Cinnet getiren, akıl hastası mı?

Uzman Psikolog Hanım Demirbaş: “Her cinnet getiren akıl hastası değildir”

Haberler 08.04.2018 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Uzman Psikolog Hanm Demirba, medyada cinnet getirdi balkl verilen her haberin aslnda cinnetle ilgili olmadn ve her cinnet getirenin de ruh ya da akl hastas olarak tanmlanmasnn doru olmadn söyledi.

Birini yaralayan ya da öldüren herkesin cinnet getirmi olmayacana iaret eden Uzman Psikolog Hanm Demirba, bununla balantl olarak medyada yaymlanan her cinnet balkl haberde doru tanmlama yaplmadn ifade etti. Uzman Psikolog Hanm Demirba, Cinnetin psikopatolojisi, genel tanm snrldr. Birden fazla insann tehlike altnda olmas, yaralanmas veya öldürülmesi tipiktir. Cinnetin bir kültürden dier bir kültüre aktarm çok zordur. Medyada cinnet olarak adlandrlan her olay gerçekte cinnet olmayabilir! Cinnet bir hastalk deil, durum tablosudur. iddet eiliminin altnda yatan motifler farklklar göstermektedir. Karmak oluum koullarndan dolay net bir suçlu profili yoktur. Cinnet getirenlerin nadir ortak yönleri daha çok erkek olmalardr.

AKIL VE RUH HASTASI

Medyada yanstld gibi her cinnet getiren akl ve ruh hastas deildir. Eylemin planl olup olmadna anlk geliim gelimediine baklmaldr. Planlanan eylemler katliam olarak nitelendirilir. Cinnetler ise ruhsal açdan srad bir durumda gerçekleir. Katliamda suçlu bilinçli olarak belirledii insanlar öldürür. Klasik cinnet ise bilinçsizce gerçekleir ve gerçekletiren kii genellikle o an akln kaçrmtr sonuçlar düünemez. Akln kaçrmas beyinde bir bozuklua veya izofrenik psikoza, ayrca madde veya alkolün kötüye kullanm sebep olabilmektedir. Bu nedenle cinnet getirenler öncesinde mutlaka dikkat çekmilerdir.

DUYGUSAL AçIDAN

çou zaman dissosyal, duygusal açdan instabil, impülsif kiiliklerdir. Psikolojik sorunlar, ruhsal hastalklar vardr. Eylemleri önceden planlayanlar kurbanlarn direk seçerler, hedef kitlesi bellidir, çou zaman dikkat çekmezler, ruhsal hasta deillerdir. Alngandrlar, anlalmadklarn hissederler, aalanmlk duygusuna sahiptirler, narsistirler. Dolays ile fark edilmeleri güçtür. Olayn kendisini sübjektif hissettikleri krlmalarna öcü olarak bakmaktadrlar. sadece belirli kiilerle snrl kalmayp bütün topluma intikamn yanstabilmektedirler. Onlar mutsuzluklarna sorumlu tutmaktadr. Mutlu insanlar kskanarak sessizce mutlu insanlardan nefret etmektedirler diye konutu.

CNNETN TETKLEYCS

Cinnetin tetikleyicilerini, sosyal dlanmlk, baarszlk, i yeri veya okulda okulda mobbinge maruz kalma eklinde sralayan Uzman Psikolog Hanm Demirba, Kii sürekli kendisini hakszla uram hisseder. Bu nedenle uzun süre öfkeyi içinde biriktirir, saldrganlk eii düer ve eylemde patlak verir. Olay yeri olarak çou zaman kii ruhunun krld balant yerini seçer. çou durumda cinnet getiren kii eylemi en ince ayrntsna kadar titizlikle hazrlar. spontane gelien durumlar oldukça nadirdir. Tetikleyici asl etken kiinin kendi iç dünyasdr. çou vakalarda kiilerin cinnet öncesi eylemlerini internet ortamnda kyas yapp sebep gösterip sonucu doru göstererek, dolays ile kendisini hakl çkaracak paylamlarda bulunur. çou eylemler ritüel kurallar eliinde intiharla sonuçlanmaktadr dedi.

HER EYLEM BREYSEL

Söz konusu belirtileri olanlarn mutlaka bir uzmana bavurmalar ya da yönlendirilmeleri gerektiini vurgulayan Uzman Psikolog Hanm Demirba, Her eylem bireysel motife dayand için çou zaman belirtileri doru alglamak mümkün olmayabilmektedir. Bir kere kin, memnuniyetsizlik, aalanmlk, hakszla uramlk gibi hislere sahip insanlar çevremizde dikkatli incelemek tek korunma yöntemi gibi görünmektedir. Bunun için kiiyi psikolojik destek almaya yönlendirmekte fayda vardr. Bununla birlikte içine kapanklk, dümancl ifadeler, baklarda negatiflik, saldrgan ve agresif tavrlar, uyku ve itah düzeninde bozulmalar gözlemlendiinde ya snrna bakmakszn salk kurulularna gitmeye ve psikolojik destek almaya ikna edilmelidirler ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git