Çocuğunuz Covid mi grip mi?

Çocuğunuz öksürüyor, boğaz ağrısı olduğunu söylüyor ve ateşini ölçtüğünüzde sürekli yüksek çıkıyor… Bu durumda ilk aklınıza gelen Covid -19 enfeksiyonu olabilir. Ancak bu mevsimde grip ve diğer üst yolunum yolu enfeksiyonlarının da görüldüğünün unutulmaması gerekiyor. Özellikle okulların açılması ile birlikte çocuğunda hastalık belirtisi görülen her ailenin en önemli endişesi Covid oluyor.

Haberler 21.09.2021 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 virüsü her ya grubunu etkiledii gibi çocuklarda da görülebilmektedir. Özellikle yüz yüze eitimin balamasyla birlikte çocuklarda Covid-19un görülebilecei akllardan çkmamaldr. Yalnz Covid-19 belirtileri çocuklarda grip üst solunum yolu enfeksiyonlarna benzedii için ailelerin kafas karabilmektedir. Bu durumda çocuklarn koronavirüs ya da grip geçirip geçirmediini belirlemek için; bir çocuk sal ve hastalklar uzman ile görüülmesi, gerekirse PCR testi yaplmas, doktorun önerileri dorultusunda grip ve Covid alarnn yaplmas hastaln yaylmamas açsndan büyük önem tayor.

çocuklarda koronavirüs belirtileri nelerdir?

çocuklarda koronavirüs belirtileri u ekilde sralanabilir:

Ate

Öksürük

Boaz ars

Burun aknts- tkankl ve nezle hali

Kas ars

Karn ars

tahszlk

Halsizlik

çarpnt

Göüs ars

Bulant, kusma, ishal

Cilt döküntüleri

Geç dönemde tat-koku kayb

çocuklarda grip belirtileri nelerdir?

Grip enfeksiyonu influenza A, B ve C virüslerinin neden olduu bir solunum yolu rahatszldr ve belirtileri öyle sralanabilir:

Ani balayan yüksek ate

Halsizlik

Ba ars

Kas ve eklem arlar

Öksürük,

Burun aknts

Burun tkankl

Boaz ars

Titreme

Bulant ve kusma.

çocuklarda grip ve koronavirüs belirtileri benzer mi?

Koronavirüste baz çocuklar grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarna ait belirtiler gösterebilir. Bu durum özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlar ile sk karlatmz sonbahar k aylarnda kafa kartrc olabilmektedir. çünkü koronavirüs belirtileriyle dier üst solunum yolu enfeksiyonlar belirtileri birbirine benzemektedir.

Grip ve Covid-19un fark nasl anlalr?

Grip ve Covid-19 belirtileri benzemektedir. Gripte, hasta bir kiiyle temas olursa hastalk 1 ile 4 gün içinde ortaya çkarken, Covid-19 semptomlar temas sonras 2 ile 14 gün arasnda çkabilir. Genellikle Covid-19 semptomlar çounlukla temasla birlikte 4-5 gün içinde balayabilmektedir.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Okullarn eitime devam etmesi ile birlikte enfeksiyon yaylmn önlemek ve sevdiklerimizi korumak adna çocuklarmzn belirtileri göstermesi durumunda hekim tarafndan deerlendirilmesi uygundur.

Covid-19 ve grip ayrm nasl yaplr?

Ayrc tan için çocuklardan PCR testi, boaz kültürü veya grip için tarama testi istenebilir. çocuklarn Covid enfeksiyonuna yakalanp yakalanmad konusunda üphe varsa ve çocuk hastalk belirtileri gösteriyorsa PCR testi burundan ve boazdan pratik bir ekilde sürüntü alnarak uygulanabilmektedir.

çocuklara koronavirüs nereden bular?

Grip, nezle, Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarn kalabalk ortamlarda, korunmadan durmakla bulac olduu bilinmektedir. Yüz yüze eitimle birlikte en kolay bula yerleri okul, kre gibi eitim kurumlaryla birlikte servisler ve toplu tama araçlar da olabilmektedir.

çocuklar koronavirüsten olumsuz etkilenir mi?

Koronavirüsün ilk dönemlerinde çocuklarn bu hastalklardan etkilenmedikleri söylense de, yaplan aratrmalarca çocuklarn da bu hastalktan olumsuz etkilenmekte olduunu göstermitir.

çocuklar koronavirüste tayc m?

Baz çocuklar koronavirüse ait belirtiler göstermeden tayc olabilmektedir.

Atei olan çocua Covid-19 virüsü bulam olabilir mi?

çocuklarda pek çok sebepten ötürü ate geliebilir. Bu; gripten, nezleden, bademcik enfeksiyonundan olabildii gibi Covid-19dan da kaynaklanabilir. Bu noktada ayrc tan önemlidir.

çocuklar Covid-19u bulatrr m?

çocuklar genel olarak grip, nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarnda süper bulatrc olarak öne çkmaktadr.

Grip ve koronavirüs as çocuklara yaplmal m?

Grip ve koronavirüs alarnn önemi büyüktür. çünkü grip alar çocuklar gripten korurken, gribin komplikasyonlarn azaltmaya yardm eder. Güncel verilere göre 12 ya üzerindeki çocuklarmza koronavirüs asnn uygulanmas önerilmektedir.

çocuklar koronavirüsten nasl korunmal?

Covid-19dan çocuklarn korunmas için alnacak temel önlemler souk algnl ve üst solunum yolu enfeksiyonlarndan korunmak için alnan önlemlerle ayndr. Bunun için eller sk sk ve doru biçimde ykanmal, kapal ortamda maskesiz bulunulmamal, sosyal mesafeye dikkat edilmelidir. Kapal ortamlar camlar açlarak havalandrlmaldr.

Beslenme koronavirüs üzerinde etkili mi?

Koronavirüsten korunmak için baklk sisteminin güçlenmesi amacyla taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi faydaldr. Bol sv alnmal, mevsimine göre çocuklar giydirilmeli ve düzenli uykuya önem verilmelidir. Ayrca çocuun hareketsiz bir yaamdan uzak olmas ve mümkün olduunca fiziksel aktivitelere yönlendirilmesi önemlidir.

Uyku koronavirüsten korunmada etkili mi?

çocuun uyku süresi ve kalitesi gözden geçirilmelidir. çocuklarn uykularn düzenli uyumalar salanmaldr. Bu hem koronavirüs hem dier hastalklar açsndan koruyucu önlemler arasnda yer almaktadr.

çocuklar koronavirüs ve üst solunum yolu enfeksiyonlarndan korumann 15 temel yolu

Genel anlamda çocuklar korumak için yaplabilecekler öyle sralanabilir:

Ellerini doru ve iyi bir ekilde ykamalarn öretin. çocuklarn sabun ve suyla en az 20 saniye ellerini ykamas gerekir.

Snflar sk sk havalandrlmaldr, mümkünse camlar açk tutulmaldr.

Teneffüslerde açk havaya çkmalar tevik edilmelidir.

Eller için gün içerisinde ara sra en az yüzde 60 alkol içeren dezenfektan veya kolonya kullanarak temizlenmesi gerektii anlatlmaldr.

Hasta görünen çocuklardan kaçnlmas gerektii öretilmelidir.

Okullarda kap kollar, tahta silgisi, sra gibi malzemelerin doru dezenfekte olduundan emin olunmaldr. Herkesin dokunduu noktalara dokunulduunda çocuklara el ykanmas gerektii anlatlmaldr.

Kalabalk noktalardan kaçnlmas gerektii öretilmelidir.

çocuklar AVM gibi kapal ortamlarda en fazla 2 saat zaman geçirmelidir.

Kapal yerlerde, halka açk noktalarda çocuklarn maske takmas gerektii anlatlmaldr.

çocuklara elleriyle göz, burun, az gibi bölgelerine dokunmamalar gerektii öretilmelidir. El ykamadan kanma durumunda parmak ucu ve trnaklarla deil el srt ile kanmas önerilebilir.

Haprp öksürdükleri zaman bir peçeteye öksürmeleri, o peçeteyi de çöpe atmalar gerektii konusunda çocuklar uyarlmaldr. Peçete temin edilemiyorsa dirsek içine haprp öksürülmelidir.

Hastalk belirtisi gösteren çocuklar okula gönderilmemelidir.

Hastalk belirtisi gösteren çocuklar çocuk sal ve hastalklar uzmanna götürülüp ayrc tanlar yaptrlmaldr.

Maskeleri slanrsa deitirmeleri söylenmelidir. Ayrca 4 saatte bir maske deiimi yapmalar konusunda uyarlmallar.

çocukluk ça alamalar tamamlanmaldr.

Ana Sayfaya Git