Cilt bakımında yapılan yanlışlara dikkat

Dr. Belda Yurtseven Tüner, cilt bakımında yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Haberler 15.07.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Dr. Belda Yurtseven Tüner , Her yata güzel, pürüzsüz, parlak bir cilde sahip olmak tüm kadnlarn hayali. Cilt bakmnda her gün birçok bilgi duyuyor ve öreniyoruz. Ancak bilinçsizce uygulanan bu yöntemler yarar yerine zarara neden olabiliyor. Bu nedenle doal ürünlerle yaplan yöntemler de olsa mutlaka hekime bavurmak gerekiyor. Deri yalanmas içsel ve dsal nedenlere bal olarak geliiyor. çsel süreci kiinin genetik yaps belirliyor. Dsal yalanma ise sigara, ar alkol kullanm, yetersiz beslenme, güne nlar ve olumsuz çevre koullar (düzensiz yaam) sonucu geliiyor dedi.

ANTOSSDAN GIDALAR

Cilt bakmnn yalanmay geciktirmeye yönelik olmas gerektiini belirten Dr. Tüner, bu konuda u bilgileri verdi: Deride dsal yalanmann yüzde 80i ultraviyole nlara bal olarak geliiyor. Bu nedenle yaz ve k devaml olarak cildi ultraviyole nlarn oluturduu hasardan korumak için güne koruyucu kremlerin kullanlmas önem tayor. Cildin nem ihtiyac her yata önemli. Bu nedenle her gün en az 2,5 3 LT su tüketimi salk bir cilt bakmnda önemli rol üstleniyor. Ayrca antioksidan gdalardan zengin beslenme (özellikle ileri yalarda), düzenli spor yapma da cilt bakmnda önemli bir yer tutuyor. Yala birlikte, cildin üst tabakalarnn dökülmesi (hücre yenilenme zaman ) azalyor.

CLDN ÜST TABAKASI

Cildin üst tabakalar dökülemediinden cilt donuklayor ve kaba bir görünüm kazanyor. Ciltteki bu donuk görünümü gidermek için her gün sabah akam cilt tipine uygun bir temizleme ürünü ile cilt temizlenmeli. Yal ciltlerde jel formu, kuru ciltlerde krem formu ürünler tercih edilmeli. leri yalarda, belirgin cilt hassasiyeti yoksa, genelde soyucu özellii daha belirgin olan hidroksi asit (AHA) veya retinoid içeren ürünler tercih edilmeli. Sadece su ve sabun ile yaplan cilt temizlii cildi kurutur. Cilt temizliinden sonra cilt tipine uygun bir nemlendiricinin sabah akam uygulanmas günlük cilt bakmnda önemli. Esnek, iyi nemlendirilmi bir cilt daha yumuak ve parlaktr. Cilt bakm için kullanlacak ürünleri seçmeden önce kiisel cilt özelliklerinin belirlenmesi önem tayor.

HEKME MUTLAKA GDN

Cilt bakmnda en önemli hatay cilt tipi ve özellikleri belirlenmeden ürün kullanlmas oluturduunu ifade eden Dr. Tüner, Kiinin cilt tipini bilmeden ald ürünler ciltte kurulua ve irritasyona neden olabilir. Ayrca yüz ve vücut bakmnda kullanlan parfüm içeren ürünler, banyo yalar, nemlendirici, ampuanlarda ve dier kozmetik ürünlerde kullanlan doal yalar (jojoba ya, çay çiçei ya ve lavanta ya bakm ürünlerinin içeriinde bulunan nikel, kobalt, krom gibi metaller, koruyucu olarak kullanlan lanolin, PABA ve türevleri, propilen glikol gibi maddeler allerjik kontakt dermatite neden olabilir. Bu nedenle ürün kullanmadan önce cilt tipi tayini yaplarak hekim yönlendirmesine göre ürün kullanmak en dorusudur diye konutu.

LEKE AçICILARA DKKAT

Hindistan cevizi ya yann yüzde siyah nokta geliimine neden olduunu kaydeden Dr. Tüner, Cilde uygulanan bitkilere cildin ihtiyac olmayabilir. Örnein leke açc olarak cilde sirke, yourt ve bir takm asitlerin hekim kontrolü olmadan kullanlmas ve cildin güneten iyi bir ekilde korunmamas, tersine lekelenmelerin artmasna yol açabiliyor. Cilt bakmlarnn deneyimsiz merkezlere yaptrlmas da akne ve lekelenme gibi bir takm yan etkilere neden olabiliyor. Güzellik merkezlerinde hekim kontrolü altnda olmadan yaplan cilt bakmlarnda cilt yaps ve özellikleri hekim kadar iyi bilinmediinden bakm sonras sivilcelenme, ciltte lekelenme, kullanlan ürünlere kar kontakt reaksiyonlar geliebiliyor. Cilt bakmna bilinçli bir ekilde, hekim önerileri dorultusunda, cilt özelliklerine ve cildin ihtiyacna baklarak ergenlik sonras balanmas önem tayor açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git