"Cilt kanseri güneşten korunarak önlenebilir"

Prof. Dr. Güneş Gür Aksoy, "Ultraviyole maruziyetinin melanoma tipi kanserlerin yüzde 65’inden, melanoma dışı deri kanserlerinin de yüzde 90’ından sorumlu olduğu düşünülmektedir. Güneşten korunmak cilt kanserini önleyebilir." dedi. Aksoy güneş ışınlarının deride sürekli hasara neden olarak deri yaşlanmasına ve deri kanserlerinin oluşumuna neden olduğunu belirtti.

Haberler 11.07.2018 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Güne Gür Aksoy, ultraviyolenin (UV) deri kollajenini ykarak yok eden metalloproteinazlarn daha çok çalmasna neden olduunu, bu yolla derinin hzla yalandn anlatarak, öyle devam etti:

Deride biriken reaktif oksijen türevleri de bir yandan deriyi hzla yalandrrken, bir yandan da kanser oluumuna katkda bulunur. Özellikle UVB ve bir miktar da UVA, DNA tarafndan emilerek bozulmasna neden olur. Oldukça düük UVB düzeylerinin dahi youn DNA hasarna neden olabildii gözlenmitir. Deri kanserleri bu hasarlarn yllar içinde birikmesiyle normal ileyiin bozulmasyla oluur. Uzun süreli süreen güne maruziyeti yannda youn, ksa süreli, aralkl ultraviyole maruziyeti de çok ölümcül bir deri kanseri olan melanoma riskiyle ilikili bulunmutur. Ultraviyole maruziyetinin melanoma tipi kanserlerin yüzde 65inden, melanoma d deri kanserlerinin de yüzde 90ndan sorumlu olduu düünülmektedir. Güneten korunmak cilt kanserini önleyebilir.

Be deri kanserinden dördü, güneten korunarak önlenebilir

Aksoy, özellikle çocuklarn güneten korunmas gerektiine iaret ederek, çünkü çocukluk döneminde fazla güne alnmas, hayatlar boyunca deri kanser riskini arttrmaktadr. Buna ramen sevindirici olan erken ve düzenli güneten korunma ile ultraviyolenin bu etkileri önlenebilmektedir. Uzmanlarn görüüne göre her be deri kanserinden dördü, güneten korunarak önlenebilir. dedi.

Ultraviyole indeksinin meteoroloji tarafndan ölçüldüünü ve hava durumu uygulamalaryla cep telefonundan dahi bu bilgiye ulalabildiini anlatan Aksoy, UV indeksi 3 ve üzerindeyse mutlaka youn güne koruyucu önlemler alnmas gerektiini dile getirdi.

Aksoy, özellikle gölgenin ksa olduu öle saatlerinde güneten korunulmas gerektiini ifade ederek, Daima gölgeyi tercih etmek korunmada birinci basamaktr. Geni kenarl apka, banz, yüzünüzü, kulaklarnz koruyacaktr. apka seçerken a tutup, k geçirmeyenler tercih edilmelidir. Güne kremleri en az 20 dakika deriden emildikten sonra sizi güneten koruyabilir, dolaysyla dar çkmadan 2030 dakika önce güne kremleri sürülmelidir. Yüzdükten sonra veya 2 saatte bir güne kremleri yenilenmelidir. diye konutu.

Bronzlam deriden D vitamini yapm beklenmez

Güne kremlerinin az sürülmesinin de korunmann azalmasna neden olacana dikkati çeken Aksoy, Özellikle sprey formlarn daha sk yenilemekte yarar vardr. Güne kremleri serin, kuru yerde saklandklarnda etkinliklerini korurlar ancak deniz kenar, araba gibi scak yerlerde duran güne kremlerinin ömrü 6 aya kadar düebilir. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Güne Gür Aksoy, Youn güneten korunma D vitamin eksiklii endiesi yaratabilir. Ancak unutulmamaldr ki yallarda, koyu tenlilerde, ar kilolularda D vitamininin deriden yapm çok azdr. Uzun süre güne altnda kalmak daha fazla D vitamini yapmna neden olmaz. Yaklak 15 dakika sonra D vitamininin fazlas yklmaya balar. Yine bronzlam deriden D vitamini yapm beklenmez. Ultraviyole indeksi ancak 3ün altndayken korunmasz gezilebilir. Yal balklar, yumurta, et gibi besinler D vitamini açsndan zengindir. En iyisi ise kanser olmadan da eksiklik varsa takviye D vitamini almann da mümkün olmasdr. Bu konuda doktorunuz yardmc olacaktr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git