Cilt Kanseri Artık Gençleri De Tehdit Ediyor

Yaz mevsiminde artış gösteren cilt lekelerinden kırışıklara, en önemlisi ise ölümcül bir cilt kanseri türü olan malign melanoma… Malign melanom ile melanom dışı cilt kanserlerinin görülme sıklığı son 30 yıldır Dünya'da ve ülkemizde hızla artıyor. Bunun en önemli nedeni ise güneşin zararlı ışınlarından yeterince korunmamak.

Haberler 11.07.2017 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tbbi Onkoloji Uzman Doç. Dr. çidem Usul Afar üstelik daha önce çok ileri yalarda ortaya çkan cilt kanserinin artk gençlerde bile görülmeye baland uyarsnda bulunarak, Güne nlarnn yeryüzüne en dik geldii 10.00-16.00 saatleri arasnda ezlongda günelenmeleri, yine en riskli saatlerde suda veya kumsalda spor yapmalar ve solaryum kullanmalar nedeniyle cilt kanseri artk gençleri de tehdit ediyor diyor. Tbbi Onkoloji Uzman Doç. Dr. çidem Usul Afar cilt kanserinden korunmann yolarn anlatt, önemli önerilerde bulundu.

1. Bu saatler arasnda darya çkmayn

Zararl UV nlar 10:00-16:00 saatleri arasnda en yüksek seviyede oluyor. Dolaysyla bu saatlerde darya çkmayn, eer çkmanz gerekiyorsa güneten koruyucu apka ile gözlük kullanmay ve açk renk kyafetler kullanmay ihmal etmeyin. Özellikle bahar ve yaz aylarnda UV nlar daha iddetli oluyor, bulutlu bir günde bile zararl güne nlarna maruz kalnabiliyor. Bu nedenle bulutlu günlerde de ayn ekilde korunmaya özen gösterin.

2. Hem UVA hem UVB nlarndan korusun

Son yllarda yaplan çalmalarda; UVB nlarnn derinin yüzeyine yakn hücrelerde hasar yapt, UVA nlarnn da derinin daha alt katmanlarna ulaarak, cilt kanseri geliiminde rolü olduu gösterilmi. Bu nedenle güneten koruyucu kreminizi seçerken hem UVA hem UVB nlarn filtre eden ürünleri tercih edin.

3. Koruma faktörü en az yüzde 30 olmal

Koruyucu ürünün güneten koruma faktörünün (SPF) en az yüzde 30 ve üzeri olmasna dikkat edin. Açk tenli, renkli gözlü, sarn veya kzl-çilli deri yapsna sahipseniz daha yüksek koruma faktörlü koruyucular kullanmanzda fayda var.

4. Güne kremini en az 30 dakika önce sürün

Güneten korunmak isterken en sk yaptmz hatalardan biri, güne kremini sokaa çkmadan hemen önce sürmek oluyor. Tbbi Onkoloji Uzman Doç. Dr. çidem Usul Afar zararl UV nlarndan koruyan güne koruyucu kreminizi güne na maruz kalmadan en az 30 dakika önce sürmeniz gerektiine dikkat çekerek, Bunun nedeni ise kremin ciltten emilip koruyucu özelliinin balamasna kadar ortalama olarak bu kadar süreye ihtiyaç duymas diyor.

5. En az bir avuç dolusu olsun

Güneten koruyucu kremin etkili olabilmesinde dikkat etmeniz bir baka önemli nokta da; kremi cildinize yeterli miktarda sürmek. Açkta kalan bölgelerinize en az bir avuç dolusu güne kremi yedirmeye özen gösterin.

6. Her 2 saatte bir tekrarlayn

Güne koruyucu ürünlerin etkisi ortalama 2 saat sürüyor. Dolaysyla darda kaldnz süre boyunca kremi vücudunuza her 2 saatte bir sürmeyi ihmal etmeyin. Güne kreminin suya dayankl olmas, su geçirmez anlamna gelmiyor. Havuz veya denizden çkp kurulannca veya ar terleyince güneten koruyucu kreminizi tekrar uygulayn.

7. Gölgeye güvenmeyin

Havuz ve deniz kenarnda saatlerce güne na direkt maruz kalmamaya dikkat edin. Gölgede durmak da yeterli deildir uyarsnda bulunan Doç. Dr. çidem Usul Afar sözlerine öyle devam ediyor: Plajda gölge altnda otursanz bile zararl güne nlar kumlardan, deniz veya havuzda sudan yansyarak cilde zarar verebiliyor. Hatta kapal havalarda bile zararl ultraviyole nlar ciltte hasar oluturabiliyor. Dolaysyla açkta kalan bölgelerinize bu durumlarda da güneten koruyucu ürününüzü önerildii ekilde kullanmay ihmal etmeyin.

8. Evde de korunmaya devam edin

Ultaviyole nlar perde, pencere ve araba camndan da girme özelliine sahipler. Araba kullanrken de, evde de güne nlarnn bir ksmn cam tutabiliyor. Cam UVA nlarn geçiriyor, UVB nlarn ise süzüyor. Yani daha az olmakla birlikte evde ve araba kullanrken de risk devam ediyor. Bu nedenle evde ve arabada da korunmaya özen gösterin.

Ana Sayfaya Git