlarndan da faydalanlmal. Bu süreleri yasaklama tarznda deil de ikna ederek ya da farkl yöntemlerle çözmek gerekiyor. Bu durum tüm dünyann sorunu. Bilim insanlar teknoloji kullanmn hareketle birletirmek için birtakm çözümler aryor ve bununla ilgili bir eyler üretmeye baladlar.

Ana Sayfaya Git