Cildinizi Onarmak İçin En Uygun Zaman Sonbahar

Yaz aylarında güneş, rüzgar, havuz ve deniz suyunun etkisi ile cilt nemini kaybediyor, matlaşıyor ve cansızlaşabiliyor. Bu dönemde lekeler, pürüzler ve pullanmalar kaçınılmaz olabiliyor.

Haberler 08.09.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbahar aylar ise günein yüzünü daha az göstermesi ve tatillerin de bitmi olmas nedeniyle cildin onarlmas için en doru zaman olarak gösteriliyor.

Kozmetik Dermatoloji Uz. Dr. Makbule Dündar, yaz sonras cildin yeni mevsime doru uygulamalarla hazrlanmas için önerilerde bulundu.

Lazer teknolojileri ile etkin sonuçlar

Günee youn oranda maruziyet sonucu ciltte lekeler, çiller, solar lentigo ve melazma ad verilen oluumlar görülebilmektedir. Yanaklarda, kol ve gövdenin üst ksmlarnda sklkla görülen oval kahverengi lekeler çillerdir. En sk yüz, el srt, kollar ve gövdenin üst ksmlarnda görülür. Solar lentigo ise yüz, boyun, göüs, srt, omuzlar ve elde; yuvarlak formlu kahverengi veya siyah lekelerdir. Aln, yanak, burun üzeri, dudak üstü, çene ve nadiren boyun ve kollarda görülen kahverengi lekelere de melazma ad verilir. Bunlardan korunmak için ilk art günele ilikilerin doru ayarlanmasdr. Ancak tüm önlemlere ramen meydana geldiyse modern kozmetik dokunular etkili olabilmektedir. Bu sorunlarla mücadelede kimyasal peeling ve Q switch lazerler kullanlmaktadr. Lentigo denilen bölgesel koyu kahverengi, bazen de siyaha bakan ben görünümünde lekeler ise lazerle bir veya iki seansta silinebilmektedir. El üzerinde de görülen lentigolarda Q-switch lazer uygulamas yaplabilmektedir. Leke tedavisinde kimyasal peelinge ek olan mezoterapi de uygulanabilmektedir. Renk açc, içinde birçok bitkisel karmn olduu kokteyller cilde enjekte edilerek baarl sonuçlar elde edilmektedir.

Hücre yenileniyor, lifting yaplyor

Güne sadece leke oluturmakla kalmamakta, cildin elastikiyetini de etkilemektedir. Bu amaçla, cilt sklatrc ineli radyofrekans uygulamalar yaplmaktadr. Yaklak 3,5 mm derinlie girerek, doku içine radyofrekans n vererek uygulanan bu tedaviyle ba dokusu desteklenmektedir. Bu yöntem kiinin doal yapsna yapaylk katmadan, mevcudu düzeltmektedir. Cilt gençletirmede ise Er:Yag, Erbium ve Nd-Yag lazer kullanlmaktadr. Bunlar günümüzün gelimi cilt yenileme sistemleridir. Er-Yag ile cilde hafif bir peeling yaplmakatdr. Erbium ile cilt stlrken, Nd:Yag ile lifting salanmaktadr. Cilt soyulmakta, üstten epidermis, alttan dermis ba dokusu desteklenerek hem hücre yenilenmesi hem de lifting ayn seansta salanabimektedir.

Vakumlama teknii ile gözle görülür sonuçlar

Bir baka yöntem olan vakumlama ile hem gözenekler temizlenmekte hem de ayn seansta farkl asit oranlarnda vakumla derin dokulara bu asit yedirilerek, lekelerde açlma salanabilmektedir. Bu bakmdan sonra cilt sedefimsi bir renge bürünmekte, makyaj dahi gerektirmemektedir.

Güne koruyucunuzu sürmeye devam edin

Güne koruyucu denildiinde ilk olarak akla yalnzca yazn yakc güne nlar gelmektedir. Oysa güne her an bizimle birliktedir ve cildin korunmas önem tamaktadr. Sonbahar ve k döneminde SPF 30 faktör güne koruyucular yeterli olabilmektedir. Güne koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB özellikle olmasna dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde yeterli koruma salanamamaktadr.

Sonbaharda da bol su için ve salkl beslenin

Cildin elastikiyetini korumak için su tüketimi çok önemlidir. Kii günde 2,2,5 litre su içmeye özen göstermeli, yüzünü doru ürünlerle düzenli ykayp temizlemelidir. Hvauç, yeil yaprakl sebzeler, enginar, brokoli, kereviz, ceviz ,badem, fndk gibi gdalar cilt dostu olarak bilinir. Bu nedenle uygun miktarlarda sk sk tüketilmelidir.

Ana Sayfaya Git