Çiftlerde HPV alarmı

Erkeklerin genital bölgesinde siğil oluşumu ile fark edilen ve kadınlara bulaştırıldığında da siğil oluşumuyla birlikte rahim ağzı kanserine kadar ilerleyebilecek olan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu hakkında bilgi veren Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, virüsten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Haberler 27.05.2019 - 02:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cinsel temasn yan sra toplu kullanlan tuvaletlerden de bulaabilen HPVnin baz vakalarda 5-10 yl dahi sürebilen kuluçka döneminin ardndan kendini gösterdiini anlatan Op. Dr. Ik, Virüsün yaamas için mutlaka bir hücreye ihtiyac var. Hücre içerisine entegre olan ve hücre ile birlikte çoalarak yaamn devam ettiren virüs, tensel temas yoluyla ya da sirkülasyonu yüksek toplu kullanlan yerlerdeki tuvaletlerden anlk olarak bulayor. Virüs vücuda girdikten sonra, cilt alt dokudaki ya hücrelerinde uzun süre canl bir ekilde kalabiliyor. Bu dönemde kendini çoaltabiliyor veya farkl hücrelere atlayabiliyor. Bu kuluçka döneminde herhangi bir semptom vermeyen virüs, kuluçka dönemini tamamladktan sonra aktif döneme geçiyor ve cilt alt dokudan cilde doru ilerleyerek halk arasnda siil diye bilinen küçük, mor renkte hzl büyüyen lezyonlar oluturuyor dedi.

Einizin hayatn riske atmayn

Erkeklerdeki siillerin kolaylkla fark edilebildiini ve erkeklerin kendi genital organn muayene etmesinin daha kolay olduunu dile getiren Op. Dr. Ik, Siiller, görünür hale geldikten sonra erkek bulatrc özellik kazanyor ve HPVyi kolay bir ekilde partnerine bulatrabiliyor. Bu nedenle erkeklerin doktora bavurup genital bölgedeki siilleri tedavi ettirmesi zorunludur. Bir adet lezyonun uzaklatrlmas, lokal anestezi altnda basit bir müdahale ile yaklak olarak 5-10 dakika içerisinde yaplabilirken, lezyon says çok fazla ise ameliyathane koullarnda ve anestezi altnda operasyon yaplmas gerekiyor. Ardndan alnan parçalar patolojik incelemeye gönderiliyor. nceleme sonucunda lezyonun genital siil olduu tespit edilirse mutlaka kiinin partnerine de bilgi verilmesi ve partnerinin de kadn hastalklar muayenesine yönlendirilmesi gerekiyor. Erkekteki siiller milimetrik dahi olsa partneri için tedavi edilmedir, çünkü uzun dönemde kadnlarda rahim az kanserine kadar gidebilen kötü sonuçlar dourabilir. Tedaviyi aksatan erkekler partnerini tehlikeye atarken, zamannda tedavi olan erkekler partnerinin hayatn kurtarabilir diye konutu.

Kadnlarda fark edilmesi zor

HPVye bal lezyonlarn kadnlarda fark edilmesinin daha zor olduunu vurgulayan Op. Dr. Ik, Kadn genital organlar girintili bir yapya sahip olduu için, özellikle vajinal boluk ya da rahim az içerisinde böyle bir oluum varsa, ne yazk ki o bölgedeki deiimler kadnn kendisi tarafndan görülemiyor. Kadnlarn bu anlamda mutlaka kadn hastalklar doktoruna bavurmas ve rahim az bölgesi için detayl muayene yaptrmas gerekiyor. Smear testiyle HPV virüsünün rahim az bölgesinde deiiklik yapp yapmad net olarak tespit edilebiliyor ifadelerine yer verdi.

A çalmalar tamamland

HPVden korunmann en kolay yolunun tek elilik olduunu belirten ve halka açk tuvaletlerin dikkatli kullanlmasn öneren Op. Dr. Ik, Avrupa ve Amerikada virüse kar a çalmalar yapldn belirterek öyle konutu: Birçok doktorun ortak görüü ile madem virüsün bulamas bu kadar kolay oluyor, biz 8-10 ya aralndaki erkekleri ve kzlar alayp kontrol altna alalm mant geliti ve bununla ilgili a çalmalar tamamland. Bu alar yakn zamanda hem erkek hem de kz çocuklarnn a takvimi içerisine girebilir.

Ana Sayfaya Git