Cilt yaşlanmasını önleyebilmek mümkün

Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, son yıllarda yapılan yoğun çalışmaların cilt yaşlanmasını önleyebileceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Haberler 16.08.2021 - 05:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Dr. Ouz Küçükçakr, Deri yalanmas, cildin hücre says ve hacmiyle, baz fonksiyonlarnn azald, herkeste farkl hzda ortaya çkan çok faktörlü ve karmak, kesintisiz ve geri dönüümsüz bir süreçtir. Bu süreçte, hücre yenilenmesi, hücre hasarna yant, bariyer fonksiyonu, ya bezlerinden sebum üretimi ve D vitamini üretimi azalr. Saç ve trnak büyümesi yavalar, baklk sistemi yant bozulur. Gençlikte pürüzsüz, parlak ciltte önce mimiklerle ortaya çkan krklklar zamanla yerini sürekli krklklara brakr ve öyle bir dönem gelir ki, krkln olmad alan yok gibidir ve artk hiçbir makyajn kapatamayaca ekle bürünür dedi.

CLTTEK YALANMA

Cildin yllar içinde giderek donuklatn ifade eden Küçükçakr, Önce kahverengi lekelenmeler, sonra da iyi huylu ve bazen de kötü huylu benler ve cilt tümörleri ortaya çkar. Esnekliini kaybeder ve hasarlara daha az toleransl hale gelir. Yalanmayla ilgili, ne ölçüde önlenebilir olduu sorusu, cilt yalanmas için de geçerlidir. Yalanp da cilt deiiklii yaamayan birine rastlamak imknsz gibidir. Bu sürecin kaçnlmaz ve önlenemez olduu yargsna götürebilir. Ama son yllarda yaplan youn çalmalar, bu yargnn tümüyle doru olmadn ortaya koymutur. çünkü cilt yalanmasnn yüzde 80inin çevresel faktörlerle ilikili olduu düünülmektedir. Üstelik bizim önleme ve deitirme ansmzn olduu ksmdr diye konutu.

Ana Sayfaya Git