Çin aşısıyla antikor oluştu

Türkiye'de yürütülen Çin aşısının faz 3 çalışması, sağlık çalışanları üzerinde devam ediyor. Ülke genelinde 700, Diyarbakır merkezde de 80'e yakın sağlık çalışanı gönüllü olarak aşılandı.

Haberler 13.11.2020 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, Diyarbakrda a yaptran iki salk çalnn antikor sonuçlarnn pozitif çktn belirterek, Bu çok sevindirici bir olay, alarn yüzde 85-90 aralnda etkinlii var, pandeminin de 2020 ile birlikte artk sonuna geldik diyebiliriz dedi.

DYARBAKIR-Koronavirüs salgnnda u ana kadar dünya genelinde 50 milyonun üzerinde kii enfekte oldu. Koronavirüs dolaysyla dünya genelinde toplam ölüm says da 1 milyon 250 bini geçti. Türkiyenin de içinde bulunduu birçok ülkede a çalmalarnda 3üncü faza geçildi. Türkiyede gönüllü salk çalanlar üzerinde denenen ve çin a olarak bilinen Sinovac firmasnn CoronaVac asnn faz 3 çalmas, olumlu sonuç verdi. Ülke genelinde 700, Diyarbakr merkezde de 80e yakn salk çalan gönüllü olarak aland.

OLUAN ANTKORLA AININ ETKN OLDUUNU GÖRDÜK

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, Diyarbakrda a yaptran iki salk çalnn antikor sonuçlarnn pozitif çktn açklad. A yaptranlarda herhangi ciddi bir yan etkiye rastlanmadn belirten çelen, bunun çok sevindirici bir olay olduunu belirterek öyle konutu:

Merakla ve heyecanla beklediimiz alar, artk birebir gündemimize girdi. Ülkemizde de Diyarbakrda da Dicle Üniversitesi olarak çin as olarak bilinen Sinovac firmasnn CoronaVac asn bizler de salk gönüllüleri üzerinde faz 3 çalmasnda denemeye baladk. Bununla ilgili olarak da 80e yakn gönüllüde denemelerimiz oldu. Yan etki profiline baktmzda herhangi ciddi yan etki görülmemekle birlikte orta düzeyde bir yan etkiye de rastlamadk. çalmamzda tarama sonras 14 gün arayla iki doz eklinde alar yapld. Tabi bu çift-kör plasebo kontrollü bir çalma, yani kii de hekim olarak biz de a m alyor yoksa plasebo dediimiz a olmayan bir flakonu mu alyor, onu bilmiyoruz. Fakat iki tane salk çalanmz münferit olarak kendileri adan 14 gün sonra antikorlarna baktlar ve antikorlarnn da pozitif olduunu gördük. Bu çok sevindirici bir olay, en azndan ann etkin olduu nokrasnda gördüümüz gerçek bir yaam verisidir.

2021 LE BRLKTE COVD-19 ARTIK GÜNDEMMZDEN DÜECEKTR

Dünyada 120 civarnda a çalmasnn devam ettiini ifade eden Prof. Dr. çelen, baz alarn yüzde 85-90 aralnda etkinliinin olduunu belirterek pandeminin 2020 ile birlikte sonuna gelindiini söyledi. Zincirin krlmasyla birlikte vaka saylarndaki artlar ve alamayla baklk orannn her geçen gün artacan dile getiren Prof. Dr. Kemal çelen, Tabi ki alarla ilgili olarak 120 civarnda a çalmas var u an dünyada. Pfizer BioNTechin as da FDA ve Avrupa onay için bavuruda bulundu ve yüzde 90 orannda etkin olduu eklinde haberler var. Demek ki alarn yüzde 85-90 aralnda etkinlii varsa, pandeminin de 2020 ile birlikte artk sonuna geldik diyebiliriz. Burada pandemi mutlaka devam edecektir ama önemli olan gündemimizden dümesidir. Zincirin krlmasyla birlikte vaka saylarndaki ciddi artlar ve alamayla baklk oran her geçen gün artacaktr ve 2021de de Covid-19 pandemisi artk gündemimizden düecektir diye bekliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git