Ceviz tüketimi sindirim sistemi sağlığı için faydalı

Louisiana Eyalet Üniversitesi, cevizin sindirim sistemi üzerindeki etkileri konulu bir araştırma sonuçlarına göre, ceviz tüketiminin bağırsaktaki iyi probiyotik bakterileri artırarak sindirim sistemi sağlığı için faydalı olabileceğini gösterdi.

Haberler 07.09.2017 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Louisiana Eyalet Üniversitesi, cevizin sindirim sistemi üzerindeki etkileri konulu bir aratrma yapt. Aratrmaclarn hayvan çalmalarnda fareler, 10 hafta boyunca, insanlar için günde yaklak 2 ons (1/2 fincan) cevize edeer öütülmü ceviz içeren diyet grubuna veya ceviz içermeyen diyet grubuna rastgele ayrld belirtildi. Kalori ve besin alm iki diyet grubunda da ayn olduu, ceviz tüketmeyen farelere kyasla, ceviz içerii zengin diyet grubundaki farelerde Lactobacillus, Roseburia ve Ruminococcaceae dahil olmak üzere faydal bakterilerin saysnda bir art olduu ifade edildi.

Aratrma sonucuna göre cevizin, sindirim sistemini salkl tutan bakterileri beslemeye ve büyütmeye yardm eden prebiyotik gibi hareket ederek ayn etkiyi oluturduu bilgisi verildi. Aratrmaclar, ceviz içeren bir diyetin barsaktaki bakteri çeitliliini genel olarak anlaml ölçüde artrdn tespit ettiklerini belirtti.

Louisiana Eyalet Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalndan ba aratrmac Doç. Dr. Lauri Byerley, Barsak sal, gelimekte olan bir aratrma alan, ancak daha fazla bakteri çeitliliinin daha iyi salk çktlar ile ilikili olabileceini görüyoruz, dier yandan ise çeitliliin az olmas obezite ve enflamatuvar barsak hastal gibi durumlarla ilikilendirildi dedi.

çalmamz cevizin barsa deitirdiini gösteriyor

Barsak salnn vücudumuzun geri kalan ksmnn genel salyla balantl olduunu ifade eden Byerley, çalmamz cevizin barsa deitirdiini gösteriyor, bu da ceviz yemenin kalp ve beyin sal gibi dier olumlu salk faydalarn nasl saladn açklyor. Cevizde bulunan biyoaktif maddeler, salk üzerindeki faydalarna katk salayan faktörler olabilir. Ceviz, önemli miktarda bitki bazl omega-3 ya asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içeren tek kabuklu kuruyemi (bir ons cevizde 2.5 gram ALA var), ayrca protein (bir onsta 4 gram) ve lif (bir onsta 2 gram) de içeriyor. Hayvan aratrmalar baz alnarak insanlar üzerindeki etkilerin anlalmas için gelecekteki çalmalarda kullanlmak üzere bu bilgilere bavuruluyor. Bu çalmann sonuçlar, cevizin salk açsndan faydal olabileceine dair yeni bir k tutuyor, ancak bu çktlarn insanlarda nasl olacan anlamak için daha fazla aratrmaya ihtiyaç var eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git