Çınlama deyip geçmeyin

Halk arasında “Kulak çınlaması” olarak bilinen ‘’tinnitus’’ önemsiz görünse de ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Odyolog Seda Başkurt, çınlama şikayeti olanların vakit kaybetmeden kulak burun boğaz hekimine başvurması gerektiğini vurguladı.

Haberler 21.04.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak çnlamas pek çok insann belli aralklarla yaad, masum bir rahatszlk olarak görülüyor. Ancak üzerinde yeterince durulmayan kulak çnlamalar, sanlann aksine erken önlem alnmazsa büyük rahatszlklara yol açabiliyor. Kulak çnlamas ifadesi; kiinin çevreden herhangi bir ses varl olmad halde bann içinde, tek kulanda veya iki kulanda birden duymu olduu sesleri tanmlamak için kullanlyor.

Odyolog Seda Bakurt, uyku düzenini, i ve sosyal yaam tehdit ederek kiilerin toplumdan izole olmasna yol açabilecek düzeylerde görülebilen çnlamann nedenlerini anlatt. Bakurt, Kulanzda biriken kir, d veya orta kulakta meydana gelen iltihap, uzun süreli yüksek sese maruz kalmak, kulak veya baa alnan darbeler, yaa bal iitme kayb, otoskleroz ve menier hastal gibi kulaktan kaynakl problemlere bal olarak görülebilir. Ayrca bilinçsiz kullanlan ilaçlar, yüksek tansiyon, vitamin eksiklii, stres, kafein tüketimi de kulak çnlamasna sebep olabilmektedir dedi. Seda Bakurt, bu ikayetleri yaayanlarn vakit kaybetmeden kulak burun boaz hekimlerine görünmesi tavsiyesinde bulundu.

Tümör riskine dikkat

Özellikle tek kulakta yaanan çnlamayla gelien iitme kayplar ve ba dönmesi ikayetlerinin iç kulak veya beyinde oluan tümör varlna iaret edebileceini söyleyen Bakurt, Yaplacak MRI ve tomografi ile tümör riskini ekarte edebilirsiniz. Ayrca gürültülü ortamlarda çalan bireylerde gürültü tkaçlar kullanlmad zaman yüksek frekans bölgesi denilen ince seslerde iitme kayb görülebilmektedir. nce seslerde meydana gelen iitme kayb çnlama ikyetini de beraberinde getirebilmektedir. Özellikle geceleri gün içinde duyduunuz çevre sesleri sayesinde bir nebzede olsa rahatlayan çnlamanz sessizlie geçince iddetini artrabilmektedir diye konutu.

Kulak çnlamasna önlem almak mümkün

çnlamay önleyici tedavilerin önemine dikkat çeken Odyolog Bakurt, ilk aamada yüksek sesten, bilinçsiz ilaç kullanmndan ve stresten uzak durmak gerektiini vurgulad. Bakurt, Tüm hastalklarda olduu gibi endie ve stresten uzak durmak, sinir sistemimizi uyarc etkisi olan alkol, kafein ve sigara kullanmndan, yüksek seslerden kaçnmak kulak çnlamasnda da hafifletici etkilere sahiptir. Kiiye özel olarak deien çnlama tedavisinde psikolojik faktörler de tedavide baarl olmak için çok önemlidir. Pek çok tedavi yöntemi olan çnlamada bir takm ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Özellikle vitamin eksikliinden dolay olan çnlamalarda B12 destei rahatlama salayabilir. Ayrca tansiyon, eker, tuz tüketimine bal görülen çnlamalar da kontrol altnda tutulmal dedi.

itme cihaz kullanm rahatlama salayabiliyor

Kulak çnlamas ikyetlerinde öne çkan tedavi yöntemleri hakknda da bilgi veren Seda Bakurt, Medikal tedavi yöntemi olan iitme cihaz kullanmyla kulakta duyulan sese e deer gürültü sinyalleri verilerek, beynin odak noktas deitirilip çnlamada rahatlamalar söz konusu olabilmektedir. Gece rahat uykuya dalabilmek için okyanus dalgas ve benzeri terapi seslerini dinlemek de bir nebze de olsa rahatlamanz salayacaktr. çnlama tedavisine balandktan sonra kiide yaratm olduu psikolojik etkiler de göz önünde bulundurularak psikiyatrik destek de göz ard edilmemelidir bilgilerini aktard.

Ana Sayfaya Git