Cilt Bakımı için!

Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, hassas bir cilde sahip yeni doğan bebeklerin cilt bakımına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Aydemir, yeni doğanlarda sıkça karşılaşılan konak, isilik, pişik gibi cilt sorunlarını önlemek için önemli tüyolar veriyor.

Haberler 15.05.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni doan bebeklerin cildi son derece hassas ve incedir. Bu nedenle d etkenler nedeniyle kolayca zarar görebilir. Dermatolog Prof. Dr. Erturul Aydemir, bebeklerin cildini korumak ve cilt problemlerini önlemek için yaplmas gerekenlere dikkat çekiyor.

Banyo sonras nemlendirici kullanlmal

Doumdan sonraki ilk dört hafta bebeklerin cildinde bebei kuruluktan, su ve s kaybndan koruyan ayrca mikroplara kar da bariyer oluturan, örtü eklinde bir ya tabakas bulunur. Kendiliinden bir hafta içinde kaybolacak olan bu tabaka, tamamen temizlemeye çallmamal ve nazikçe silinmelidir. Yeni doan bebekler lk su ile her gün ykanabilir, özellikle akama doru bir banyo bebei rahatlatr. Bebekler lk su dökülerek veya hafif lk du tutularak hzlca ykanmaldr. Banyo sonras yumuak bir havluyla nazikçe kurulayp bebek nemlendiricileri sürerek nemlenme salanmaldr.

Göbek bölgesinin temizliine özen gösterin

Yeni doan bebein göbek ba yaklak 7-10 gün içinde kurur ve kendiliinden düer. Bu dönemde göbek ba bölgesinden mikroplar girebilecei için temizlik çok önemlidir. Bebek bezi balanrken göbek bölgesi mutlaka darda braklmaldr. Göbek iltihaplar tehlikeli olabilecei için kzarklk, ilik, kanama veya aknt gibi üpheli bir belirti varsa doktora gösterilmelidir. Yeni doan bebeklerde saç diplerinde halk arasnda konak denilen sar, yal, yapk kepekler olabilir. Bu kepekleri tedavi etmek için birkaç gün konak olan bölgeye az miktarda ayçiçek ya sürüp 2-3 saat sonra lk suyla ve bebek ampuanyla ykamak yeterlidir.

Emicilii yüksek bezleri kullann

Bebeklerin üçte birine yaknnda ve genellikle de 6-12. aylarda daha sk görülen bebek bezi dermatitleri ise kzarklk ve tahrile kendini gösterir. Nem ve cildin idrar ya da dkyla temas tahrii artraca için yeni gelitirilen, emici kanal teknolojisine sahip, nefes alabilen bebek bezlerinin kullanm bu problemi azalabilir. Tahrii önlemek için bez bölgesinin kuru tutulmas, bezin yeni doan döneminde saatte bir, sonra iki saatte bir deitirilmesi gerekir. Normal bebeklerde bu süre 3-4 saate çklabilir. 10-12 saatlik bir uykuda ise bez en az bir kez deitirilmelidir.

Bez seçimi yaplrken süper emici ve idrarda olduu gibi sv kakay hzla emip hapseden tabakaya sahip olan, hava alabilen, bebeklerin hassas cildine uygun yumuak bezler tercih edilmelidir. Bebein kilosuna göre doru bezin seçilmesi de çok önemli. Bez esnek, gerilebilir bir balama sistemiyle, szdrmaz bir etki salamaldr. Bez deitirilirken bez bölgesi suyla temizlenmeli, sonra nazikçe, sürtmeden, tamponlama eklinde kurulanp bir süre açk braklmaldr. Suda çözünen bir kremle temizlemek de tahrii azaltr. Ayrca bebekler için özel hazrlanm ve dermatolojik olarak test edilmi slak mendiller kullanlabilir.

Prima her zaman annelerin yannda

P Gnin lider bebek bezi markas Prima, bebeklerin salkl ve mutlu geliimine katk salamak için Uzman Kurulu üyelerinin paylamlaryla anneleri yalnz brakmyor. Anne-bebek sal, jinekoloji, beslenme, dermatoloji, psikoloji gibi birçok farkl konuda önerilerden bulunan Prima Uzman Kurulunun paylamlar Primann Facebook sayfas ve www.prima.com.tr üzerinden aktarlyor.

Ana Sayfaya Git