"Çocuğa 'elinden gelenin en iyisini yap' mesajı verin"

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Cöngöloğlu, sadece not odaklı olunduğu zaman çocuğun başarı olasılığının düşürüldüğünü belirterek, "Sadece yüksek not aldığında sevgi ve ilgi gören, alamadığında eleştirilen çocuklar, kendi değerlerini sadece karne başarılarına bağlayacakları için kendilerine güvenmez, en ufak başarısızlığa tahammül edemez, çabuk pes eder. Çocuğa verilecek mesaj 'elinden gelenin en iyisini yap' olmalıdır." dedi.

Haberler 09.06.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cöngölolu, bir eitim-öretim döneminin daha sonuna gelindiini anmsatarak, ailelere karne konusunda uyarlarda bulundu.

Anne ve babalarn baknn not odakl olmamas gerektiinin her yerde söylendiini dile getirerek, Ancak yaklammz nasl olmal? diye soran Prof. Dr. Cöngölolu, çocuklarn bir ksm güzel karneler getirecek. Ne yazk ki çou ailede sorumluluk sahibi, çalkan olmann, yeni bilgiler örenmenin deeri cep telefonu, tablet, bilgisayar ile yer deitirecek. Oysa ki artl ve büyük ödüller motivasyonu olumsuz etkilemektedir. Doping gibi anlk olarak motivasyonu artrmakta ancak kalc bir etkiye sahip olmad için ksa süre sonra çocuun çalma istei eskisinden bile daha aalara dümektedir. ifadelerini kulland.

Bu durumun, hedefin örenme olmaktan çkp, ödül olmasna yol açtn vurgulayan Cöngölolu, unlar kaydetti:

Halbuki bu güzel karneler daha çok güzel sözlerle ödüllendirilmeli, çalkan olmann ve yeni bilgiler örenmenin güzellii srarla çocuklara vurgulanmaldr. çocuklarn dier ksm ise getirdii kötü karne ile tatiline mutsuz ve incinmi olarak balayacak. Elbette çocuklarmza hem maddi hem de duygusal yatrmlar yapmaktayz ve onlar için en iyisini istemekteyiz. En iyi eitimi almalar, en iyi okullarda okumalar en iyi mesleklere sahip olmalar en büyük dileimiz. Bu nedenle baary, akademik becerileri takip etmeliyiz. Ama sadece not odakl olunduunda çocuun baar olasl düürülür. Sadece yüksek not aldnda sevgi ve ilgi gören, alamadnda eletirilen çocuklar, deerlerini sadece karne baarlarna balayacaklar için kendilerine güvenmez, en ufak baarszla tahammül edemez, çabuk pes ederler. çocuumuza vereceiniz mesaj elinden gelenin en iyisini yap olmaldr. çünkü baar birçok etmene baldr. Bu etmenlerin bir ksm çocukla, bir ksm aileyle, bir ksm da eitim sistemiyle ilgilidir. Bütün bu etmenleri gözard edip tüm sorumluluu çocua yüklemek büyük hakszlk olacaktr.

- Okul baars yaam baarsn garantilemez

Prof. Dr. Ayhan Cöngölolu, çocuun baarna ait etmenler içinde motivasyon eksikliinin önemle ele alnmas gerektiini aktararak, anne ve babalarn hem ilgilenerek hem de dengeli bir ödül-ceza sistemi kurarak çocuklarnn sorumluluk duygularn pekitirmesi ve motivasyonlarn artrmasnn önemine deindi.

Bunun eitim yl banda, hatta daha birinci snftan itibaren ele alnmas gerektiine dikkati çeken Cöngölolu, çocuun baarsn etkileyen faktörlerin aratrld bir çalmada ebeveynlerin çocukla yakn ilgisinin okul seçiminden daha etkin olduu bulunmutur. Ben seni en iyi okullarda okuttum ile balayan cümlenin bizim sorumluluumuzu bitirmeyeceini bu çalma yüzümüze çarpmaktadr. eklinde konutu.

Prof. Dr. Cöngölolu, sözlerini u tavsiyelerle tamamlad:

Biz ebeveynler olarak üzerimize düen bu görevi yerine getirmezsek artk karne zaman geldiinde ald notlar üzerinden çocuu eletirmek, hele hele cezalandrmak hakkmz olmamaldr. Ayrca çocua ait dier etmenler arasnda dikkat eksiklii ve örenme güçlüü gibi önemle ele alnmas gereken sorunlar bulunmaktadr. Karne zaman gelip de yumurta kapya skmadan, eer akademik alanda sknt varsa ve bu açlardan bir uzmana danlmadysa, yine karnedeki düük notlarn sorumluluunun kimde olduu tartlmaldr. Sonuç olarak çocuu iyi tanmal ve gerçekçi beklentiler ortaya koymalyz. Bir çocuun her alanda baarl olmasn beklemek onlarn omuzlarna tayabileceinden fazla yük vermek demektir. Akldan çkarlmamas geren en önemli nokta okul baars, kiinin meslek, i, aile ve yaam baarsn garantilemez.

Ana Sayfaya Git