Çocuğunuzun ateşi çıkarsa!

Kış aylarında, özellikle okul çağındaki çocuklarda ateşle seyreden grip gibi üst solunum yolu hastalıkları sıkça kapımızı çalıyor. Bu tabloda ebeveynlerin en büyük kaygılarından biri ise çocuklarının yüksek ateş nedeniyle havale nöbeti geçirmesi ve bunun sonucunda beyninde kalıcı bir hasar oluşması.

Haberler 17.12.2019 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Özlem Altay Yücel ate yükseldiinde hemen panie kaplmamak gerektiine dikkat çekerek, Ate vücudun baklk sistemine bir yantdr, bir baka deyile vücudumuz zararl mikroorganizmalarla savamak için atei yükseltiyor. Yüksek atein ve/veya elik eden havalenin beyne kalc zarar vermesi için altta menenjit veya ensefalit gibi ar bir tablo olmas gerekiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarna bal ateli havalelerde ise kalc bir hasar olmuyor diyor. Ancak çocuklarn atei yükseldiinde ebeveynlerin yine de doru müdahalede bulunmalar çok önemli, çünkü hatal davranlar sonucunda hipotermi, havale ve ilaç zehirlenmesi gibi tablolar geliebiliyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Özlem Altay Yücel çocuklar atelendiinde ebeveynlerin kaçnmalar gereken 8 hatay anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

HATA: SOUK SUYUN ALTINDA TUTMAK

Dorusu: Atei yükseldiinde çocuu souk veya buzlu suyun altnda tutmak çok tehlikeli. Souk suda s vücut içinde kalyor ve bunun sonucunda ate daha da yükseliyor. Ayrca grip veya zatürre gibi enfeksiyonlara yakalanma riski artyor. Dolaysyla su ne scak, ne de souk olmal.

HATA: ATE HIZLA DÜÜRMEK

Dorusu: çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Özlem Altay Yücel yüksek atei hzla düürmenin de doru olmadn belirterek, çünkü atei hzl düüren ilaçlar hipotermiye, bir baka deyile vücut ssnn aniden dümesine yol açabiliyor. Ayrca fazla ilaç tüketimi ilaç zehirlenmelerini tetikleyebiliyor diyor.

HATA: ANTBYOTK KULLANMAK

Dorusu: Her ateli durumda antibiyotik kullanlmas doru deil uyarsnda bulunan çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Özlem Altay Yücel bunun nedenini öyle açklyor: çünkü ate di çkarma, a sonras veya scak ortamda kalmaya bal da geliebiliyor. Ayrca enfeksiyonlarn büyük bir ksm antibiyotik tedavisinin etkili olamad viral enfeksiyondan kaynaklanyor. Bu tür durumlarda antibiyotik tedavisi fayda etmeyecei gibi, vücutta antibiyotik direncinin gelimesine ve çocuun barsak florasnn bozulmasna neden olabiliyor. Barsak floras bozulursa hastalklara kar direnç azalyor, ileri yalarda otoimmün (romatizmal hastalklar, ülseratif kolit, multipl skleroz vs) hastalklara yakalanma riski artyor

HATA: VÜCUDU SUSUZ BIRAKMAK

Dorusu: Dr. Özlem Altay Yücel vücudu susuz brakmann da atein dümesini önlediini hatrlatarak, Su tüketimi veya sv kayb varken damar yolundan sv vermek, zararl mikroorganizmalarn azalmasna, bakln artmasna ve damarlarn genileyerek atein dümesine katk salyor. Bu nedenle ateli durumlarda çocuklarda su tüketimi mutlaka artrlmal diyor.

HATA: KALIN GYDRMEK

Dorusu: Scak atei daha da yükselterek havaleyi tetikledii için çocuunuzu kaln giydirmeyin ve vücudunu scak tutmayn. Atein derecesine göre üstünü inceltin. Örnein üzerinde ince bir atlet-bez kalabilir. Ate yükselip 40 dereceye ularsa tamamen soyun ve lk du aldrn. Ate hafifken çocuun titremeye balamas atein aniden yükseleceinin habercisi oluyor. Bu durumda oda ssn yükseltmeyin, çünkü vücut ssnn yükselmesi nedeniyle ateli havale riski artyor. Oda ssn 22-23 derece arasnda tutmaya dikkat edin.

HATA: ALKOL çEREN SUYLA KOMPRES YAPMAK

Dorusu: Yüksek ate olduunda eklem yerlerine alkollü su veya aspirin eritilmi suyla kompres yaplmasn da önermiyoruz diyen Dr. Özlem Altay Yücel sözlerine öyle devam ediyor: çünkü bu maddeler ciltten emilerek, özellikle küçük bebeklerde zehirlenmelere yol açabiliyor. Ayrca sirkeli suyun da yüksek atete iyi geldiine dair bir kant yok. Eklem yerlerine lk suya batrlm bezlerle kompres yapabilirsiniz

HATA: HATALI LAç KULLANMAK

Dorusu: Ate düürücü olarak aspirin kullanmak da ebeveynlerin kaçnmalar gereken bir baka önemli hatay oluturuyor. Bunun nedeni ise aspirinin baz ateli hastalklar srasnda Reye sendromu denilen ve karacier yetmezliine (karacier enzimlerinde yükseklik ve uur kayb) kadar gidebilen bir tabloya yol açabilmesi. Bunun yan sra ibufen içeren ilaçlar da 6 ay altndaki bebeklerde açk olan baz kalp damarlarnda kapanma yapabildii için kullanlmamal. Bu ilaçlara ancak doktora danlarak ve acil durumlarda, yani hemen doktora gidilemeyecekse veya atee elik eden ciddi bir durum yoksa-evde 48-72 saatlik takip srasnda bavurulabilir.

HATA: ZOR SNDRLEN GIDALARLA BESLEMEK

Dorusu: Yüksek atete yaplan bir baka önemli hata ise çocuu yal ve zor sindirilen gdalarla beslemek oluyor. Vücut mikroplarla savarken zor sindirilen besinleri parçalamakta güçlük çekiyor ve bu ilevini yerine getirirken metabolizmann hzlanmas nedeniyle atei düürmek zorlayor. çocuklar ate srasnda genelde itahszlk olduklar için her zaman tükettii besinlerde srar etmeyin; devam sütü, yourt, ayran ve çorba gibi sv gdalarla besleyin.

Ana Sayfaya Git