Çocuğunuz Covid-19 olduysa…

Dünyada ve ülkemizde hızını her geçen gün artırarak yayılmaya devam eden Covid-19 virüsü artık çocuklarda da daha sık görülür oldu. Covid-19’un bugünlerde çocukları da yakalamasında kademeli yüz yüze eğitime geçilmesinin ve mutant virüsünün daha kolay enfekte özelliğe sahip olmasının etkili olduğu düşünülse de, bu varsayımları ispatlayan net veriler henüz mevcut değil.

Haberler 14.04.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ülkü Tra, Covid-19 pozitif olan çocuklarn mutlaka evde izlenmeleri gerektiine dikkat çekerek, Enfekte olan çocuklar okula gönderilmemeli, evde gidiat takip edilmeli. Düzenli aralklarla atei kontrol edilmeli; yüksek ate, ishal, öksürük veya solunum probleminde zaman kaybetmeden bir salk kuruluuna bavurulmal. diyor. Peki, hem çocuumuzun hem evdeki yetikin bireylerin sal için evimizde neler yapmal, nelerden kaçnmalyz? çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ülkü Tra, evde almamz gereken önlemleri anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

AYRI BR ODADA ZLEMEYE çALIIN

Covid-19 enfeksiyonunda klinik bulgular gelimeden 2 gün önce bulatrclk balyor. Dolaysyla çocuunuzda belirtilerin balamas ile PCR testinin yaplmas sürecinde virüs evdeki dier bireylere de genellikle bulam oluyor. Eer tan konulduu ana kadar enfekte olmamsanz, çocuunuzu mümkün olduunca tek odada karantina koularnda izlemeye çaln. Bu süreci ona mutlaka anlatmal ve korunmann öneminden bahsetmelisiniz. Ancak ev ortamnda çocuun bir odada izole olarak kalmas erikinler gibi mümkün deil elbette. çünkü kendine bakamayaca ve ihtiyaçlarn tek bana göremeyecei için izolasyonu bu noktada zorlayor. çocuu izole edemediimiz için virüsü bulatrcl evdeki yetikinlere nazaran çok daha fazla oluyor. Bu nedenle büyüklerin kendilerini korumalar çok önemli.

YANINDAYKEN çFT MASKE TAKIN

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ülkü Tra, çocuunuz 2 ya üstündeyse ve maske taktrabiliyorsanz bu oldukça yararl olur. Kulland maskeyi her 4-6 saatte bir ya da slandnda mutlaka deitirmelisiniz diyerek, öyle devam ediyor: Ancak çocuklarn maskeyle zaman geçirmeleri biraz daha zor olduu için erikinlerin takmalarn istiyoruz. Dolaysyla ev içerisinde mutlaka maskeyle dolan. çocuunuzun yanndayken çift maske takmal ve maskenizi ayn ekilde her 4-6 saatte bir veya slandnda hemen deitirmeyi alkanlk haline getirmelisiniz.

BANYOYU HER KULLANIMIN ARDINDAN TEMZLEYN

Evde ortak kullanm alanlarnda dikkatli olun. Örnein eer ayr bir tuvalet ve banyonuz varsa, çocuunuzun bu alanlar tek bana kullanmasn salayn. Tuvalet ve banyo kullanmndan sonra; lavaboyu, klozeti, du alann, çeme musluklarn ve yer yüzeyini temizlemeyi asla ihmal etmeyin.

EV DÜZENL ARALIKLARLA HAVALANDIRIN

Kapal ortamlarn havalandrlmalar bu süreçte ayr bir önem tayor. Dolaysyla evdeki havann yenilenmesine dikkat edin. Evinizi günde en az 3-4 kez, 10ar dakika havalandrmanz çok önemli.

YASTIK VE NEVRESMLER SIK SIK DETRN

çocuunuza ve size ait nevresimleri 3 günde bir, yastk yüzlerini de her gün deitirmeye, bunlar makinede en az 60 derecede ykamaya devam edin. Yata mutlaka ayr olmal, sizlerle yatmamal. çocuunuza ait malzemeleri mümkünse bakas kullanmamal. çatal, bça da mutlaka ona ait olmal. Atlabilir ve tek kullanmlk olan malzemeleri tercih etmenizde fayda var. Kyafet ve havlularn ütüleyerek dezenfekte etmeniz de son derece önemli.

TAHI YOKSA SEVD GIDALARLA BESLEYN

Covid-19 enfeksiyonuna kar güçlü bir baklk sistemi çok önemli. Dolaysyla çocuunuzun salkl beslenmesinin yan sra hekim önerdiyse vitamin takviyelerine devam etmesi gerekiyor. Covid-19 pozitif olan çocuklara özel bir beslenme önerimiz yok. Ancak C vitamininden zengin beslenmesinde ve düzenli D vitamini takviyesi almasnda yarar var. bilgisini veren Dr. Ülkü Tra, önerilerine öyle devam ediyor: Özellikle hasta olduklarnda çocuklar itahsz olabiliyor. Bu dönemde çocuunuzun daha çok sevdii gdalara yönelerek beslenmesini sürdürmeye çalmanz gerekiyor. Eer ciddi itah problemi olursa bu durumda bazen damar yoluyla beslenmesi gerekebiliyor.

OYUN, çZM VE çZELGELERLE ANLATIN

Hemen her çocuk souk algnl veya grip olmann nasl bir his olduunu biliyor. Dolaysyla insanlarn koronavirüsten hastalanabileceini ve tpk gripte olduu gibi evde kalmalar gerektiini söyleyebilirsiniz. Virüsü veya karantina altnda olmann önemini anlatmak için oyun terapisi, çizimler ve çizelgeler kullanabilirsiniz.

YANINDAYIM, BURADAYIM MESAJINI VERN

Covid-19 enfeksiyonuna yakalanan 3 ila 6 ya arasndaki çocuklarda alt slatma davranlar, ebeveynlerinden veya bakclarndan ayr kalma korkusu nedeniyle kayg gibi sorunlar geliebiliyor. Ayrca öfke nöbetleri balayabiliyor veya uyumakta zorluk yaanabiliyor. Bu sorunlarn önüne geçmek için çocuunuzun duygularn anladnz, ihtiyac olduu her an onun yannda olduunuzu hissettirin, Yanndaym ve buradaym mesajn verin ki daha fazla kaygya kaplmasnlar.

DUYGULARINI PAYLAMASINI DESTEKLEYN

Enfekte olan 7-10 ya aralndaki çocuklar gerçekçi deerlendirme yapamayabiliyor, televizyondan, akranlarndan ve aile konumalarndan küçük bilgiler toplayabiliyorlar. Duyduklar karsnda üzgün, kzgn veya korkmu hissedebiliyorlar. Ayrca baz çocuklarn hastanede yaknlar tedavi altnda oluyor, bazlar enfeksiyon nedeniyle yaknlarn kaybedebiliyor. Bu durum daha fazla korkuya ve kzgnla yol açabiliyor. Dolaysyla çocuunuzun Covid-19la ilgili hatal bilgilerini düzeltmeniz çok önemli. Bunun için onunla konuun, duygularn ve düüncelerini sizinle paylamas konusunda destekleyici olun.

Ana Sayfaya Git