Çocuğunuz toprak yiyorsa dikkat!

Besin maddesi olmayan toprak, taş, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde ortaya çıkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor. Pikanın altta yatan psikolojik nedeninin sevgi yoksunluğu ve gelişmemiş güven duygusu olduğunu belirten uzmanlar, “Annesel yoksunluk, ebeveyn reddi, zayıflamış ebeveyn-çocuk ilişkisi, dezorganize aile yapısı, ailedeki huzursuzluk ortamı, istismar en büyük stres etkenleridir” dedi.

Haberler 15.07.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Besin maddesi olmayan toprak, ta, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak eklinde ortaya çkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor. Pikann altta yatan psikolojik nedeninin sevgi yoksunluu ve gelimemi güven duygusu olduunu belirten uzmanlar, Annesel yoksunluk, ebeveyn reddi, zayflam ebeveyn-çocuk ilikisi, dezorganize aile yaps, ailedeki huzursuzluk ortam, istismar en büyük stres etkenleridir dedi.

çocuk Ergen Psikiyatri Uzman Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, Pika Sendromunun, toplumda olaand alglanan, besin maddeleri olmayan nesneleri yemek /yalamak eklinde görülen bir yeme bozukluu olduunu söyledi.

Bu nesnelerin toprak, ta, kireç, kereste, cam, saç, sabun kat, ip, silgi, boya, plastik maddeler, kyafet parças, yanm kibrit olabileceini belirten Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, Bu durum 2-3 ya alt çocuklarn aza uygunsuz maddeleri atma ve yemeye çalma davrann kapsamaz. Hastalk yllarca devam edebilecei gibi ksa sürede kendiliinden yok olabilir dedi.

En çok çocuklarda görülüyor

Pika Sendromunun her yata görülebilecei gibi en sk çocuklarda görüldüünü belirten Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, En temel üç sebebi besin eksiklikleri, nörolojik geliim bozukluklar ya da psikolojik nedenler olarak saylabilir. Demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini eksikleri en sk tespit edilen besinsel eksikliklerdir. Nadir olmayarak zeka gerilii, otizm, epilepsi, izofreni, obsesif kompulsif bozukluk gibi nörolojik/psikiyatrik rahatszl bulunan bireylerde görülebilir. Sarlk, nöroleptik ilaç kullanm gibi tbbi durumlara da elik ettii bildirilmitir. Kimi kiilerde saç ya da cilt yolma davranlar ile beraber gözlemlenebilir diye konutu.

Sevgi yoksunluu en büyük etken

Pika Sendromunda altta yatan psikolojik nedenin özellikle çocuun sevgiden yoksun bir ortamda yetimesi ve gelimeyen güven duygusu olduunu ifade eden Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, En sk psikolojik stres etkenleri annesel yoksunluk, ebeveyn reddi, zayflam ebeveyn-çocuk ilikisi, dezorganize aile yaps, ailedeki huzursuzluk ortam, istismar olarak saptanmtr dedi.

Tehlikeli sonuçlar dourabilir

Pika Sendromunun tedavi edilmedii takdirde oldukça olumsuz sonuçlara yol açabildiini, bu sonuçlarn yenilen cismin özelliine bal olduunu ifade eden Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, unlar söyledi:

Besleyici olmayan nesnelerin yenmesi sonucu malnutrisyon denilen yetersiz beslenme sonucu kanszlk gibi bulgular görülebilir. Özellikle sindirim sistemiyle ilgili rahatszlklar fark edilebilir, bunlar di çürükleri, azda kötü koku, dehidratasyon olabilir. Yenilen cismin sindirilememesiyle bezoar, barsak tkanmas hatta barsak delinmesi görülebilir. Cismin özelliklerine göre kurun zehirlenmesi gibi metal zehirlenmeleri görülebilir. Yenilen maddelerin hijyenik olmamas da ayrca bir sorundur. Hasta yediklerinden dolay enfeksiyon kapabilir veya paraziter hastalklar görülebilir. Eer hasta çocuk ise bu zararlar daha da artabilir. Pika Sendromu, özellikle neyin yenilir ya da yenilmez olduunu bilemeyen nörogeliimsel rahatszl bulunan çocuklarda ölüme kadar götürebilen tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Tbbi sonuçlarnn dnda pika davrannn gözönünde olmas halinde toplum tarafndan dlanma ve sosyal izolasyon söz konusu olabilir.

Bu önerilere kulak verin

Ailelerin çocuklarnda Pika Sendromu belirtilerini tespit etmeleri halinde geç kalmadan çocuun tam bir sistemik muayenesi için doktora bavurmas gerektiini belirten Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, Tbbi muayene ve deerlendirmeler sonucunda Pika Sendromunun olumsuz sonuçlarnn var olup olmad nedenlerine yönelik ise besin eksikliklerinin aratrlmas, çocuun psiko-sosyal ve nörolojik geliiminin deerlendirilmesi gerekmektedir. Pika Sendromunu tanmlayacak bir test olmamakla beraber altta yatan neden ve sonuçlar aratrmaya yönelik laboratuvar testleri gerekebilir. Özellikle bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzman tarafndan Pika Sendromunun altnda yatan nedenler tahlil edilmeli, gerekli hallerde medikal tedavi ve psikoeitim veya davran terapisi seçenekleri gözden geçirilmelidir tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git