Cildinizi koruyun!

Kış aylarında ciltte oluşan kuruluğun en önemli nedeni ise; koruyucu bariyerinin hasarlanması sonucunda cildin su tutma kapasitesinin azalması.

Haberler 24.12.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ciltte kuruluk, pullanmalar, çatlamalar, kzarklk, lekelenmeler K mevsimini belirgin olarak hissettiimiz bugünlerde souk hava cilt salmz epey olumsuz etkiliyor. Özellikle d ortama açk olan yüzde ve ellerde kuruluk ile hassasiyet en sk karlatmz sorunlar. K aylarnda ciltte oluan kuruluun en önemli nedeni ise; koruyucu bariyerinin hasarlanmas sonucunda cildin su tutma kapasitesinin azalmas. Rüzgar, nemsiz ve scak ortamlar ikayetlerin daha da belirginlemesine yol açyor. Bunun yan sra, scak suyla el ykama, hamam ve sauna kullanmnn artmas, cildi kurutan giysiler, du süresinin uzamas, kese-lif kullanm ile cildin bariyerini bozan hijyen malzemeleri de sorunlar artran dier nedenleri oluturuyor. Peki souk k aylarnda nemli, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için neler yapmal, nelerden kaçnmalyz? Dermatoloji Uzman Dr. ule Albayrak cildinizi souk havalarda korumann yollarn anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Banyo süresini ksa tutun

K mevsiminde uzun süreli scak banyolar veya hamam-sauna alkanlnzdan vazgeçin.çünkü 10 dakika gibi uzun süreli su temas tek bana bile cilt kuruluuna yol açabilirken, scak suyla ve her gün ykanmak kuruluu daha da arttrabiliyor. Bu nedenle haftada 2-3kez ykanmak, suyun scakln 36-40 derece arasnda ayarlamak ve banyoyu 5 dakika gibi ksa sürede tamamlamak en ideali.

Oda scakln 21-25 arasnda ayarlayn

Souk k aylarnda kapal mekanlarda merkezi veya lokal snma araçlar kullanyoruz. Ancak ortam stmaya çaltkça nem orann da azaltm oluyoruz. Cilt salnz için oda scakln 21 ila 25 derece arasnda tutmanz ve nem orann yüzde 30-50 arasnda ayarlamanz önemli. Oda termometreler kullanarak ideal scaklk ve nem oran ayarn daha iyi yapabilirsiniz.

Cildinize kese yapmayn

Banyo suyunun scakl kadar, ykanrken kullandnz ürünler de cilt salnz için önem tayor. Sabun ve du jelleri gibi kimyasal ve kurutucu ajanlar yerine, kremsi formda hassas temizleyicileri tercih edin. Dermatoloji Uzman Dr. ule Albayrak k aylarnda kese ve lif gibi cildi tahri ederek temizleyen malzemelerden de kaçnmanz gerektii uyarsnda bulunarak, Bunun yerine, taneli formdaki nemlendirici etkili vücut peelinglerini çplak elle cildinize uygulamanz daha uygun olacaktr diyor. Yaz aylarnda ise ter, kir ve ya deride daha fazla biriktii için çok sk olmamak kaydyla kese ve lif yapabilirsiniz.

Nemlendirici ürünü ilk 5 dakika içinde sürün

Dermatoloji Uzman Dr. ule Albayrak sanlann aksine kuru cilde nemlendirici sürmenin beklenen etkiyi vermediine iaret ederek, Nemlendirici ürünleri her banyo sonrasnda ilk 5 dakika içinde cilt hafif slakken uygulamak en dorusu diyor.

Güne koruyucu ürünlere devam edin

Cildimizin yaz mevsiminde olduu gibi k mevsiminde de güneten korunmaya ihtiyac var. Bu nedenle özellikle güneli günlerde en az 30 koruma faktörlü güne koruyucu kullanmanz art! Ayrca karl günlerde ve kayak sporu öncesinde, kardan yansyan güne nlarnn oluturabilecei güne yanklarndan korunmak için de güne koruyucu kullanmay asla ihmal etmeyin.

Kakol ve eldivensiz olmaz

Souk ve rüzgarl günlerde, özellikle hassas olan az bölgesini korumak için kakol kullanmay unutmayn. Ayrca evden çkmadan önce ellerinize bir kat nemlendirici sürmek yerine; yün olmayan polar, deri veya süet eldiven kullanmanz daha faydal olacaktr.

Peeling ve yüz kesesinden kaçnn

Dermatoloji Uzman Dr. ule Albayrak yüz temizliinin günde 2 kez, lk su ve cilt yapsna uygun bir temizleyici krem, köpük veya jel ile yaplmasnn yeterli olduunu belirterek u önerilerde bulunuyor: K aylarnda kuru ciltler; çok kuru ve hassas ciltlere, yal ciltler ise karma ve hassas ciltlere yönelik nemlendiriciler tercih edebilirler. Nem maskesi uygulanabilir veya nem veren kozmetik uygulamalar da yaplabilir. Cildi kurutacak peeling veya soyma yöntemleri ise tercih edilmemeli. Yine hassasiyeti arttrmamak için yüz kesesine ara vermekte de fayda var

Dudaklarnza koruyucu merhem sürün

K aylarnda souk, rüzgar, sk sk az ykamak, kuruduu için dudaklar yalayarak nemlendirmeye çalmak kuruluu ve egzamay arttrabiliyor. Bu nedenle dudaklarnza günde birkaç kez ya bazl nemlendirici balsamlar sürmeyi ve güneli-karl günlerde ise koruma faktörlü ürünler kullanmay ihmal etmeyin.

Ellerinizi 4-5 kez ykamanz yeterli

Dier mevsimlerde olduu gibi k mevsiminde de günlük temizliinizi yaparken kimyasal oran yüksek olmas nedeniyle sv sabun, slak mendil, kolonya veya el dezenfektanlar yerine; gliserinli ve nemlendirici özellie sahip kat sabunlar tercih etmeniz daha doru olacaktr. Ilk su kullanmay, gerekmedikçe günde 4-5 defadan fazla el ykamamay ve her el ykadktan sonra ya bazl ve uzun etkili nemlendiriciler sürmeyi unutmayn. Ayrca deterjan, çamar suyu, tuz ruhu gibi cildi tahri eden kimyasallardan uzak durmanz veya eldiven kullanmanz da çok önemli.

A,C,E vitaminleri art

Krmz besinler içerdikleri beta karoten, turuncu besinler ise likopen sayesinde yüksek derecede antioksidan özellii gösteriyorlar. Bu nedenle k aylarnda mevsime de uygun olan elma, portakal, havuç, nar gibi krmz turuncu besinler, antioksidan özellii açsndan koyu yeil yaprakl sebzeler, hindistan cevizi ve avokado gibi cilde parlaklk ve nem veren besinler tüketmeniz çok önemli. Ayrca tek bana cildi nemlendirmeye yeterli olmasa da günlük 2 litre su içmeyi de alkanlk haline getirin.

Yüz ve vücut için ayr ürünler kullann

Cildin nemini salamak için yapmanz gereken en önemli ey, doru ürünü seçmek ve doru ekilde uygulamaktr diyen Dermatoloji Uzman Dr. ule Albayrak sözlerine öyle devam ediyor: Yüz ve vücut için seçilecek olan nemlendirici farkl formda olmal. çünkü yüz için kuru, karma, yal, hassas gibi cilt seçenekleri olsa da, vücudumuz genel olarak kl-ya ünitesi daha az olduu için daha fazla kurumaya meyilli oluyor. Gövdeden kol ve bacaklara doru kuruluk gittikçe art gösteriyor. Bu nedenle vücut için seçilecek olan nemlendirici uzun süreli nemi hapsedebilen, ya bazl ürünler olmal. Hassas veya atopik dermatite (bünyesel egzama) yatknlk varsa bu cilt tipleri için özel üretilmi nemlendiriciler tercih edilmeli

Pamuklu giysileri tercih edin

Cilt salmz için cildimize ne sürdüümüzün yan sra ne giydiimiz de önemli. Cildin terlemesine ve kuruluun artmasna yol açan naylon, sentetik ile yünlü kyafetler yerine, cildin nemini tutmasna yardmc olan yumuak pamuklu kyafetler tercih etmenizde yarar var. Ayrca kaln dokumal tek kat kyafetler terlemenize yol açabilecei için birkaç kat ince kyafet giymeye ve ortamn ssna göre kyafet saysn azaltp arttrmaya özen gösterin.

Ana Sayfaya Git