Cerrah eliyle "hacamat", hastalara güven veriyor

Geleneksel yöntem olarak daha önce merdiven altı yapılan hacamatın, Sağlık Bakanlığının geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları projesi kapsamında aralarında cerrahların da olduğu tıp doktorları tarafından uygulanması gittikçe yaygınlaşıyor

Haberler 20.07.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrah Vedat Kürkçü:

Bizim gibi genel cerrah veya dier uzman doktor arkadalarn hacamatn yüzü olmas, insanlarda bir güven yaratyor

Hastalardan Ufuk Emre ahin:

Bir tp doktorunun bana bu tedaviyi izah etmesi benim için çok daha ikna edici oldu

Salk Bakanlnn uygulamaya koyduu projeyle geleneksel ve tamamlayc tedavi yöntemlerinden olan hacamatn, aralarnda cerrahlarn da olduu tp doktorlar tarafndan uygulanmas yaygnlayor.

Ortadouda ortaya çkan, günümüzde Bat ülkeleri dahil tüm dünyaya yaylan ve hacamat olarak bilinen kupa terapisi, binlerce yldr insanlar tarafndan yaplyor.

Vücutta arlkla srt olmak üzere belirli bölgelere küçük kesikler atlarak kan alnmasn içeren hacamat, Türkiyede de her zaman halk arasnda ilgi gördü. Anadoluda farkl meslek gruplarndan insanlarn yapt hacamat, yüzyllarca yardmc tedavi yöntemi olarak uyguland.

Salk Bakanl tarafndan hayata geçirilen Geleneksel ve tamamlayc tp uygulamalar projesiyle hacamatn merdiven altndan çkarlp hekimler tarafndan daha nezih ve hijyenik ortamlarda yaplmas amaçland. Aralarnda cerrahlarn da olduu tp doktorlar eliyle hastahanelerde veya artlar karlayan kliniklerde uygulanmaya balanan tedavi yöntemi çok sayda hastaya ifa datyor.

Adanada da 16 yldr genel cerrah olan ve 2 yl önce bakanln açm olduu kursu tamamlayarak hacamat yapma yetkisi elde eden Vedat Kürkçü, AA muhabirine yapt açklamada, tarihi milattan önce 3 bin 500lü yllara uzanan hacamatn Ortadouda ortaya çktktan sonra dünyaya yayldn, son 10 ylda özellikle Bat dünyasnda bu konuda çok sayda aratrma yaplp yayn verildiini belirtti.

Hacamatn ülkede yaygn yaplmasna karlk son zamanlara kadar belirli bir disiplini, denetimi olmadan gerçekletirildiini anlatan Kürkçü, bakanln bunu bir düzene sokmak için yapt çalmayla tp eitimi alm kiiler tarafndan steril ortamlarda yaplmasna balandn kaydetti.

Hacamat hakknda daha önce sadece kulak ainal olduunu, meslek olarak pek fazla üzerinde durmadn anlatan Kürkçü, ancak zamanla meslei gerei konuyla ilgili aratrmalar yapp bilgiler edindiini söyledi.

Hacamatn uygulanma yöntemi olarak bir mikro cerrahi ilem olduunu, bir tp doktoru ve cerrah olarak bunu kendilerinin yapmas gerektii inancyla konuya younlatn bildiren Kürkçü, öyle devam etti:

Herkeste olduu gibi ben de hacamata mesafeliyim. Yllarca bilimsel olarak çalm bir insan olarak herkes gibi ben de Böyle bir ey olur mu, nasl bir ey bu? diye düünüyordum ama dediim gibi kulamza da çalnyor yurt dnda ngiltere, ABDde yaplan klinikleri internette gördüm. O zamanlar Salk Bakanl henüz yasal çerçeveye alm deil ama biz de uygulamak, bir tp doktoru olarak en azndan merakmz gidermek, görmek istiyoruz.

Önce kendisinde denedi

Kürkçü, aratrmalar sürerken Ankarada bir otelde doktor ve bu ii yapan kiilerin katlmyla özel eitim toplants yaplaca bilgisi üzerine toplantya katldn vurgulayarak, toplantda teorik ve pratik eitim verildiini, kendisine de burada srtndaki arlar ve kolundaki uyuma nedeniyle tedavi uygulandn ifade etti.

Verilen eitim ve yaplan tedavi sonras normal yaantsna devam ettiine deinen Kürkçü, unlar kaydetti:

O zamanlar srtmda arlar özellikle sa kolumda uyuma vard. Nasl olacak diye gitmitik iin açkçacas. Ben denek olduktan sonra geldim yine iime devam ediyordum. Kolumdaki uyumalar biraz azald. Arlarda da bir miktar azalma oldu. Aradan bir iki ay geçtikten sonra bir seans daha yapalm dedim. Sonra bu kolumdaki uyumalarn tamamen geçtiini farkettim ve ben bu sayede bunu yapmam gerekir diye düündüm. Tamam cerrahi ameliyatlar yapyorum ki hala yapyorum ama bunun da çok kymetli bir tedavi yöntemi olabilecei en azndan yardmc tedavi yöntemi olabilecei konusunda bir kanya vardm.

Kürkçü, eitimin ardndan kendi çevresinde bu uygulamay yapmaya baladn, olumlu geri dönüler aldn belirtti.

Tp doktorlar hacamatn yüzü oldu

Kürkçü, kendisine tedavi olmak için gelen kiilerden hacamat da yaplmasnda fayda gördüü hastalarna bu tamamlayc tedavi yöntemini önerdiini anlatt.

Önerisi karsnda kimi hastalarn ardn dile getiren Kürkçü, unlar kaydetti:

Hacamat, belirli sosyo ekonomik düzeyin üzerinde olan insanlarn bu konuya biraz imtinal yaklat bir tedavi yöntemi. Bir genel cerraha bir bel ft skntsyla gelen bir insana ben size bir de hacamat öneriyorum dediimde tabii ki hasta biraz uzak kalabiliyor. Bana biz farkl bir ey düünüyorduk hacamat çkt ortaya. diyenler çkyor. Ben ona anlatyorum. Biz, bu ii yapmann yan sra topluma bunun bilimsel bir zeminde faydal olabileceini anlatmakla da yükümlüyüz. Hastalarmza bunu anlatyoruz. Tabii ki bir ksm insan bunu kabul etmiyor ama bir ksm insan denemekte bir fayda var, bir cerrah böyle anlatyorsa bir bildii vardr inanc yaatyor. Bizim gibi genel cerrah veya dier uzman doktor arkadalarn hacamatn yüzü olmas, insanlarda bir güven yaratyor. Dolaysyla bu tedavi yöntemini de bir kaç basamak daha üzeriye tam oluyoruz.

Sihirli denek deil

Rahatszl nedeniyle hacamat yaptran endüstri mühendisi 35 yandaki Ufuk Emre ahin de bir tp doktorunun kendisine bu tedaviyi izah etmesinin kendisi için çok daha ikna edici olduunu söyledi.

Hacamat sihirli denek olarak görmediine iaret eden ahin, Ama vücudumun daha dinç olduunu, kendimi biraz daha zinde hissettiimi, sabahlar biraz daha rahat uyandm ikayetlerimde azalma olduunu farkettim. Belirli periyotta yaptrmay kabul ve alkanlk haline getirmek istiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git