Cildinizi yenileyin!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yıkıcı etkisi devam eden yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisinde maske şüphesiz kritik önem taşıyor. Buna karşın yakıcı yaz sıcakları ve aşırı nemin de etkisiyle maske takmak çoğu zaman bunaltıcı olurken, ciltte de bazı sorunlara yol açabiliyor. Ancak pandeminin gölgesinde geçen yaz mevsiminde maskenin cildi yıpratmasını engellemek mümkün!

Haberler 24.08.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Dr. Belma Bayraktar Pandemi sürecinde maskenin uzun saatler cildimizde kalmas egzamadan rozaya dek baz deri hastalklarnn iddetlenmesine neden oldu. Bir yandan da ar yaz scaklarnda güne ve nem oksidatif stres yaratarak yapsal bozulmalara, kolajen ykmna ve erken yalanma belirtilerine yol açyor. Ancak baz basit kurallar ve baz besinlerle cildimizin ypranmasnn önüne geçmek hatta yenilemek mümkün olabiliyor diyor. Dermatoloji Uzman Dr. Belma Bayraktar, yazn dikkat edilmesi gereken basit ama etkili önlemleri ve cildi yenilemeye yardmc 10 besini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

BOL SU çN

Cildin gerek fonksiyonlarn tam olarak yerine getirebilmesi nemlenmeye, dolaysyla suya ihtiyac bulunmaktadr. Vücut arlnn yüzde 60 sudan oluur. Ancak yamz ilerledikçe bu oran azalmaya balar, sonucunda da cildimiz kurur ve krmaya balar. Cildimizin elastikiyetini kaybetmesi sonucunda da sarkmalar meydana gelir. Cildimizi susuz brakmamak için yapmamz gereken günde en az 2 litre su tüketmektir.

C VTAMNNDEN ZENGN BESLENN

C vitamininden zengin besinleri yaz aylarnda sk sk tüketmeliyiz. C vitamini kolajen yapmn hzlandrr, ba dokusu ve damar yapsn güçlendirir, yaralarn hzl iyilemesini salar. Cildin yalanmasna neden olan serbest radikallere ve özellikle güne hasarna kar korur. C vitamini içerikli kremler yalanma kart olduu gibi leke açma özelliine de sahiptir, ciltte aydnlanma ve parlaklk salar. çilek, kukonmaz, domates, narenciye, avokado, soan, ananas ve kuburnu bolca C vitamini içeriyor. Genç, salkl ve l l bir cilt için günde 100 gram çilek yemeye özen gösterelim.

HAFTADA K GÜN BALIK TÜKETN

Somon, uskumru gibi balklarn tüketimi cildimiz için çok gerekli olan ya asitlerini yeterince tüketmemizi salar, beyin fonksiyonlar için çok faydaldr. Ayrca pullanan, kuruyan cildi olanlar için son derece faydaldr. Cildimizin yenilenmesini salar, omega 3 bakmndan da zengindir. Haftada iki gün balk tüketmeye çalalm.

E VTAMN çEREN BESNLERE SOFRANIZDA YER AçIN

E vitamini güçlü bir antioksidandr. Cildimizi güne nlarnn zararl etkilerinden korur ve nemlendirir. Ayn zamanda ciltteki kzarklk ve lekelenmeleri de giderir. Kozmetik ürünlerin içinde kullanldnda krklklar önler, yallk lekelerini azaltr, krkln giderilmesinde önemli olan kolajen sentezini artrr. Saçlarmzn güçlenmesinde de önemli rolü vardr. Yeil yaprakl sebzelerde, baklagillerde, fndk, ceviz gibi kabuklu yemilerde, sv yada ve hububatlarda bolca yer alr. Günde 50 gram fndk tüketmek de cildimizin genç kalmas ve lekelerinden arnmas için büyük katk salyor.

GÜNDE 2 FNCAN YEL çAY çN

Yeil çay içeriindeki polifenoller sayesinde cildi serbest radikallerden C ve E vitaminlerine nazaran daha fazla korur. Bu sayede cildin salkl ve ltl görünmesini salar. Günde 2 fincan yeil çay içelim. Ancak kan sulandrc kullananlar, kanama eilimi olan kiiler çok tüketmemeye dikkat etsinler çünkü kan sulandrma özellii mevcut.

HER GÜN 2-3 TANE CEVZ YYN

çinko cildin ya salgsnn dengelenmesinde, yara iylemesinde rolü olan son derece önemli bir elementtir. Saçlarn hacimli ve parlak görünmesinde, kan dolamnn salanmasnda da önemli bir rolü vardr. Her gün 2-3 ceviz yiyerek hem çinko, hem E vitamini hem de omega 3-6dan zengin beslenmi oluruz.

A VTAMN çEREN BESNLER HMAL ETMEYN

A vitamini cilt ve saç sal için çok önemlidir. Ayrca kollarn d ksmnda sklkla gördüümüz kaz derisi görünümünde de çok etkilidir. Cilt tonunu düzenler, güne lekelerini azaltr, yeni lekelerin olumasna engel olur, sivilce ve izlerine çok iyi gelir. Nemlendirici etki göstererek cildin elastikiyetini artrr. Böylece cildin sk ve gergin olmasna katkda bulunur. Ayn zamanda antiaging özellii de bulunmaktadr. Karacier, yeil kabak, havuç, balk ya, krmz biber ve tatl patatesin yan sra, lekesiz bir cilt için günde 8 kays ya da yarm havuç yemeyi ihmal etmeyelim.

B VTAMN çEREN BESNLER TÜKETN

B vitamini su kaybn önleyerek cildin nemlenmesini salar. Antioksidan etkisi sayesinde cildin genç, parlak ve salkl görünmesine yardm eder. Provitamin B5 (pantenol) ise cildin nemlenmesini salamann yansra saç bakm ürünleri içinde de yerini almtr. Hububatlarda, balk, et, süt, yumurta, yourt, yeil yaprakl sebzeler, kuru yemiler ve budayda bolca bulunur.

GÜNDE BR YUMURTA HALAYIN

D vitamini salmz için çok önemli bir vitamindir. Eksikliinde saç dökülmesi, eklem ve kas ars, ba ars, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, direnç düüklüü ve kilo vermede zorluk gibi bir çok belirti görülür. Salkl bir cilt için de büyük önem tayan D vitamini balk, karacier, tereya ve yumurta sarsnda bol miktarda bulunur. Sabah kahvaltda her gün bir halanm yumurta yemeye özen gösterin.

BU KURALLARA DKKAT EDN!

Dermatoloji Uzman Dr. Belma Bayraktar Salkl deri bakm en az deri hastalklarnn tedavisi kadar önemlidir. Cildimiz en büyük organmz olup da yansyan görüntümüzdür. Derinin salkl görünmesi ve erken yalanma belirtilerinin önlenmesi için; temizlik, nemlendirme ve güneten korumaya çok dikkat edilmeli, güne koruyucu kremler üç saatte bir sürülmeli, ar kozmetikten kaçnlmal, gece makyaj temizlenmeden yatlmamaldr diyor.

Ana Sayfaya Git