Çikolata kisti kansere yol açar mı?

Daha çok üreme çağındaki kadınlarda görülen, genellikle belirti vermeyen ve toplumda genellikle “çikolata kisti” olarak bilinen “endometrioma” hastalığının bazı kanserlerle ilişkisi olabilir.

Haberler 28.05.2021 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm kadnlarn rutin muayene ve tetkiklerini aksatmamalarnn hayati bir öneme sahip olduunu vurgulayan Kadn Hastalklar, Doum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Murat Dede, çikolata kisti uygun ekilde ele alnp tedavi edilmediinde hastann yaam kalitesini ve saln önemli ölçüde tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle tan ve tedavi süreçlerinde hastalarn bata ksrlk olmak üzere, bu durumdan kaynaklanabilecek olas riskler hakknda bilgilendirilmeleri önemli açklamasnda bulundu.

Endometriozis en ksa tanmyla; rahmin en iç tabakasn oluturan yaplarn rahmin dnda bulunmasyla (karn boluu ya da yumurtalklar gibi bölgelerde) kendini gösteren, kadnlk hormonlarna bal yaygn bir jinekolojik hastalk. Kadnlarn önemli bir ksmnda çikolata kisti de görüldüü için hastaln toplumda bu adyla daha çok bilindiini hatrlatan Kadn Hastalklar, Doum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Murat Dede, Rahmin iç tabakasndaki dokularn rahim dna çkarak yumurtalklarda yol açt etkiyle oluan bu durum, kadnlar için önemli bir kayg nedeni. Kadnlarn ve ailelerinin yaam kalitesini ciddi oranda etkileyen endometriozis, ksrln da önemli nedenlerinden biri dedi.

çikolata kisti çou zaman belirti vermeyebiliyor

çikolata kisti arl adet görme, arl cinsel iliki, arl dklama ve çocuk sahibi olma güçlüü gibi ikayetlere neden olsa da çou zaman belirti vermeyebildiine dikkat çeken Kadn Hastalklar ve Doum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Murat Dede, Endometriozis için bilinen en önemli 2 risk faktörü ise 11 ya öncesinde balayan adet kanamas ve ar, uzun süren adetler dedi.

çikolata kisti hastann yaam kalitesini etkiliyor

Sorunun tedavisinde, hastaln ilerlemesini önlemek ve hastann yaam kalitesini iyiletirmek için erken tanya odaklanmann önemli olduunun altn çizen Prof. Dr. Murat Dede, Tan, biyopsi ve laparoskopi gibi yöntemlerle konsa da kesin tan için hastaln farkl formlar ultrasonografi ve MRI ile tespit edilebiliyor. Tedavi plannda ar kesiciler, doum kontrol haplar, hormonlar, ilaçl rahim içi araçlar, geçici menopoza sokan ineler gibi yöntemler mevcut. Tüm bunlarla birlikte veya bazen bu tedavilerin sonrasnda da cerrahi tedaviler uygulanyor. Eer cerrahi tedavide de baar salanamaz ve ikayetler devam ederse son seçenek olarak rahmin, yumurtalk ve tüplerin alnmas öneriliyor. Unutulmamaldr ki; endometriozis, uygun ekilde tedavi edilmediinde hastann yaam kalitesini, saln önemli ölçüde tehlikeye atabilen ar ve ksrlkla seyreden zorlu bir hayata neden oluyor eklinde konutu.

Kansere dönüme endiesi var

Son birkaç yldr, endometriozisi olan kadnlar arasnda kanser, özellikle de yumurtalk kanseri gelime riskleri konusunda artan bir endie olduunu söyleyen Prof. Dr. Murat Dede, Ancak rahim içi dokunun oluturduu bu kümelerin kansere dönütüüne dair elimizde imdilik güçlü tbbi kantlar olmasa da, yaplan çalmalarn bazlar bu hastaln kanserle bir ilikisi olabilecei hakknda ipuçlar veriyor. unun da altn çizmek gerekir ki; endometriozis ve kanser arasndaki iliki oldukça karmak. Özetle, metodolojik açdan daha salam aratrmalara ihtiyaç var dedi.

Düzenli muayeneler ihmal edilmemeli

Endometriozisin aslnda iyi huylu bir yapya sahip olduunu belirten Prof. Dr. Murat Dede, Ancak uzak organlara kadar giden etki alan, anormal doku büyümesi, hedef organlarn ilevini etkileme ve genetik hasar gibi özellikleriyle bir tümörü andryor. Yumurtalk kanseri, en tutarl ekilde endometriozisle ilikilendirilen kanser türü. Fakat endometriozisi olan kadnlarn çounda (yüzde 98in biraz üzerinde) yumurtalk kanseri gelimiyor. Genetik olarak eilimi olmayan kadnlarda tüm yaam boyu yumurtalk kanserine yakalanma riski yüzde 1,4 iken endometriozisi olan kadnlarda ise bu oran yüzde 1,8 olarak rapor edilmekte. Endometriozis ve meme kanseri hakknda ise pek çok çalma mevcut, ancak çalmalarda net bir iliki ortaya konmam. Tabii ki, endometriozisiniz olsun ya da olmas düzenli meme muayene ve tetkiklerinizi ihmal etmemelisiniz uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git