Çiğ fındıkla gelen 10 fayda!

Tam bir sağlık deposu olan fındık, beyin sağlığından mutluluk hormonlarına, diyabet riskini azaltmasından kanserden korumaya dek çok önemli faydalar sağlıyor. Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırıyor.

Haberler 03.11.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Fndn çi olarak tüketilmesi durumunda besin deerlerinden çok daha fazla faydalanabiliriz. Fndn kavrulma süresinin uzamas fndkta besin kayplarna sebep olurken, fndn içerisindeki salkl yalarn hasar görmesine ve okside olmasna sebep olarak hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikallerin olumasna sebep olabiliyor. Kavrulmam fndklar, kavrulmu fndklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fndk alrken çi (kavrulmam) olmasna özen göstermeliyiz diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz, çi fndkla gelen 10 fayday anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Bakl kuvvetlendiriyor

Fndk ya E vitamini açsndan zengin bir kaynak. E vitamini, krmz kan hücrelerinin parçalanmasn önleyerek anemi riskini azaltyor. Doru kan dolam, ate, souk algnl ve dier hastalklarn oluma riskini azaltarak baklk sistemini güçlendiriyor.

Sinirleri salamlatryor

çerdii besin öeleriyle tam bir salk deposu olan fndk, B6 vitamini açsndan da zengin. B6 vitamini; elektrik sinyallerinin hzn ve verimliliini artran ve sinir sisteminin düzgün ekilde çalmasn salayan, sinirin klf olan miyelinin yaratlmas için gerekli bir vitamin olarak biliniyor. Ayrca sinir sistemimizin salkl bir ekilde ilev gösterebilmesi için seratonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonlarn salglanmas B6 vitamininin destei ile oluyor.

Beyin saln koruyor

Fndkta, protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler bulunuyor. Bu proantosiyaninler flavonoidler olarak adlandrlan bir gruba ait. Flavonoidler beyin saln destekleyebiliyor. Ayrca triptofan ve izolosin aminoasitlerinden zengin olduundan zihinsel ve psikolojik olarak kiinin kendisini daha iyi hissetmesini salyor.

Tok tutuyor

Fndktaki protein, lif ve yüksek ya kompozisyonu, tokluk hissini artryor, bu da ar yemeyi önlerken yüksek kalori almna kar koruyor. Ancak gereinden fazla fndk tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artna yol açyor! çünkü fndn enerjisi oldukça yüksek. 1 avuç fndk yaklak 25 grama, o da 150 kaloriye denk geliyor. Porsiyon miktarna dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çi fnda denk geliyor.

Diyabet riskini azaltyor

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz American Journal of Clinical Nutritionda yaynlanan 2015 çalmasnda, diyabet hastalarnda düzenli olarak fndk tüketimi olduunda daha güçlü bir etki salad, diyabetik olmayanlara göre daha düük kan yalarna sahip olduu görülmütür. Diyabet hastalar günlük diyetlerine fndk eklediklerinde glukoz intoleransnda iyiletirme görülmütür diyor.

Kötü kolesterolü düürüyor

Fndk kalp saln koruyan salkl yalar içeriyor. Oleik asit için iyi bir kaynak ki oleik asit kötü kolesterol (LDL) seviyesinin düürülmesine yardmc olurken, vücutta iyi kolesterolün (HDL) seviyesini yükseltmeye fayda salyor. Düzenli fndk tüketimi kolestrolü yüzde 27 orannda düürüyor. Bilimsel çalmalar, düzenli olarak fndk tüketen kiilerin kalp krizinden dolay ölüm riskini oldukça azalttn gösteriyor. Ayn zamanda fndk demir, bakr, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko gibi minerallerin doal kayna olduu için kalp saln koruyor.

Kansere kar koruyor

Kanserli hücrelerin geliimine neden olan faktörleri ortadan kaldrd düünülen fndk, ayn zamanda vücuttaki kötü niyetli hücreleri yok etmeye yardmc olarak kanser olasln önlüyor. Fndkta bulunan bir bileik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskini azaltyor.

Kabzl önlüyor

Fndktaki yüksek lif içerii, barsak sal için oldukça yararl bir rol üstleniyor. Yüksek lif tüketimi barsak hareketlerini aktif hale getirip, sindirim sisteminin iini kolaylatrdndan, günlük yeterli miktarlarda çi fndk tüketimi kabzln tedavisinde kullanlabiliyor.

Kaslar güçlendiriyor

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Magnezyum, vücuda giren ve çkan kalsiyum miktarnn düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadr. Doru miktarda kalsiyum kas kaslmalarn oluturur ve kaslarn ihtiyaç duyulmadnda dinlenmelerine izin verir. Magnezyum, bu sayede kas gerginliini azaltr ve kas yorgunluunu, spazm, kramp ve arlar önlemek için mücadele eder. Yüksek magnezyum seviyeleri ayn zamanda kas gücünü artrmaya yardmc olur diyor.

Erken yalanmay engelliyor

Fndkta bulunan antioksidanlar, cildinize zarar verebilecek serbest radikallerle mücadele ederek, cildin daha salkl görünmesine yardmc oluyor. Ayn zamanda UVA/ UVB nlarnn neden olduu deri kanserinden cildi koruyor. Antioksidanlarla birlikte flavanoidler cilt hücrelerinin rejenerasyonunu uyaryor. E vitamininin de desteiyle ölü hücreleri ortadan kaldrarak daha salkl ve daha genç görünümlü bir cilt salyor.

Ana Sayfaya Git