Çocuğunuz Bahçedeyken Sürekli Öksürüyor Ve Hapşırıyorsa…

Genellikle bahar aylarında ortaya çıkan alerjik nezle yani rinit, yaz aylarında da yaşam kalitesini düşürmeye devam ediyor. Sokakta ve bahçelerde daha çok vakit geçirerek yaz tatilinin keyfini çıkartmak isteyen çocuklarda alerjik nezle nedeniyle; hapşırma krizleri, burun akıntısı ve kaşıntısı sık görülüyor.

Haberler 22.08.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Kaan Kadolu, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

çocukluk çanda ortaya çkan ilk belirtileri önemseyin

Evlerde bulunan çiçek ve bitkiler polenlere kar duyarl olan çocuklar çok fazla etkilemeyebilirken; açk havada, yeillik alanlarda ve ormanda görülen bitkiler alerjik nezle ikayetlerinin artmasna neden olabilir. Alerjik nezleye polenlerin yan sra; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün duman gibi alerjenler de yol açabilmektedir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astm da görülmesi, sk karlalan bir durumdur. Bu nedenle aileler çocukta öksürük ve hrlt belirtilerine kar dikkatli olmaldr. çocukluk yalarnda ilk belirtilerini veren hastalk, tedavi edilmezse kiinin tüm hayat boyunca birlikte yaamay örenmesi gereken bir durum haline gelebilir.

Souk algnl ile kartrlabilir

Allerjik rinit ylboyu sürebildii gibi mevsimsel de olabilir. Mevsimsel alerjik rinitte genellikle çiçek açmayan ve polenleri rüzgar ile saçlan bitkiler büyük bir etkendir. Sklkla bahar aylarnda ve onu takip eden yaz mevsiminde, bitkilerdeki tozlama döneminin balamasyla, üst solunum yollar etkilenir. Alerjik nezle çounlukla souk algnlyla kartrlabilen bir hastalktr. Eer nezle, ilkbahar ve yaz aylarnda balayp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileme eilimi göstermiyorsa, mutlaka doktora bavurulmas gerekir.

Bu 10 belirtiye dikkat edin;

Kantl ve sulu burun aknts

Haprma krizleri

Burunda yanma

Gözlerde kzarklk ve yanma

Gözlerde kant ve sulanma

Hrltl solunum

Horlama

Koku alamama

Genizde ve damakta kant

Kulaklarda tkanma

A tedavisi uygulanabilir

Alerjik nezle tedavisinin ilk adm, alerjiye neden olan alerjenlerden kaçnmaktr. Eer çocuktaki alerjik nezle polenlere kar geliiyorsa, tozlamann skça görüldüü aylarda, çocuu yeil alanlardan mümkün olduunca uzak tutmak gerekebilir ya da tedavi altnda yeil alanlarda bulunmas salanmaldr. çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz kald durumlarda, ilaç tedavisine bavurulur. Bu ilaçlar sadece belirtilerin görüldüü günlerde kullanldklarnda bile, çocuun ikayetlerini gidermeye yardmc olabilir. laç tedavisi yetersiz kaldnda, çocuklarda a tedavisi uygulanmaktadr. çocuun duyarl olduu alerjenlerin artan dozlarda çocua verilmesiyle baklk sistemini düzenlemeyi amaçlayan a tedavisi, bir süre sonra vücudun bu alerjenleri doal karlayabilmesini salamaktadr. Alerjik belirtiler gösteren çocuklarn mutlaka doktor takibinde tutulmas ilerleyen yllarda hastaln daha ciddi boyutlara ulamasn engelleyecektir.

Ana Sayfaya Git