Çocuğunuz dilini çıkaramıyorsa dikkat!

Çocuğunuz konuşma bozukluğu yaşıyorsa, şeker ya da dondurma yerken dilini çıkaramıyorsa, sınırlı ya da sıkı bir dudak ve dil bağına sahip olabilir.

Haberler 26.02.2017 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuunuz konuma bozukluu yayorsa, eker ya da dondurma yerken dilini çkaramyorsa, snrl ya da sk bir dudak ve dil bana sahip olabilir. Uzmanlara göre bu durum, hem fiziksel hem de estetik sorunlara yol açabilir.

Di etini, dudak, dil ve yanak arasnda bulunan dokulara balayan yumuak mukozaya frenulum (dudak, dil, yanak ba) ad veriliyor. Bu dokular genellikle, üst ve alt ön kesici dilerin arasnda, dil altnda ve ayrca yanak ve arka dilerin arasnda konumlanabiliyor. Az içinde bulunan bu ba dokularnn says da kiiden kiiye deiiklik gösterebiliyor. Neredeyse her bireyin dil altnda yer alan ba dokular, üst ve alt orta dilerin üzerinde de birden fazla bulunabiliyor.

BA DOKULARI NASIL FARK EDLR?

çocuk, konuma bozukluu yayorsa, eker ya da dondurma yerken dilini azndan çkaramyorsa dil ve dudak ba problemlerinden üphelenmek gerektiini söyleyen Protetik Di Tedavisi Uzman Prof. Dr. Aslhan Üümez, Ayrca bebeklerde de meme ucunu kavrayamama veya emmede zorlanma görülmesi hali de dikkat gerektirebilir. Bu tür durumlarda, ba dokusunun bulunduu düünülen dil ya da dudak parmak yardmyla yavaça kaldrlp incelenmelidir dedi.

D ET çEKLMELERNE NEDEN OLABLYOR

Gerektiinden daha kaln ve daha büyük bir yapya sahip olabilen dudak balar, bata bebek ve çocuklarn olmak üzere çou kiinin yaamn kötü yönde etkileyebiliyor. Dil alt ba, bebeklerin emme, çocuklarn ise beslenme ve konuma hareketlerini etkilerken, dudak ba di eti çekilmelerine de zemin hazrlayabiliyor.

çOCUUN PSKOLOJSN ETKLEYEBLYOR

Kaln ve büyük bir yapya sahip olan dudak balar, di problemlerinin yan sra estetik sorunlar da beraberinde getirebiliyor.

Prof. Üümez, bu dokularn, dilerin arasnda distema (boluk) olumasna ve dilerin birbirinden ayrk çkmasna yol açabildiini belirtti, Bu nedenle arkada çevresi olumaya balayan çocuklarda di yapsn beenmeme ve bununla birlikte özgüven eksiklii görülebiliyor diye konutu.

BA DOKULARI MUTLAKA ALINMALI

Birçok soruna sebep olabilen dudak balarnn, yer ald ksmdan çkarlmas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Aslhan Üümein sorunun çözümü için yaplacaklar konusundaki anlatklar öyle:

Özellikle üst ve alt dilerin arasnda konumlanan dudak balar, bulunduklar bölgeden uzaklatrlmal, ardndan ise ortodontik di teli tedavisi uygulanmaldr. Dudak balar alnmayan kiilerde di teli uygulamalar yaplsa dahi istenilen sonuç elde edilemez ve diler arasnda birleme salanamaz.

LAZER TEKN DAHA AVANTAJLI BR YÖNTEM

Dudak ba ikayetlerine, daha önceleri cerrahi operasyonlar önerilirdi. Fakat bu problemler, lazer tekniiyle daha ksa sürede çözülmeye balanmtr. Lazerle dudak ba alm, anestezisiz, bçak kesii olmadan, kanamasz ve acsz bir ekilde yaplr. Bu nedenle lazer teknii, hem hasta hem de hekim için daha hzl ve daha konforludur. çok ksa bir zamanda uygulanabilen lazer teknii, cerrahi operasyonlara nazaran da daha kolay olup diki atlmasn gerektirmez. Lazer teknii ayrca uygulama sonras daha az enfeksiyon riski tar. Ancak ban çok derinde yer almas durumlarnda cerrahi operasyon gerekebilir.

Ana Sayfaya Git