Cildiniz için kolajen takviyesi kullanırken dikkat!

İlerleyen yaş, sigara kullanımı, aşırı stres, hava kirliliği ve hareketsizlik cilde esneklik ve canlılık veren kolajenin azalmasına neden oluyor. Bu durumda ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, matlaşma ve kuruluk görülebiliyor.

Haberler 27.01.2020 - 23:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uz. Dr. Yeliz Karakoca, kolajenin cilt salna etkileri ve takviye ürün kullanm konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Kolajen sadece cilt deil tüm vücudumuz için önemli

Ad sklkla cilt sal ile anlan kolajen, aslnda tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapsal bir proteindir. Kolajen vücudun yap iskelesinin hammaddesidir. Temel görevi ba dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüünü korumaktr. Cilt dnda kemik, eklem, tendon ve kaslarda da bol miktarda kolajen bulunur. Cildin orta tabakas olan dermisin %70-80i kolajendir. Cildin güçlenmesini, elastik olmasn ve su tutma kapasitesini etkileyen önemli faktörlerin banda kolajen gelmektedir. Yalandkça kolajen üretimi azalr ve özellikle 20 yandan sonra her yl yaklak %1i kaybedilmektedir. Bunun sonucunda da cilt elastikiyetini yitirir, ciltte kuruma, sarkma, krklklar, güne lekeleri, ince cilt ve krlgan trnaklar ortaya çkar. Kolajen yalanma belirtilerini hafifleterek, kiinin daha parlak, canl bir cilde sahip olmasna ve daha genç görünmesine yardmc olur. Bu durumun önüne geçmek için satlan kolajen takviyeleri pek çok kadn ve erkek tarafndan kullanlmaktadr. Ancak güvenli kullanm için mutlaka uzmana danlmaldr.

Kolajen takviyesi ie yaryor mu?

Kolajen takviyeleri ciltte kolajen üretimini tetiklemeleri sayesinde cildin daha nemli, gergin ve yumuak olmasn saladklar iddias ile sata sunulmaktadr. Bu ürünleri kullanan kiilerden alnan geri dönüler ise aylar içinde sonucun görülmeye balad, cildin daha parlak trnaklarn daha salam olduu yönündedir. Bu konu ile ilgili olarak az sayda yaplm olan bilimsel aratrmalara göre kolajen takviyelerinin içerisinde bulunan kolajen peptitleri cilt kuruluunu ve krklklar azaltmaya yardmc olmaktadr. Yaplan bir çalmada sekiz hafta boyunca kolajen takviyesi alan kadnlarn ciltlerinin elastikiyetinin artt ve derin krklklarda azalma olduu saptanmtr.

Düzenli kullanmda baarl sonuç

Günde 1 gr olmak üzere 12 hafta alm sonras deri kuruluunda %76, çizgilerde %12 azalma, deri kan akmnda iyileme ve kolajende %6 art tespit edilmitir. 8 çalmay ele alan bir derlemede ise kolajen takviyesinin deri yalanmasnda azalma, deri elastisitesinde art, hidrasyon (su tutma), dermal kolajen younluunda art salad sonucuna varld bildirilmektedir. Kolajen takviyesinin genellikle güvenli olduu ve bildirilmi bir yan etkisi olmad belirtilmektedir. Ancak tüm bunlar kantlayacak geni kapsaml bilimsel çalmalara ihtiyaç vardr. Bununla birlikte kolajen takviyesinin tbbn farkl alanlarnda ümit verici olduu düünülmektedir.

Ürün seçimine dikkat edin

Kolajen takviyeleri tablet, kapsül, toz, sv ve hatta sakz olarak bulunabilmektedir. Kolajen dardan takviye olarak alndnda öncelikle sindirim sisteminde yapta olan aminoasitlere parçalanr ve aminoasit olarak kana karr. Bu sorunu biraz olsun aabilmek adna ise kolajenin biraz daha parçalanm hali olan hidrolize kolajen içeren takviyeler gelitirilmitir. Biyoyararlanm artrmak adna ideal olan hidrolize, peptid kolajenler ve likit formlarn tercih edilmesidir. Kullanlan kolajenin miktar da sonucu etkilemektedir. Takviyenin kolajen içerii tercihen 10 gr veya en az 5 gr olmaldr. Kolajen sentezine destek olmas açsndan alnan takviyenin bakr, çinko, C vitamini içermesi etkinliini artrabilir. Kolajen takviyelerinin daha çok emilebilmesi ve yüksek biyolojik yararlanmn salanabilmesi için düük molekül arlkl (3000 dalton civarnda ) kolajenlerin tercih edilmesi doru bir seçim olacaktr.

Kullanmadan önce mutlaka doktora dann

Kolajenin farkl tipleri vardr ve farkl dokularda farkl younlukta bulunmaktadr. Örnein cildin yüzde 70ini kolajen tip 1 ve 3 oluturmaktadr. Bu durumda eer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanz tip 1 ve 3 kolajen karmlarn özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve trnaklarnzn bütünlüü için onlar desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karmlarn kullanmak etkili olur. Takviyedeki kolajenin kayna balk, tavuk veya sr olabilmektedir. Balk kaynakl kolajen içerenler sklkla önerilmektedir. Balktan elde edilen kolajen daha küçük moleküler boyuttadr bu da emilimi yani biyoyararlanm artrr. Kabuklu deniz ürünü alerjisi olanlar da bu duruma dikkat etmelidir. Kolajen takviyesine balanmadan önce doktora danlmas çok önemlidir. Özellikle hamileler, emziren anneler, deniz ürünlerine, sr-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastalar da bu ürünler nedeniyle istenmeyen etkilerle karlaabilmektedir.

Kolajen dokuyu harekete geçirmek için önemli öneriler

Öncelikle salkl kalmak için yaam tarz deiiklikleri yaplmas gerekmektedir. Sadece bir besin takviyesi kullanarak mucizevi bir etki beklenmesi doru bir yaklam deildir. lk yaplmas gereken var olan kolajeni korunmaktr.

Kendi kolajeninizi korumak için;

Egzersiz, kolajen yapmna destek veren en etkili yoldur. Düzenli egzersiz yapn.

Salkl ve dengeli beslenerek; protein, vitamin ve mineralleri gerçek gdalardan almaya çaln.

Kemik suyu, yumurta, balk, fasulye gibi yiyecekler bu konuda idealdir. Kolajen üretimini artrmak ve var olan korumak için etkili yollardan biri de bir vitamin A türevi olan retinol kullanmaktr. Retinol yannda vitamin C serumlar da antioksidan etki ile kollajen ykmn azaltr.

Cildinizi kolajen ykmndan korumak için sigaray brakn, güneten mutlaka korunun, düzenli ve yeterince uyuyun, eker ve rafine edilmi ürün tüketmeyin.

Deride kolajen üretimini uyaran lazer, fraksiyonel radyofrekans (altn ine), dermapen, dermaroller, PRP uygulamalar bir dermatoloji uzman tarafndan yaa ve ihtiyaca göre seçilerek düzenli olarak uygulanmaldr.

Ana Sayfaya Git