Çocuğunuz kırmızı yanaklı ise dikkat; bulaşıcı olabilir

Çocuklarda sık görülen ve ‘kırmızı yanak’ hastalığı olarak bilinen beşinci hastalık hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın uyarılarda bulunarak, “Bulaşıcı olan bu hastalığı çocukların birçoğu hafif geçirip tedaviyle sağlıklarına kavuşurlar. Fakat bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda ciddi sorunlara yol açabilir’ dedi.

Haberler 17.08.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Gökmen Alpaslan Takn, çocuklarda çok sk görülen ve Krmz Yanak hastal olarak adlandrlan beinci hastalk hakknda uyarlarda bulundu. Bu hastaln oldukça yaygn ve bulac bir hastalk olduunun altn çizen Uzm. Dr. Takn, Parvovirüsün sebep olduu çok bulac ve yaygn bir çocuk hastaldr. Parvovirüs enfeksiyonu veya yanaklarda oluan kzarklktan dolay krmz ya da tokatlanm yanak hastal olarak da bilinir. çocuklarn birçou hastal hafif geçirip tedaviyle salklarna kavuurlar. Fakat baklk sistemi zayf olan çocuklarda ciddi sorunlara yol açabilir dedi.

BU BELRTLER VARSA DKKAT

Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Takn, yapt yazl açklamada beinci hastalkla ilgili unlara deindi:

Bebeinizin iki yananda da parlak, krmz renkli, scak ve kabartl lekeler varsa, beinci hastala yakalanm olabilir. Beinci hastala yakalanm bir bebekte, daha sonraki birkaç gün içinde, kollarnda, gövdesinde, kalçasnda ve uyluklarnda pembe, dantele benzeyen hafif kabark döküntüler ortaya çkabilir.

Döküntü, genellikle hastaln sonlarna doru, bulaclk dönemi geçtikten sonra oluur. çocuklarn bazlarnda, döküntü balamadan önce, boaz ars, hafif ate, ba ars ve yorgunluk gibi souk algnl belirtileri gösterebilirler. Balangç belirtilerinin arasnda kant da olabilir. Bu döküntüleri, dier viral veya herhangi bir ilaçtan kaynaklanan belirtilerle kartrmak da mümkündür. Döküntü, üç hafta boyunca bir geçer, sonra tekrar gelebilir. Bebek scak ortama veya günee de maruz kald zaman, döküntü daha da çoalabilir.

HAMLE KADINLAR HASTA çOCUKLARLA TEMASTAN KAçINMALI

Dr. Gökmen Alpaslan Takn, hamile kadnlarn bu hastal geçirmekte olan çocuklarla temastan kaçnmalar gerektiine dikkat çekerek, Beinci hastalk geçiren bebeklerin genel durumu oldukça iyidir. Bebekte orak hücre anemisi hastal yoksa veya baklk sistemi zayf deilse, beinci hastal hafif geçirir. Ama böyle bir durum söz konusuysa, daha ciddi sorunlar ortaya çkabilir. Parvovirüsün, gebe kadnlara olumsuz etkisi olabilir. Bu sebepten dolay, hasta bir bebei gebe kadnlardan (özellikle de gebeliin ilk üç aylk döneminde olanlardan uzak tutmak gerekir. Bir kadn gebelik döneminde parvovirüs enfeksiyonu geçirirse, bebei de bu enfeksiyondan etkilenebilir diye konutu.

Döküntülerin evde tehis edilmesi her zaman kolay olmayabilir diyen Takn, Bu nedenle, eer bebeinizin beinci hastalk geçirdiinden üpheniz varsa, en iyisi, tedavi gerektiren baka bir hastal olup olmadndan emin olmak için doktoruna muayene götürmektir. Bebeinizde, beinci hastala benzer bir döküntü ve orak hücre anemisi ya da baklk sistemi zafiyeti gibi baka bir hastalk varsa, yine doktoruna bavurulmaldr ifadelerini kulland.

BOL SIVI TÜKETLMEL

Alnmas gereken önlemlerin banda bol sv tüketiminin olduunu belirten Takn, Atei düürmek ve hafif ar ve sanclar dindirmek için parasetamol grubu ate düürücüleri kullanabilirsiniz. Döküntüler ortaya çkana kadar çocuunuzda parvovirüs enfeksiyonu olup olmadn bilmek çok zordur. Döküntü meydana geldikten sonra da hastalk artk bulac deildir deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git